Skip to main content

Szigetköz és Pannonhalma, az aktív turisták édenkertje – Bakancslista

Dunakiliti evezős körtúra

Bakancslistás túratippek a Szigetközben és Pannonhalmán.

Szigetköz és Pannonhalma nemcsak az aktív turizmus kedvelőinek, de a természet és a kultúra szerelmeseinek is a fellegvára. A Duna a Kisalföldre érve ezer ágra szakad, létrehozva hazánk legnagyobb szigetét, amely igazi vízitúrás és kerékpáros paradicsom. Ha inkább magasabb dombokra vágysz, akkor irány a Pannonhalmi-, vagy más néven Sokorói-dombság. Sokoró sajátos népi építészeti stílusát, kilátókat, szőlődombok lankáit vagy az itt termelt bor zamatát gyalog vagy kerékpáron egyaránt felfedezheted. Ha pedig a művészet és a történelem hoz lázba, akkor a világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság lesz a tökéletes úti célod, amit akár hazánk egyik legjobb bringaútján is elérhetsz. Határozz bárhogy, ezzel a bakancslistával garantáltak a feledhetetlen élmények!

  1. Tekerés a Győr-Pannonhalma bringaúton
  2. Kenus városnézés a Lajtán és evezős vízicsúszdázás Mosonmagyaróváron
  3. Séta a „halas” Lombkorona tanösvényen Pannonhalmán
  4. Gyaloglás a Szent Jakab úton a lébényi Szent Jakab templomhoz
  5. Sétálás Győr barokk belvárosában
  6. Kenus barangolás a Szigetköz vízi útvesztőjében
  7. Elmélyülés a pannonhalmi arborétumban
  8. Madárles a lipóti Morotva-tó partján
  9. Kilátás a Lila-hegyi kilátóból
  10. Egy pohár fröccs a győri Jedlik-csobogó mellett

Nem tudsz dönteni, mert mindent szeretnél látni, kipróbálni? Akkor mutatunk 5 túratippet, amivel elkezdheted kipipálni ezt a listát:

1. Két keréken a bencések nyomában

Ez a bringatúra ideális kikapcsolódás, ha egy győri látogatást szeretnél összekötni egy kiadós biciklizéssel és egy igazi kulturális feltöltődéssel. Pannonhalma felé több helyen is megállhatsz a kialakított pihenőkben, de kis kitérővel elmehetsz az Écs határában lévő kb. 100 éves ősfenyveshez is. Énekesmadarak élnek itt a fák között, de találkozhatsz gyurgyalaggal és zöldgyíkkal is. A túra végén a Főapátság mellett érdemes az Arborétumban vagy az Apátsági Gyógynövénykertben egy pohár levendulaszörp mellett kipihenni a fáradalmaidat. Ha inkább a kilátást szeretnéd élvezni, tekerj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, és csodáld meg innen a tájat!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 20.1 km

Időigény: 3 óra

2. Hidak és csúszdák – kalandos városnézés a Lajtán

Kombinálj egy izgalmas kajak- vagy kenutúrát egy klasszikus városnézéssel Mosonmagyaróváron! Ezen az izgalmas körtúrán a város szívében kanyargó Lajta folyócskán evezhetsz, utad során nagyszerű éttermek és kávéházak közül választhatsz pihenőpontot. A zsilip helyett kialakított izgalmas vízi csúszdák pedig még élvezetesebbé teszik a programot az egész család számára. Tipp: a túra előtt vagy után fedezzétek fel a természet törvényszerűségeit Magyarország legnagyobb tudományos játszóházában, a FUTURA-ban!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: vízitúra

Túra besorolása: könnyű

Táv: 10.4 km

Időigény: 3 óra

3. Nyúlon innen és Nyúlon túl

Ezen a vicces nevű természeti élménytúrán pincék mellett és szurdokvölgyben sétálsz egészen a túra csúcspontjáig: a Lila-hegyi kilátóig. Nyúlon a Szurdik-vízmosás mellett haladsz, egy 600 méter hosszú, 20-30 méter magasságú óriási eső vájta homokkő szurdokvölgyben. Ha szívesen tennél látogatást ebbe a föld alatti világba, megteheted: több ezer literes fahordókat találsz itt. A szurdok meredek falában pedig partlakó madarakat is láthatsz, védett élőhelyükön. A Lila-hegyi kilátóba hatvan lépcsőfokon jutsz fel a torony tetejébe, de megéri a kaptató, mert csodás a kilátás!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 16.3 km

Időigény: 6 óra

4. Dunakiliti evezős körtúra

Látogass el evezővel a Szirtl-tavakhoz, illetve fedezd fel Dunakiliti vadregényes tájait! Ez a vízitúra érintetlen szépségű mellékágakon, csendes csatornákon és öblökön vezet át, amiket időnként gyors, zátonyokkal tarkított szakaszok színesítenek. A kirándulás második részében, Doborgaznál egy nyugodtan hömpölygő széles ágból átemeléssel haladhatsz tovább. Itt a nyári nagy melegben fürödhetsz is egy jót.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: vízitúra

Túra besorolása: közepes

Táv: 10.5 km

Időigény: 4 óra

5. Tekergés a Szigetköz árterében

Tekerj a Holt-Duna partján, és töltődj fel a környék változatos környezetének és élővilágának megtekintésével, valamint számos kellemes szabadidős program kipróbálásával! Dunaszigetről indulva megtekintheted a környék legöregebb és legnagyobb fűzfáját, majd hazánk első hallépcsőjét. Lipótra érve körbenézhetsz a Holt-Duna parti madárlesen, magadba szippanthatod a látványpékség illatát, ízeit. Egy csodálatos vadgesztenyefasoron keresztül érkezel Darnózselire, ahol a Horgony Tanya szeretettel vár. Majd Hédervár következik, ahol az ország legöregebb tölgyfája áll.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 49.1 km

Időigény: 5 óra

Szigetközi Kalandtérkép

Szigetközi kalandozásaid megtervezéséhez szerezd be legújabb kiadványunkat, a Szigetközi Kalandtérképet! A kiadványt nyomtatott formában a környék turisztikai szolgáltatóinál és Tourinform irodáiban, országosan pedig a Decathlon üzleteiben találod meg. Elektronikusan pedig innen tudod letölteni. Kalandra fel!

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds