Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Zemplén varázslatos panorámái

By 2022.05.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Több mint 2 évszázadon át üveggyártás folyt Háromhután. Sok-sok érdekességet gyűjtöttek össze erről az ingyenesen látogatható Üvegcsűrben, ahol azt is megnézheted, hogyan készültek a tokaji borosüvegek. Középhuta ideális az indulásra, amely Háromhuta egyik magával ragadó települése.

A csörgedező patakon átkelve a sárga jelzésen a Mlaka-rétre kapaszkodhatsz fel, és itt az Országos Kéktúra útvonalára csatlakozol be. A Sólyom- bércet a sárga háromszöggel jelölt úton találod. 564 méteres sziklacsúcsára megéri felsétálnod, hiszen ez a különleges forma a jégkorszakból eredeztethető kőtorony. A repedéseibe befolyt, majd megfagyott a víz, ezáltal tágulásával előidézte a kőfal aprózódását. A sziklamászók is szívesen keresik fel az itt kiálló sziklatömböket. Innen látható a Regéci vár, a Huta-patak völgye és a hegygerinc hullámzása.

 

Ereszkedj vissza a Mlaka-rétre, amely fontos elágazási pont, szebbnél szebb útvonalak közül választhatsz itt. Alig 2-3 kilométerre például az Istvánkúti erdészházat a nyírjesek ölelésében találod. Az Ördög-völgyön leereszkedve pedig a RÖNK épületét nézheted meg, de ha az Országos Kéktúra jelzését a Gerendás-rét irányába követed, akkor a Zemplén másik kedvelt, és egyben legszebb 360 fokos panorámája vár. Válaszd ezt az irányt, és ne hagyd ki a Kerek-kő ormáról nyíló fenséges látványt sem! Varázsa abban rejlik, hogy emberi létnek itt nyomát se látod,  se ház, se zaj, csak a természet. Előtted hever az apró kövekkel tarkított Csattantyú-hegy csúcsa, a Pálháza melletti perlit bánya, de Telkibánya Kánya-hegyén álló tornyot is felfedezheted a távolban. Visszafelé Újhuta irányába teheted meg a könnyed túrát, elhaladva Flórika-forrás és Kastélyszálló pazar épülete és kertje mellett. Háromhuta valódi ékszerdoboz; takaros lakóházak és rendezett utcácskája teszi különlegessé.

Látnivalók

Üvegcsűr, Középhuta

A közel 220 éves üveggyártás múltját ismerheted meg itt, információs táblák és különböző tárgyi eszközök segítségével. A középen kihelyezett égetőben a kész termékeket is megtekintheted.

+ Programtipp

Babuka-tó

A tó létrehozása egy család nevéhez fűződik, akik sokat túráztak a Zemplénben, szebbnél szebb útvonalakat fedeztek fel a Huta-patak völgyében. Itt, egy névtelen forrás vizét felduzzasztva alakították ki ezt a kicsiny tavat. Elnevezték és jelzéssel látták el kilátópontokat, és egy túraútvonalat is kijelöltek.

Regéci vár 

A 620 méter magasan álló Regéci vár a közelmúltban komoly felújításokon esett át, az épületben interaktív kiállításokat rendeztek be, a látogatóközpontban pedig bepillanthatsz a magyar történelem egy fontos időszakába. A torony körpanorámáját se hagyd ki, hiszen tiszta időben még a sátoraljaújhelyi Magas-hegy kilátója is feltűnik.

RÖNK

Az erdei iskolaként és szálláshelyként is működő Rostallói Ökoturisztikai Nevelési Központot (RÖNK) 2021 júniusában adták át. Egyedülálló, interaktív helyszín, mivel a kiállítótérben minden a Zemplénről szól: erdészeti-, vadászati-, természetvédelmi- és erdei vasúti gyűjtemény kapott itt helyet. A RÖNK tulajdonképpen egy mini skanzen az erdő ölelésében.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12.9 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Személyautóval a 37-es főútról letérve Tolcsva irányába, majd Háromhuta felé.

Vonattal: Budapest-Sátoraljaújhely között közlekedő vonatokról Olaszliszka-Tolcsva megállóhelyen kell leszállni. Naponta csak néhány autóbusz közlekedik Háromhutára, ezért érdemes tájékozódnod a menetrendről.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Erdei Iskola és Turisztikai Információs Központ, Óhuta

A 32 fő befogadására alkalmas épületet 2018 végén adták át. Udvara pihenésre, szalonnasütésre és szabadtéri foglalkozások megtartására egyaránt alkalmas. A Tanoda kávézóban kerékpárok is kölcsönözhetőek.

Elérhetőség: Háromhuta (Óhuta), Rákóczi út 22,

Honlap

Barátság Panzió és Étterem, Újhuta

A túrázók körében kedvelt hely, amely finom ételekkel vár.

Elérhetősége: Háromhuta (Újhuta), Kossuth út 27.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds