Skip to main content

Túrainfó

Az Örs vezér tere könnyen megközelíthető kerékpárral is. A könnyű hétvégi kirándulás nem jelent nagy kihívást, az alig 100 méteres szintkülönbséget 30 km alatt észre sem veszed. Alacsony forgalmú úton éred el a Szilas-patak nyugodt kerékpárútját. Már a környezet nyugodt, főleg hétvégente bringások, futók, sétáló családok töltik meg az utat. Ha nagyobb adrenalinlöketre lenne szükséged, a Hermina Bringaparkban ugrálhatsz egyet. Minden esetre ne indulj éhesen útnak: a Kalóz Büfé hamburgere jól foghat még a későbbiekben.

A patak mellett lehetetlen eltévedni, a tükörsima aszfaltcsíkot kell követned, amit még a Szabadföldi út sem szakít meg, mert alatta suhansz át. A patakpart közelsége miatt könnyen elfelejtheted, hogy a főváros szélén kerekezel. Így jutsz el Budapest legnagyobb állóvizéhez, a Naplás-tóhoz, ami egy igazi hétvégi kis paradicsom. A tó körül tanösvényt találsz, amit gyalog érdemes felfedezned. Az állatvilág is szép számban képviselteti itt magát: kacsák, békák, siklók kerülhetnek a szemed elé. (Vagy a kereked elé, tekerj óvatosan!) A tóban fürödni, rajta evezni tilos! A Nap-Plázs biztosítja, hogy ne maradj energia nélkül, ha megéheznél. Mielőtt továbbtekersz, mindenképp nézz körül a „sörnyítónak” is becézett kilátóról!

Ezután a Naplás úton tekerj tovább, folytasd a kört a Rákos-patak mentén! A patakpart mellett, fák hűsítő árnyékában tekerve mini vízesésekben is gyönyörködhetsz. A bringaút a Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület erdein fut keresztül. Tavasszal te is láthatod az áradás miatt kialakult lápot. Nádasok, kaszálók, ligeterdők suhannak el melletted – ezeket közelebbről is megismerheted, ha bejárod a Felsőrákosi tanösvényt. Utad vége szintén az Örs vezér tere lesz, ami visszarepít a városi életbe a természetben való kalandozás után.

Látnivalók

Naplás-kilátó

A bringaút népszerűsége mellett frissen nyílt büfé mosdóval és a hangulatos tóparti padsor ivókúttal várják az arra kerekezőket

+ Programtipp

Hermina Bringapark

Nemcsak bringázni lehet itt, hanem szuper játszótér, felnőtt tornapálya is van a parkban. Kicsiknek, nagyoknak remek kikapcsolódást ígér a hely. Ha pedig próbára tennéd a kerékpártudásodat, akkor a pumpapályán és az ugratókon ezt is megteheted.

Naplás-tavi tanösvény

Varázslatos vízi világ vár kicsiket és nagyokat egyaránt a Pest keleti határában található Naplás-tónál. A fővárosiak körében is népszerű szabadidőparkban összesen három tanösvényt is felfedezhetsz, melyek akár egybefűzve is bejárhatók, ez esetben körülbelül 1,5 óra alatt. A tó körül és a közeli cinkotai kiserdőben kiépített pihenő- és tűzrakóhelyeket, kerékpárutat és egy egyedi formájú kilátótornyot is kialakítottak.

Felsőrákosi tanösvény

Egy hihetetlen talpalatnyi vadont fedezhetünk fel ezen az egyedülálló tanösvényen a főváros geometriai középpontjától pár lépésre, légvonalban mindössze 2 km-re az Örs vezér terétől. Budapest második legnagyobb védett területe láprétekkel, rekettyés fűzlápokkal, nádasokkal és égerligetekkel vár, és gazdag növény- és madárvilágnak ad otthont.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 30 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Megközelítés BudapestGO-valTérkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds