Skip to main content

Túrainfó

Bugacon a piros sáv, a félkör és a kereszt jelzésű túraútvonalakon kirándulhatunk. Akik legalább egy fél napot akarnak eltölteni Bugacon, azoknak a Kiskunsági Nemzeti Park piros félkör jelzésű túraútvonalát javasoljuk, mely a Karikás Csárdától indulva a Pásztormúzeumot és a Bugaci Méntelepet érintve, végighalad a Boróka tanösvényen, majd a régi kisvasút nyomvonala mellett haladva tér vissza a kiindulási pontunkhoz. Útközben pusztai kereszt, gémeskút és régi időket idéző pásztorépítmények mellett halad el utunk. A pásztorok szálláshelyénél található tájékoztató táblák a múltban használatos építményeket mutatják be. A tájat mélabús marhák és legelésző lovak látványa teszi változatossá.

Kiemelkedő látványosság a pusztán a Pásztormúzeum kúp alakú építménye, melynek újabb keletű kiállítása látványos elemekkel állít emléket a szilaj pásztorkodásnak. A múzeumtól néhány száz méterre van a Bugaci Méntelep, vagyis az őshonos magyar háziállatfajták bemutatóhelye. Itt rendezik meg a lovasbemutatókat is, csodálatos pusztai környezetben.

A következő látnivaló a Boróka tanösvény, mely a maradvány homokterületek ökológiáját és geológiáját mutatja be. Az egykori, leégett Ősborókás területének látványa egyszerre lehangoló és tanulságos.

A tanösvényt elhagyva eljutunk az ún. „dózerolt útig”, mely elnevezés az 1950-es évek homoki erdőtelepítéseire utal, melynek során nehéz lánctalpas gépekkel vágtak utat a buckák közé. Ezt követően a pusztai körséta útvonala a Hittanya nevű volt vasúti megálló irányába halad, majd az egykori kisvasút nyomvonala mellett megy, végül nagyobb kerülőt téve pusztai dűlőkön kanyarogva tér vissza a Karikás-csárdához.

Látogatási feltételek: Kiskunsági Nemzeti Park bugaci területe egész évben látogatható, viszont az áprilistól-október 31-ig tartó turista szezonban csak sétálójegy váltásával, melyet a Karikás Csárdánál vásárolhatnak. Szezonon kívül a turisztikai létesítmények zárva vannak.

Látnivalók

Boróka tanösvény

Az 1100 méter hosszú tanösvény az állattartótelep mögött kezdődik a hurokszerű tanösvény, melynek bejárása nem igényel sok időt. A vendégek megismerhetik a maradvány homokterületek ökológiáját. Kisebb emelkedők, fehér nyárral fedett buckák övezik az utunkat. Egy rövid időre részesei lehetünk a homoki erdős sztyepp víziójának.

Pásztormúzeum

A bugaci kiállítóhely 1975-ben épült Kerényi József alföldi szárazmalmokat idéző tervei alapján. A múzeum fő tematikai egységében a letűnt pásztorvilág elevenedik meg: kontyos nádkunyhó, eleséges taliga, címerfa, pásztorfigurák, cserény, racka, kuvasz, különféle használati eszközök emlékeztetnek a régi világra. Két dioráma a bugaci puszta és a homoki erdők élővilágát mutatja be.

Bugaci Méntelep/Őshonos állattartó telep

A múzeumtól rövid séta vezet az istállókig. Itt lakik a bugaci „sárga ménes”, mely mára közel száz lovat számlál, fajtája kisbéri félvér. Közelről láthatják az őshonos magyar állatokat: a mangalicát, szürkemarhát, rackanyájat. Az út során találkozhatnak a fekete szőrű puli kutyákkal, a békésen legelésző szamarakkal.

Lovasbemutató

A turistaszezonban naponta egyszer látványos csikósbemutató idézi fel a kiskunsági pásztorhagyományok örökségét magyar, német, angol műsorvezetéssel. Program: csikósok felvonulása, pusztaötös, ügyességi feladatok és csikósversenyek.

Sáskajárás, a játékos sétaút

Ezt a tanösvényt főleg óvodás és alsó tagozatos korú gyerekek részére javasoljuk tanári segítség igénybevételével. Feladatokhoz leírás és eszközök a Pásztormúzeumban igényelhetők.

+ Programtipp

Alföldfásítási múzeum

Az alföldi fásítás az éghajlat és hidrológiai körülmények megváltozása miatt kialakult futóhomok megkötése érdekében a 18. század közepe óta állandó törekvéssé vált, de lassan haladt előre. Az Alföldfásítási múzeum a 19-21. századi homokfásítás folyamatát, a homokvidék tájtörténetét és használatát mutatja be.

További információkTérkép

Aranymonostor

Bugac mellett fekvő Monostordomb környezetében 2010-ben régészeti feltárások kezdődtek. A tudomány számára egészen addig ismeretlen régészeti lelőhely mára fogalommá vált az Árpád-kor kutatásában, ugyanis a 11-13. század között fontos gazdasági és szakrális központ volt. Az ásatások helyszínén az egykori monostor romjait láthatjuk, illetve tájékoztatót az egykori település és monostor életéről.

További információkTérkép

Bodoglári-homokbuckák

Bugactól nem messze található a tartós szegfű élőhelye. A fokozottan védett tartós szegfű hazánk bennszülött növényfaja, amely kizárólag a Duna–Tisza közén fordul elő. Egyik legnagyobb állománya Bodoglár térségében található. Ugyan kis területről van szó, de a maga nemében egy érintetlen homokpusztai táj tárulkozik elénk, amin a látogatót a Tartós szegfű tanösvény vezeti végig. A tanösvény pallósora 500 méter hosszan kanyarog egészen a buckatetőn felépített kilátóig.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 9 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Személyautóval Kecskemétről az 54-es számú főút 22 km-nél levő leágazó útról érhető el vagy az M5-ös autópálya kunszállási vagy kiskunfélegyházi lehajtóin keresztül. Starthely a Karikás-csárda parkolója.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds