Skip to main content
VízitúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Dunakiliti evezős körtúra

By 2022.07.19.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Dunakiliti környéke sok izgalmat tartogat a rutinosabbak számára is, hiszen a víz nyugodt folyását néhol gyorsabb sodrású ágak, illetve elbontott zárások teszik izgalmassá, így ehhez a túrához ajánlott a rutinos kormányos.

A körtúra a Vadvíz Kempingből indul és ide is érkezik vissza. Az út első része egy lassú folyású ágon, sodrással szemben indul. Aki nem tud evezni, itt könnyen elsajátíthatja az alapokat. Egy nagy elágazásba érve sodrásirányba fordul a túra. A Szigeti-Duna-ágon csorogva lefelé bokorfüzesekkel és fehérfűzzel benépesülő fiatal szigetek mellett halad el a hajó. Körülötted kormoránok és récék keresgélik táplálékukat. Egy újabb elágazás után kis kitérővel zöld szőnyegen, majd a csendes, vadregényes Szirtl-tavon és a Szirtl-ágakban evezhetsz. A további út némi izgalmat is tartogat.

Keresztezve a Szigeti-Duna-ágat egy keskeny, vadregényes ágon evezel, ami egyre szélesedik, majd becsatlakozik a gyorsabb folyású Szigetelő-ágba, melynek szakadó partjában gyurgyalagok fészkelnek. Ezt követően rövid pihenő következik egy kavicszátonyon, majd az erős sodrásban gyorsvonat sebességgel úsztathatod magad lefelé, hogy a többiek a zátony alján „kihalásszanak”. Hamarosan az Árpa-sziget mellett a Napóleon film pontonhidas csata jeleneteinek a helyszínére érkezel, majd elhagyva a doborgazi kikötőt a megnyitott Ferde-gáton keresztül átevezve a Flóri-kapuhoz érkezel. A Görgetegi bukónál emelni kell, ami az eddigi szintkülönbséget lefelé kompenzálja a visszaúton. Itt jót fürödhetsz és pihenhetsz is, majd fél óra laza evezéssel vissza is érkezel a Vadvíz Kempinghez.

Látnivalók

Hallépcső a Szirtl-tavak végében

2019-ben készült el az addig halak számára átjárhatatlan sziklás ágvégzárás helyén ez a nagyszerű ökológiai folyosó, melyen szinte az összes honos halfaj áthaladhat.

Dunakiliti Duzzasztómű és a fenékküszöb

Dunakilititől nem messze épült fel a duzzasztómű, felette pedig kialakították a fenékküszöböt, melynek segítségével a vízpótlást oldják meg. Ha erre jársz a duzzasztómű hídjáról érdemes megnézni a hullámzó vizet.

Millenniumi tölgy, Dunakiliti

A város jelképe ez a kocsányos tölgy, amely a templom előtt található. A fát 1896-ban, a Honfoglalás ezeréves évfordulójára ültették hat másik tölgyfával együtt, amelyből mára már csak ez az egy fa maradt fenn.

+ Programtipp

Cunovo – Dunacsun

Duzzasztómű, rafting pálya és a Danubiana Modern Művészetek Galériája a rajkai trianoni zsiliptől 5 km-re található. Kalandvágyóként ki is próbálhatod a vadvízi evezést az épített beton pályán, ahol nemzetközi versenyeket is rendeznek.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: vízitúra
Táv: 10.5 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Autóval Mosonmagyaróvárig M1 autópályán, onnét a Feketeerdőn és Dunakilitin át a duzzasztómű üzemi útjáig, a Gyümölcsös utcáig, majd azon egyenesen a Vadvíz Kempingig. Tömegközlekedéssel: vonattal Mosonmagyaróvárig, majd autóbusszal Dunakilitiig, onnét 3,7 kilométer gyalog vagy saját esetleg bérelt kerékpárral a kempingig.

Vadvíz Kemping, Dunakiliti 9225

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vadvíz Kemping és büfé

Dunakiliti hullámterében az egyetlen kemping és vendéglátóhely, hajókat és túravezetést is biztosítanak az érdeklődőknek.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds