Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Solymosi kőgörgető túra

By 2021.11.22.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akik szeretnék kipróbálni a hegyikerékpározást és nyitottak a kisebb emelkedőkre is. A túra a Mátra lábánál fekvő szépséges településről, Gyöngyössolymosról indul, melynek Árpád-kori temploma a különleges tornyával megállásra csábít. A Mátra erdeiben kanyargó útvonal végig köves úton halad, ezért elsősorban mountenbike-kal, túra- vagy trekking kerékpárral javasolt végigtekerned, és ne feledd a bukósisakot sem!  Bármilyen bringa nyergében is ülsz, a vadregényes mátrai élmény garantált, miközben a Gyöngyös-patak nyugtató csobogása kíséri utadat. A túra elhalad egy geológiai ritkaság, a vulkáni utóműködés során keletkezett Csák-kő, és az egykor dolgosabb napokat látott Őrlőmű mellett is. Utóbbi az 1930-as évektől kezdve dolgozta fel a környékbeli bányákból származó, drótkötélpályán érkező követ. A lajosházai pihenőhelyen masszírozd át izmaidat és gyűjts erőt a visszafelé útra, sok zötykölődés vár még rád!

Látnivalók

Csák-kő

Gyöngyössolymos felett található a vulkáni utóműködés során keletkezett Csák-kő. Nevét onnan kapta, hogy Csák Máté a tetejéről szónokolt a király ellen induló csapatainak. A Csák-kő nem csupán egy ritka geológiai érdekesség, hanem remek kilátópont is a környező hegyekre: a Galyatető magaslik az egyik irányban, a Mátra vonulata a másikban. A hegyben lévő mesterséges üregek valójában a XVII-XVIII. századi intenzív malomkőbányászat nyomai.

+ Programtipp

Szent Miklós püspök templom, Gyöngyössolymos

A középkori templomot a Solymosi család építtette a 14. században, gótikus stílusban. Az épület hajóját és szentélyét a törökök lerombolták, csak a ma is álló nyolcszögletű, kavicskőből rakott, csúcsíves ablakokkal díszített torony maradt meg. Ezen megfigyelhető a Solymosi család címerpajzsa, amely fordítva van beépítve, így jelezve a család kihalását. A templom az újjáépítés során barokk elemekkel bővült.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 10.2 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Gyöngyös felől a 24-es útról

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szalajka-ház

A turistaház Gyöngyössolymos községtől 10 kilométerre északra, hamisítatlan erdei környezetben található. Az év bármely szakában várja az erdei iskolás csoportokat, baráti társaságokat, családokat.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds