Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlŐrség és Vendvidék

Élmény kerékpártúra az Őrségben (Őrség 4)

By 2020.07.06.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Az Őrség kitáblázott kerékpáros útvonalai közül az Őrség 4 a leghosszabb és talán az egyik legérdekesebb is, érdemes egy teljes napot rászánnunk. Őriszentpéterről Ispánk irányába vesszük az irányt. Egy rövid, kanyargós lejtőn érkezünk a faluba, melyet a helyiek a „világ közepének” is neveznek. Egy kavicsos úton hagyjuk el a települést, miközben mellettünk marhák legelésznek az óriási réten.

Nemsokára erdők közé érkezünk, ahol tavasszal, nyáron madárcsicsergés és az erdők finom illata kíséri utunkat. A gyönyörű erdőket olykor egy-egy kisebb kaszáló szakítja meg.

Viszák községbe érkezve meglátogathatjuk az őshonos gyümölcsfákkal teleültetett Tündérkertet. Őrimagyarósdra továbbtekerve egy török időkből származó, kettős várárokkal védett földvár történetével ismerkedhetünk meg. Mellette jó hangulatú pihenőhelyet találunk, padokkal, asztalokkal. A településen áthaladva az Őrség legnagyobb evangélikus temploma mellett kerekezünk el.

Az Őrség 4 útvonal jelzőtábláit követve érkezünk meg a szőcei tőzegmohás lápréthez, ahol érdemes elidőzni, hiszen itt látható az Őrség egyik legkülönlegesebb természeti értéke. A településen egy Árpád-kori plébániatemplomot is találunk, melyet Szent András apostolról neveztek el.

Élménytúránk következő állomása a Vadása-tó, mely nyáron kiváló hely a strandolásra, de szolgáltatásokból sincsen hiány, így ebédünket is elkölthetjük a parton. A pihenő után felfrissülve vághatunk neki az útnak Szaknyér irányába, ahol mindig barátságos, kedves alpakákkal találkozhatunk az alpakafarmon.

A következő településig, Kisrákosig földes, kavicsos úton haladunk. Ha rossz az idő, akár az aszfaltozott közúton is eljuthatunk Kisrákosra, ahol egy gazdag gyűjteménnyel rendelkező kályhamúzeumot találunk. A Denke-patak mentén haladva érjük el Pankaszt, ahol egy méltán híres őrségi épületet találunk. Itt látható az 1755-ben épített szoknyás harangláb, mely az Őrség egyik jelképévé is vált.

Közúton, az erdők között tekerve pár kilométer után megérkezünk a „völgyhídi faluba”, Nagyrákosra. Itt találjuk a 2000-ben épült, 1399 méter hosszú vasúti viaduktot, völgyhidat. A település nevezetességei közé tartozik még a gyönyörűen felújított zsúpfedeles tájház és kovácsműhely. A faluban egy igazi paraszti gazdaságot is meglátogathatunk, ahol remek sajtokat készítenek. Nagyrákos után Őriszentpéterre indulunk vissza, ahol megtekinthetjük a helyi nevezetességeket, mint például az Árpád-kori műemlék templomot vagy a Natura 2000 látogatóközpontot, vagy akár helyi ételeket kóstolva elkölthetjük jól megérdemelt vacsoránkat is.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 38 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Őriszentpéter központja

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Tündérkert, Viszák

A viszáki Tündérkertben 40 facsemete őrzi régi, őshonos gyümölcsfajtáink génállományát, mint amilyen a batul alma vagy a sózókörte, amiből finom pálinka készült egykor. Szarvas József színművész kezdeményezésére országszerte születnek ilyen „tündérkertek”, vagyis hagyományos fajtákat nevelő gyümölcsösök, az első Viszákon jött létre.

Lápok Háza és Tőzegmohás láprét tanösvény, Szőce

A kerékpárokkal érdemes elmennünk a Lápok Házáig, ahol le tudjuk támasztani őket. Érdemes először az interaktív kiállításon megismerkedni az őrségi láprétek világával, megtudni, mitől is igazán különlegesek ez a helyek. Majd utána rövid körtúrára indulhatunk a szőcei tanösvény kiépített pallósorán, ahol saját szemünkkel is láthatjuk a láprét csodáit, szépségét.

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

A Vadása-tavat 1970-ben, a Vadása-patak felduzzasztásával hozták létre. Nevét onnan kapta, hogy a helyiek szerint a víz forrását vadak, egész pontosan rókák ásták ki: a „vadásta” szóból lett Vadása. Népszerű kirándulóhely: 12 forrásból táplálkozó tiszta vizében fürödni is lehet. Meseszép környezetben fekszik, jó program lehet a 2 kilométer hosszú Rókalyuk tanösvényen körbesétálni, ahonnan különleges perspektívából, az erdő hűvöséből tekinthetünk rá a tóra.

Szoknyás harangláb, Pankasz

A történelmi Őrségben különösen nagy hagyománya van a haranglábnak. A környék ilyen építményei közül talán az 1755-ben épült református pankaszi harangláb a legszebb. Nevét arról kapta, hogy alul sátorszerű „szoknyája” van. A szoknyatető zsúpból készült, a harangtorony sisakjának fedése fazsindely.

Tájház, Nagyrákos

A zsúpfedeles házat és a műhelyt eredetileg a falu kovácsának építették a helyiek az 1800-as évek végén. Most tájházzá alakítva őrzi a régi, hagyományos életmód emlékeit: 100 évvel ezelőtt használt konyhai eszközöket, mászókéményes mázas cserépkályhát, vas csikótűzhelyet. A műhelyben a kovácsmesterség eszközeivel és fortélyaival lehet megismerkedni.

+ Programtipp

Ízrestaurátor csokoládémanufaktúra, Ispánk

Ispánkon, a Nyugati szeren egy családi kézműves csokoládémanufaktúrát találunk, ahol nemcsak megkóstolhatjuk a szemet gyönyörködtető desszerteket, de ha szeretnénk, a házigazdák meg is mutatják nekünk, hogyan és miből készülnek a finomságok.

Eszti Falusi Vendégasztala, Ispánk

A háziasszony saját lisztből, a nagymama receptje alapján készíti a különféle helyi ételeket. Házi süteményei messze híresek.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Őrség Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds