Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalKiskunsági Nemzeti ParkAlföldKiskunság és Duna-Tisza közi síkvidék

Séta a Szelidi-tó partján, a Kékmoszat tanösvényen

By 2021.03.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Szelidi-tó és környéke a strandoláson, vízi élményeken és horgászaton túl a kerékpáros és gyalogos túrázók számára is kiváló lehetőségeket rejt.

A Szelidi-tó, mely 1976 óta természetvédelmi terület, a jégkorszak után a Dunából lefűződött jellegzetes morotvató. Ez az egyetlen mély vizű, szikes jellegű tó hazánkban. Kellemes, lágy, gyorsan felmelegedő lúgos vize van, mely a szikesekre jellemző nátrium- kálium- és magnéziumsók mellett minimális jódot is tartalmaz, ezért nem véletlenül népszerű természetes fürdőhely.

A strandolás és más vízi élmények mellé a Kékmoszat tanösvény meglátogatását javasoljuk. A 12 állomást felfűző tanösvény bemutatja a tó keletkezését, a víz jellegzetességeit és a benne élő élőlényeket, valamint a környező területek élővilágát. A tanösvény kiinduló pontja a Dunapataj-Szelid üdülőfaluban levő Szittyó téren található, egyben ez tavi turizmus központi helyszíne.

A tanösvény állomásai részben a tó partján levő kerékpáros-gyalogos sétaút mentén helyezkednek el. Az üdülőfalu utolsó utcájához tartozó strandlejárónál van a negyedik állomás. Ezt elhagyva a sétaút egy keskeny ösvényben folytatódik a nádszegély és a tóparti erdősáv között, később pedig a fák és bokrok között halad. Egy enyhe emelkedőnél találjuk az ötödik állomást, ahol színes, elektormikroszkópos felvételek segítségével tárul elénk a tó különleges algavilága.

Ezután a keskeny ösvény egy széles földútba torkollik. Ezen a szakaszon találjuk a következő három állomást. Az út kissé eltávolodik a tóparttól és egy szántóföld, valamint egy fiatal tölgyültetvény közötti földúton folytatódik. A 9. állomás a tanösvény legtávolabbi pontja, ahonnan a tanösvény hurka visszakunkorodik az üdülőtelepre. Az utolsó állomás az erdő szélén az úgynevezett Várdombnál van, ahol a környező emberi települések történetéről és ennek nyomairól kaphatunk információt.

Akik pedig úgy gondolják, hogy a tanösvény által kínált 2,4 km-nél többet szeretnének mozogni, két további túrajavaslatot találhatnak a +Programtipp menüpont alatt. Gyalogosan lehetőség van a Szelidi-tó megkerülésére. A teljes kör hossza könnyű terepen 11 km, mely tempótól függően 3-5 óra alatt teljesíthető. A kerékpározás szerelmeseinek pedig egy 51,3 km hosszú Duna-parti körtúrát kínálunk.

Látnivalók

Szelidi-tó

A tó hármas rendeltetésű: ezek az üdülés, a horgászat és a természetvédelem. A természetvédelem célja a tó különleges algavilágának, a parti zóna és a környező területek vegetációjának fenntartása. A tavat északról határoló legelőkön, a szikes puszták endemikus növényfajait, a sziki mézpázsitot, a sziki őszirózsát, a vakszikeken a magyar sóballát találjuk. Sokat gazdagodott a tó és környékének madárvilága az elmúlt években. Már nem csak a vékony nádszegélyben költő nádi énekesek énekében gyönyörködhetünk, hanem megcsodálhatjuk az átvonuló partimadarak és récék tömegeit is.

Vízi élmények

A déli parton a vendégeket egy ingyenesen látogatható szabadstrand és egy nagyobb, igényesen kialakított fizetős strand várja. A strandélményeket a kültéri fitneszpark, kiépített játszóterek, illetve a strand területén fedett kiülők, napvitorlák, párakapuk teszik komfortossá. Vízi járművek bérlésére is van lehetőség. A horgászat kedvelői sem csalódhatnak a tóban: amur, keszeg, kárász, ponty és törpeharcsa rendszeresen akad a horgokra. A közelben szálloda és kemping működik, és magánszállások bérelhetők.

Madárvilág

A nyílt víz és a partmenti nádasok gazdag madárközösségnek adnak otthont. A mélyebb tavakat kedvelő szárcsát és a tőkés récét nyáron már fiókáival együtt láthatjuk. A kis vöcsök részben a víz alá bukva, részben a felszínen csipegetve szerzi be táplálékát. A vízityúkot csak rövid időre pillanthatjuk meg a nádasok szegélyén. A vízparti fákon bakcsók figyelhetők meg.

Várdomb

Régészeti leletek bizonyítják, hogy a tó környékén már több ezer éve megtelepedett az ember. Az itt található homokdombon (Várdomb) szarmata korból származó csontvázas sír került elő. A feltárások során bebizonyosodott, hogy ugyanitt a kora középkorban templom és templom körüli temető, a domb aljában pedig egy viszonylag nagy kiterjedésű település volt.

+ Programtipp

Pataji Múzeum, Dunapataj

Az egykori gabonaraktár, majd unitárius templom épületében található múzeum. A pataji unitárius gyülekezet a 60-as évek derekán megszűnt, a templomot az állam múzeumi célra vásárolta meg, majd rendbe hozták.

További információkTérkép

Bakodpuszta

Alig pár kilométerre a Szelidi-tótól Bakodpuszta várja kellemes pusztai környezetben a magyar gasztronómia és a lovas hagyományok rajongóit. Az 51-es főközlekedési úton Dunapatajt elhagyva a 108. kilométerkőnél levő út vezet a közeli Bakodpusztára.

További információkTérkép

Kalocsa – Csajda Fürdő

A fürdő területén a gyógyulni vágyó és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket jelenleg két termálvizes medence, az aktív pihenés híveit és a gyermekeket egy úszómedence és egy tanmedence várja. A fürdőzésen túl különféle wellness- és gyógyszolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a szauna, masszázs, gyógytorna, gyógyúszás vagy a kondicionáló terem.

További információkTérkép

Kalocsa városa

A közeli Kalocsa barokk városközpontjáról, magyar jelképpé vált népművészetéről és paprikájáról nevezetes. A város egyik kincse a barokk főszékesegyház, az érseki palota és a hozzá kapcsolódó érseki kert.

További információkTérkép

Kerékpártúra a Harta melletti Duna-szakaszon

A közelben levő Duna-part is közbenső úti célunk lehet, amely közkedvelt kirándulóhely, fürdő- és horgászhely. A hartai Duna-ág menti erdők területe 1996 óta helyi természetvédelmi oltalom alatt áll és NATURA 2000-es hálózat része. A védett terület szolgálja az ismeretterjesztés és az idegenforgalom céljait is. Itt található az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút Solt-Kalimajor és Harta közötti szakasza. A kerékpárút a Duna mentén, a nyári gáton halad, így bepillantást engedve a táj szépségeibe, élővilágába. A kerékpárút déli szakasza kisebb körtúrára is alkalmas vagy el lehet kerekezni rajta egészen a Szelidi-tóig.

GPX letöltésMegtekintem az útvonalatTovábbi információk

Gyalogosan a Szelidi-tó körül

A Szelidi-tó körüli túra jelzetlen útvonalakon haladva kanyarog a tó körül. A 11 km-es út során minimális szintemelkedés mellett érintünk erdőt, mezőt, nádast, lakott területet egyaránt. A tókerülő túra mindenkinek ajánlott, aki szereti különböző szemszögből megvizsgálni a világ dolgait, vagy csak a Szelidi-tavat.

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 2.4 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

A Szelidi-tó és üdülőtelepe az 51-es úton közelíthető meg, Dunapataj községtől táblák jelzik a haladási irányt. Dunapataj vonattal is megközelíthető a Kunszentmiklós – Tass – Dunapataj vasútvonalon. Dunapatajról kerékpárút vezet a Szelidi-tóhoz. A tanösvény sétánk kiindulási helye a Szittyó tér.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds