Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Szekszárdi dombok között

By 2023.10.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Szekszárd főteréről a Remete-csurgó irányába kell tekerned, ahonnan érdemes felmászni a lenyűgöző körpanorámát nyújtó Bati-kereszt kilátóba. A fából készült, 20 méter magas építményről teljes körpanoráma tárul a látogató szeme elé. Ráláthatsz Szekszárd szőlőire, a város dombra felkúszó szélére, a gemenci erdőre, valamint ellenkező irányban a végtelen dél-dunántúli dombvidékekre, a Tolnai-hegyhát és a Dél-Mezőföld településeire. Ha kigyönyörködted magad a kilátásban, tegyél egy rövid kitérőt a grábóci szerb ortodox templomhoz. A templom berendezése a XVIII. századi magyarországi ortodox egyházművészet különleges alkotása, legfőbb dísze az ikonosztáz. Ezután a Sötétvölgy erdőrengetegén keresztül érkezel meg Szálkára, amely egy apró, szarvasbikáiról és idilli, sekély vizű taváról híres üdülőfalu. A helyi éttermekben és a hangulatos strandon felfrissülhetsz. A rövid pihenő után egy emelkedő vár rád a messziről kéklő Mausz-kápolnáig, ahonnan ismét varázslatos panoráma tárul eléd a környező vidékre. Ezután már csak egy fesztelen gurulás van hátra Görögszón át vissza Szekszárdra.

Látnivalók

Mausz-kápolna

A Szálka feletti dombtetőn álló kék kápolnától varázslatos panoráma tárul eléd Sárközre, Szekszárdra, Decsre, Bátaszékre, tiszta időben még a Dunáig is elláthatsz. A kedves kis kápolna a bibliai Emmausz faluról és a hozzá kapcsolódó Emmausz-járásról kapta a nevét. A bejáratánál álló famatuzsálem 2021-ben elnyerte az Év fája verseny különdíját.

Grábóci szerb ortodox templom

Grábóc nem mindennapi kincset tartogat az idelátogató turistának, itt található hazánk egyetlen aktív szerb ortodox kolostora és a pompás ikonosztázáról ismert, szépen felújított templom. A parkolóból, a patak felett átívelő kőhídon érkezel meg a kolostoregyüttes területére, maga a kolostor nem látogatható, viszont a templomba érdemes betérned. A templom fő látnivalója, a szentélyt a hajótól elválasztó, szentképekkel díszített, csodálatos ikonosztáz, amely 1768-ban készült.

Bati-kereszt kilátó

A Szekszárd határában, a környék egyik legmagasabb pontján álló kilátót 2015-ben építették. A faszerkezetű magaslat 20 méter magas, felmászva rá csodás körpanoráma lesz a jutalmad: északra a Völgységi-patak völgye mögött a Tolnai-Hegyhát és Dél-Mezőföld kistájak települései, valamint a távolban Paks és Kalocsa is felsejlik. A Dél-dunántúli Kéktúra, a Mária út és a Magyar Zarándokút közvetlen közelében található kilátó mellett esőbeállót és piknikezőhelyet is találhatsz.

+ Programtipp

Szálkai Strand

A vízparton számos kikapcsolódási lehetőséget találsz, többek között sportpályák várják a látogatókat a fürdőzés után, de vízibicikli, kajak és csónak is kölcsönözhető, a gyerekek pedig a játszóteret és a csúszdás faházat vehetik birtokba.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 34 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Megközelítés:  7100 Szekszárd, Garay tér 3.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Horog Étterem, Szálka

Ez a csodaszép környezetben található étterem mind a kiszolgálás, mind az ételek tekintetében kitűnő választás. A hely hangulatához illő zene pedig csak hab a tortán.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds