Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVértes-Gerecse

Nagy-Gerecse körtúra

By 2022.08.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Varázslatos erdei tájon vezet át ez a szintemelkedésben bővelkedő túra. Héregről indulva a falu végétől a piros jelzésen egyre meredekebbé válik az út, közben elhaladsz egy erdészház, és egy vadetető mellett, majd – megmászva a Hajagos-hegy sziklás oldalát – megérkezel a nyeregbe, ahol a kék jelzésen folytatódik a túra. Lassan elhaladva a tardosi vörösmárvány-bánya mellett, egy tisztáson előbukkan a Bányahegyi erdészház. A további zöld jelzésen egykori vasút nyomvonala kísér. Bükk-övezetben, matuzsálemi korú faóriások között köszönt a Sandl-hárs, majd az út a Serédi-kastélyhoz vezet. A Kis-Gerecse északi oldalán sziklakibúvások megkapó látványa kísér miközben róvod a kilométereket, majd meredeken araszolva egy monumentális, sziklafalban elhelyezett Mária szobrot pillanthatsz meg. Útközben néhány helyen a Nagy-Pisznice egykori kőfejtőjére is jó kilátás nyílik. Különlegesség, hogy utadat több helyen kerítés keresztezi. Az azon átvezető létrák, valamint tavasszal a medvehagyma illata teszik különlegessé ezt a túrát. A Király-kúti réten pedig szuper pihenő hely vár, melyet kis forrás tesz igazán romantikussá. A tisztástól meredeken lefelé ereszkedve érkezel vissza Héregre.

Látnivalók

Tardosi vörösmárvány-bánya

A vörös márvány valójában vörös mészkő, amely kiváló fényezhetősége miatt kapta a „márvány” elnevezést. Gyakoriak benne az ősmaradványok. A tardosi vörösmárvány keletkezését a jura időszakra teszik, és már 1204 óta bányásszák. A bánya ma magánterület, de alkalmanként vezetéssel megtekinthető.

Sandl- hárs

A Sandl-hárs az erdő legvénebb fája, a Gerecse-tető oldalában. A közel 250 éves matuzsálemet Héregről és Tardosról induló túrával is megközelítheted.

Serédi kastély

A Gerecse rejtekében romantikus hangulatú kastély bújik meg. A Nagy-Gerecse északi lábánál egy tisztáson magasodó kúrián biztosan megakad a szemed. A kastélyt Serédi Jusztinián bíboros építtette 1935-ben, „vörösmárvány” burkolattal. Faragott oszlopai, tornya és árkádos bejárata igazán mesebeli látványt nyújt. Sajnos az épület csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, egyébként gyerektáborok helyszíneként működik.

Pusztamaróti Történelmi Emlékhely

A mohácsi csata után az országot dúló török seregek a Gerecse erdei között található Marót település térségében ütköztek a legnagyobb ellenállásba. Az vérengző ütközet majdnem 25 000 áldozatot követelt.  Kovács György szobrászművész emlékműve erre a szörnyű pusztításra emlékeztet.

Király-kút

A Gerecse oldalában – Héregtől nagyjából másfél kilométerre – egy nagy erdei tisztás csábít piknikezésre, sarkában a különleges, vörös mészkőből kirakott, boltíves foglalású Király-kút forrással. A monda szerint Mátyás király itt szeretett megpihenni Gerecsei vadászatai alkalmával. Nem csoda, hiszen az egész mező és a környező erdők varázslatosan szépek. A réten esőbeállót, menedékházat, tűzrakó helyet találsz padokkal, ami ideális pihenőhely egy Nagy-Gerecse túra után. Amíg a gyerekek játszanak, akár gulyás is főhet a bográcsban. Március végén, április elején pedig friss medvehagymával is ízesítheted a menüt.

+ Programtipp

Malom-völgyi tanösvény és Tardosi lombkorona tanösvény

A több évszázados kőbányászatáról, vörös márványáról híres Tardos mellett fekszik a mesébe illő Malomvölgyi-tó, melyet a Gerecse legmagasabb hegycsúcsai vesznek körül. A tó közvetlen közelében 1,5 kilométeres tanösvény vár rád. Az ösvényen kirándulva csodálatos panorámapontokról fotózhatsz, ahonnan belátod a Gerecse hullámzó hegyvonulatát. Ha pedig más szemszögből is érdekel az erdő, akkor mindössze négy kilométerre, a fák lombkoronái között is tehetsz egy sétát. A Tardosi lombkorona tanösvény a völgypart két oldaláról indul, és átível egy időszakos vízfolyás felett.

Agostyáni Arborétum

A Gerecse Tájvédelmi körzet gyöngyszeme a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre fekszik. A 31 hektáros kertben az 1950-es, 1960-as években telepített fák mára jelentős méreteket értek el és impozáns látványt nyújtanak. Az arborétum különleges mikroklímájának köszönhetően több,  a területen egyébként nem őshonos fenyőféle  is megél itt az erdőben. A völgy hatásának köszönhetően az arborétumban a legnagyobb nyári kánikulában is kellemesen hűvös a hőmérséklet.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds