Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

A Dereszla kincsétől az Áldó Krisztusig / Hegyaljai borangolás a dűlőkön

By 2023.11.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Nagykopasz-hegy lábánál található két települést, Bodrogkeresztúrt és Tarcalt köti össze ez a túraút, amely kisebb gyerekekkel is kellemesen bejárható. Kezdd a túrát épített kincsek felfedezésével azon a vidéken, amelynek földje értékes arany ékszerleletet rejtett majd 3000 éven át. A Dereszla kincsének történetét megismerheted és másolatukat megtekinteted a túra kiindulópontján, a Keresztúri Kincsestárban. Az egykori mezőváros, Bodrogkeresztúr építészeti és kulturális értékeit audioguide segít felfedezni. Túrád érinti az Árpád-kori – később a gótika stílusára átépített – római katolikus templomot, amelynek feltárása a közelmúltban fejeződött be. Freskói és sírjai régészeti szempontból is különlegesek. A domboldalban a falu felé kanyargó út elhalad a Füleky- és Máriássy-kúria mellett, és felkúszik egészen a zsidó temető szomszédságában lévő kilátópontig, ahonnan gyönyörű panoráma fogad a Bodrogra és a távolban húzódó Zemplénre. A települést elhagyva a Nagykopasz szőlőterületein és erdőin át visz az út a tarcali Áldó Krisztus-szoborig és a mellette kéklő tengerszemig. A panorámapontból szerpentines, levendulabokrokkal kísért gyalogút vezet le a faluba. Két temploma egymás mellett épült, gyönyörű templomkertjeikben érdemes egy kört tenni, mielőtt az Andrássy Kúriát megkerülve utad a hegy oldalában körbefutja a csúcsot, majd visszavisz a gólyák kedvenc Bodrog-parti falujába.

Látnivalók

Áldó Krisztus-szobor, Tarcal

A tarcali bányató fölött magasodik Magyarország legnagyobb, 8,5 méteres Jézus-szoba a lélegzetelállító fekvésű bányató közelében, a Nagykopasz-hegy oldalában. A monumentális látványosságot egy panorámasétányon közelítheted meg, amely mellett gondozott park, piknikpadok, nyáron pedig levendulaillat vár. A szobor lábánál lélegzetelállító körpanoráma nyílik a környék szőlőtábláira és az Alföldre. Innen már nincs messze a másik kilátópont, a Terézia-dombon álló kápolna.

Keresztúri Kincsestár, Bodrogkeresztúr

A Községháza pincerendszerében berendezett kiállítás bemutatja a keresztény Bodrogkeresztúr több, mint 800 éves történetét. Elrepít a régmúltba: a helyi mítoszok világába és az itt élt őskori emberek tűzhelyéhez is; bemutatja az egykori mezőváros történelmét, kultúráját, természeti értékeit és híres régészeti leletanyagait.

Szent Kereszt Felmagasztalása Római Katolikus Templom, Bodrogkeresztúr

A település új logójának minden elemét fellelheted a frissen feltárt és felújított templom díszítőelemeiben és freskóiban. Az itt élők büszkék a templomra, amely kétségkívül nagyon ősi, Árpád-kori templomunk. Már az 1200-as évektől említik írásos források, és a mai gótikus formáját is nagyon korán, már a 14. század elején elnyerte. Minden időszaka elrejtett rajta valami nyomot. Fedezd fel!

Gólyavédelmi Központ, Bodrogkeresztúr

Bodrogkeresztúr a leggólyásabb települése hazánknak, ezt a községet választják a legtöbben fészekrakásra ebből a madárfajból. Évente mintegy 30 pár tér vissza ide a hosszú tél után, és foglalja el a zömmel villanyfákon lévő fészekkereteket. Ezért is találó helyszín a falu egykori zsinagógája, amely helyet ad a 180 négyzetméteres interaktív tárlatnak. A kiállítás még alaposabban megismerteti a látogatókat az emberhez legközelebbi életteret választó madarakkal, a gólyákkal. Az épület udvarán egy madárvédelmi berendezéseket felvonultató tanösvény és egy óriási, fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktábla teszi még élménydúsabbá a látogatást.

Tarcali-bányató

Magas sziklafalak és zöldellő lombok között gyöngyszemként tündököl a Tarcali-bányató. A bányamunkák után maradt hatalmas gödröt idővel a környező források és a csapadékvíz feltöltötte, így létrehozva ezt a türkizkék tavat a hegytetőn. A vizet ölelő sziklafalon vulkanikus eredetű andezit figyelhető meg, ami hazánkban egyedülálló.

+ Programtipp

Szent Teréz-kápolna, Tarcal

A 37-es főút utasát is messziről hívogatja a dobtetőn álló Szent Teréz-kápolna, amely 1749-ben épült, barokk stílusban. A katolikus kápolna gróf Grassalkovich Antal ajándéka volt Mária Teréziának. A dűlőkkel tarkított domboldalt koronázó kápolnától gyönyörű panoráma nyílik az abaúji hegyekre és az Alföld felé.

Világörökségi Bormúzeum, Tokaj

6202 hektár 2000 négyzetméterre sűrítve – ez a tokaji Világörökségi Bormúzeum. A kiállítás megmutatja a borvidék különleges adottságait, kultúrtáji értékeit, amelyek az UNESCO-t is meggyőzték, hogy világörökségi listán a helye. Kerékpáron tekerve, egy monitor segítségével esős időben is bejárhatod a borvidék látványosságait.

Bodrogkeresztúr App

…avagy bodrogkeresztúri településmustra. Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével településnéző sétát tehetsz, miközben megismered a több, mint 800 éves, csodálatos település valós története mellett valamennyi meséjét és legendáját.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 18.5 km
Időigény: 5.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Keresztúri Kincsestár, 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth u. 85.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Dereszla Bisztró, Bodrogkeresztúr

Honlap

Bobajka Étterem és Kávézó, Tarcal

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds