Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Tekergés a Szigetköz árterében

By 2022.07.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Dunaszigetről indulva megtekintheted a környék legöregebb és legnagyobb, 930 cm törzskerületű fűzfáját, majd egy hasonló méretű fekete nyárfát is a Kőhídnál. Ezt követően az ártér legnagyobb szigetén egy gyönyörű réten haladsz keresztül, míg megérkezel hazánk első hallépcsőjéhez. Egy ablakon keresztül az átúszó halakat is megcsodálhatod. Innét az Öreg-Duna felé véve az irányt, annak partján egészen a duna remetei kikötőig kerekezhetsz. Itt találod a dunai hajós emlékművét is. Lipótra érve okvetlenül menj fel a Lipóti Látványpékség felett kialakított üveg kávézóba, ahol nagyszerű illatok és ízek várnak, és megfigyelheted a sütés teljes folyamatát, a dagasztástól a kész kenyérig, péksüteményig.

Ezt követően körbenézhetsz a Holt-Duna parti madárlesen, ahol barna rétihéják keringenek a nádas felett, hórihorgas gémek és kócsagok halásznak és récék szűrik a vizet. Egy csodálatos vadgesztenyefasoron keresztül érkezel Darnózselire, ahol a Horgony Tanya finomságai közül válogatva meg is ebédelhetsz. Héderváron egy meseszép kastély és parkja vár, itt meglepetésként egy bronz burgonyabogarat is megcsodálhatsz. A Boldogasszony Kápolna udvarán pedig átsétálhatsz az ország legöregebb, 800 esztendős tölgyfáján. Innen egy másik út vezet vissza Lipótra, ahonnan Dunaremetére érsz. Az itteni úgynevezett Dodó Vadfarmon őzeket, szarvasokat, vaddisznókat figyelhetsz meg, majd Püskin áttekerve végül visszaérkezel Dunaszigetre.

Látnivalók

Denkpáli hallépcső, Dunasziget

Gyönyörű és pihentető hely a természet közepén. Morajló, zubogó vize távolra is elhallatszik, a mellette megbúvó békés, patakos rész viszont olyan érzést nyújt, mintha egy oázisban járnál. Tökéletes helyszín piknikezésre. A felvíz felől érkezve szép betonozott sója ad lehetőséget a kikötésre, kerékpárral is jól megközelíthető

Tündérsziget Ökopark, Dunasziget

Az Ökoparkban található közösségi gyógy-és fűszernövénykert mindig rengeteg érdekességet tartogat a látogatók számára. Illatos rózsalugasa, fűzkápolnája, fűszerspirálja és mezítlábas ösvénye minden korosztálynak élményt jelent. A frissen épült Ökopark Látogatóközpontjának interaktív kiállítása a Szigetköz természeti értékeit mutatja be nagyon változatosan. Több élő installáció is található itt pl. úgynevezett akvaterráriumok, de hangyákat, méheket és lepkéket is megfigyelhetsz itt. A település határában egy víz alatti les, vagyis negatív akvárium is található, ahol egy csendes Duna-ágba merülhetsz, anélkül, hogy vizes lennél. A halfajok mellett a hódok és nutriák is gyakran felbukkannak erre.

+ Programtipp

FUTURA, Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza, Mosonmagyaróvár

A „játszóház” 2700 m2 területen várja a természet törvényszerűségeinek lelkes felfedezőit. Az egykori magtár épületében berendezett interaktív kiállítás négy szintjén a négy őselemen keresztül fedezheted fel a Szigetköz, Magyarország és a világ csodáit. Izgalmas tudományos programok, 5D mozi és Planetárium is vár minden korosztályt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 49.1 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Autóval Mosonmagyaróvárig az M1-es autópályán, onnan Halászin keresztül Dunaszigetre, ahol a Duna utca végéig autózva és az árvízvédelmi töltés előtt jobbra fordulva tudsz biztonságosan leparkolni.

Vonattal Mosonmagyaróvárig, majd autóbusszal Dunaszigetig, végül kb. 800 méter séta. Csoportos igény esetén bérelt kerékpárt is lehet kérni a vasútállomásra, ahonnan 15 kilométer nyugodt tekeréssel jutsz el Máriakálnokon és Halászin keresztül a Kisvesszősi kikötőig.

Ökopark Bisztró, 9226 Dunasziget, Fő u

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Pajta Büfé

A kikötőhöz legközelebbi vendéglátóhely, nagyszerű gulyással és rétesekkel.

Honlap

Pisztráng Kör Egyesület

Kerékpár és E-bike bérlés valamint szakvezetős vízitúrák profi szakemberekkel kajakkal, kenuval, sátorozóhellyel és kulcsosházakkal.

Honlap

Szürke Hód Kemping

Vízitúrák szakvezetővel, kajak és kenu bérlés, szálláshelyek.

Honlap

Lipóti Látványpékség

A Lipóti Pékség tetején egy üveg oldalú kávézó, fagyizó, ahol a szemed előtt születnek a nagyszerű falatok.

Honlap

Lipóti Termálfürdő

A térség legnagyobb és legszebb termálfürdője, rengeteg élményelemmel.

Honlap

Horgony Tanya

Nagyszerű konyha, szép helyen.

Honlap

Dodó Vadfarm

A Vadfarmon körbesétálva találkozhatsz szarvasokkal, bárányokkal, muflonokkal, vaddisznókkal, skót marhákkal, sőt kengurukkal, lámával, madarakkal és sok más érdekességgel is.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds