Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Szatmár-Beregi kerékpáros örökségtúra

By 2021.04.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Szatmár-Beregi örökségtúra, a Felső-Tisza-vidék legszebb és legautentikusabb tájait, a beregi Tiszahátat, a Szatmári és Szamosháti területeket köti össze. Egy 230 kilométeres három napos vonaltúrába sűrítettünk mindazt, amit a Felső-Tisza-vidék epicentrumából, a Szatmár-Beregi régióból látnotok érdemes. Ezen a vidéken nem kell tartanod a fárasztó hegymenetektől vagy meredek lejtőktől.

A túra Kelet-Magyarország legnagyobb vasúti csomópontjából Záhonyból indul, végig táblázott nyomvonalon halad a Tisza és a Szamos aszfaltozott gátjain egészen Csengerig, a Felső-Tisza-vidék legdélebbi településéig, onnan pedig visszakanyarodik Fehérgyarmatra, ahol újra vonatra szállhattok. Az útvonal a 32. és 33. számú jelzett túraútvonalon halad keresztül Záhony-Tiszaszentmárton-Lónya-Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Tarpa-Tivadar-Nagyar-Szatmárcseke–Túristvándi-Kölcse-Sonkád-Csaholc-Vámosoroszi-Nagyszekeres-Jánkmajtis-Csegöld-Szamosbecs-Csenger-Szamostatárfalva-Szamosújlak-Cégénydányád-Fehérgyarmat települések érintésével. A navigációval nem lesz gondotok, hiszen végig táblák fognak segíteni benneteket a tájékozódásban. Szállásokat az első nap a Beregben Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Beregdaróc közötti területen, a második nap a Szamos-menti területek kapujában Fehérgyarmat-Jánkmajtis-Cégénydányád háromszögben érdemes keresnetek. A túra során elképesztő mennyiségű és lélegzetelállítói szépségű freskó, kazettás mennyezet, díszített középkori templom, népi építészeti emlék, irodalomtörténeti emlékhely, bájos kis vidéki kúria, vulkánok, lápok, természetvédelmi területek kísérik végig utatokat.

Látnivalók

Lónyai református templom

A lónyai református templom a Felső-Tisza-vidék művészettörténeti értékeinek egyik kulcsemléke, amely 14. század elején épült. A templom igazi kuriózuma a három rétegű freskóciklus. Az első réteg az 1300-as évek elején, a második réteget a késő gótikus freskók, a harmadik réteget pedig a reformáció korából származó virágmintás díszítések alkotják. A templom előtt álló 18. századból származó fa harangláb szerepel a világörökségi várományos listán.

Beregi Múzeum

Az 1963 óta működő Beregi Múzeumnak a Tomcsányi-kastély ad otthont, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb barokk műemléke. A múzeum igen gazdag néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, így ha átfogó képet szeretnétek kapni a beregi térség történelméről és néprajzi sajátosságairól, érdemes a túrát itt kezdeni. A tárlatból figyelemre méltó a vasöntvények és a beregi keresztszemes hímzések gyűjteménye.

Tákosi református templom

Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek errefelé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Hogy miért is kapta ezt a nevet, mindenki meg fogja érteni, ha belép ebbe a parányi kis 18. században, sárból, fából és paticsfalból épült templomba. A tákosi templom büszkesége kimagasló művészi színvonalú malomkőre épült szószéke, kazettás mennyezete és faragott padozata.

Csarodai református templom

A Csaronda-patak árteréből kiemelkedő, XIV. század első harmadában épült csarodai református templom Magyarország egyik legismertebb középkori eredetű falusi temploma, amelyet az Árpád-kori templomok mintapéldájaként szokás említeni. A csarodai református templom a mosolygó szentek templomaként híresült el. Ezek a bizánci hatásokat mutató falképek a Felső-Tisza-vidék legkorábbi freskói közé tartoznak.

Tarpai Nagyhegy

Beregsurány és Tarpa között található a 154 méter magas tarpai Nagyhegy. A Tarpai Nagyhegy a belső-kárpáti vulkáni övezet részén fekvő romvulkán. A beregszászi borvidék előhegyeinek tekinthető hegyen szőlőültetvények sorakoznak. A hegyen intenzív kőfejtés zajlott egészen 1980-as évek végéig, a kőfejtők bezárása után, egyedi, fajokban gazdag élőviláguk miatt természetvédelmi területté nyilvánítottak a területet.

Tarpai református templom

A XV. században épült református templom különleges látványosságai a XV. századi eredetű középkori falképek. Az első és egyben legnagyobb méretű kép Szent György küzdelmét ábrázolja a Sárkánnyal, amely a magyar művészettörténeti emlékanyagokban jelentős helyet foglal el. A XVIII. században készült berendezési tárgyak közül kiemelkedik a népi barokk szószék, a díszes mózes szék és papnék padja, a karzatok és kazettás mennyezet.

Tarpai szárazmalom

Tarpán található az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma, amely a XIX. század közepén épült és egészen 1929-ig volt használatban. Hajdanán a száramalmok szinte minden faluban álltak, aztán fokozatosan elnyelte őket a technológia fejlődése. Az 1930-as években az épületet átépítették, közösségi, raktározási célokra használták. 1975 és 1981 között zajlott le ennek különleges ipartörténeti emléknek a helyreállítása, amely azóta a turisták kedvelt célpontja.

Luby-kúria

A késő klasszicista stílus jegyeit magán viselő emeletes kastélyt Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877-79-ben, akit a kúria káprázatos parkja miatt rózsakirálynak emlegettek. A második világháború utáni államosítás során a kastélyban általános iskolát alakítottak ki, majd megszűnése után állaga egyre romlott, életveszélyessé váltak.  2010-2013 között történt meg a kastély teljeskörű felújítása, amelyben szabaduló szobát, interaktív kiállításokat és rendezvénytereket alakítottak ki, de emellett újra teljes pompájában látható a kúria egykori rózsakertje is.

Szatmárcsekei csónakfejfás temető

Több mint hatszáz robosztus tölgyfából faragott, nagyjából 180 cm magasságú fejfa alkotja a szatmácsekei református temetőt, amely a fejfák alakja miatt csónakfejfás temetőként vonult be a köztudatba. A szatmárcsekei temető fejfáinak eredetét a néprajztudomány a mai napig sem tisztázta, erre vonatkozóan többfajta érdekfeszítő magyarázat létezik. A temető másik érdekessége, hogy itt helyezték végső nyugalomra Kölcsey Ferencet, aki szatmárcsekei otthonában írta a Himnuszt.

Túristvándi vízimalom

A Felső-Tisza-vidék egyik legismertebb látványossága az Öreg-Túr partján álló túristvándi vízimalom. Hogy miért? Ez a három hajtókerekes, 18. században épült alulcsapós vízimalom ugyanis az egyetlen, ma is eredeti helyén álló, működőképes formában megmaradt ipartörténeti műemlék, amely Közép-Európában is ritkaságnak számít.

Sonkádi református templom

A sonkádi templom a 15. században épült, a Csaholyi család kegyúri templomaként. Belépve kapuján megérthetitek, hogy a templom bravúros műemléki felújítását miért is részesítették Europa Nostra díjban 1998-ban.  A reformáció korából származó festett falak, a virágos díszítésű mennyezet a színes faragott szószék és karzatok egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Vámosoroszi református templom

Mint a Felső-Tisza-vidék számos templomát, ezt is a Bátori család építtette a 15. század második felében, amelyről a szentélyben található sárkány címeres zárókő tanúskodik. Látványosak a szentély hálóboltozati bordáin végig futó középkori díszítő motívumok és a karzat mögött megbúvó reformáció korából származó falkép. A 18. század második feléből származó karzatok, szószékkorona, illetve Mózes-pad csodálatos harmóniát alkotnak.

Nagyszekeresi református templom

Gőgő-Szenke patak által közrefogott szigeten, organikus környezetben álló gótikus stílusú templom az egyik legizgalmasabb műemléke a régiónak. A 15. században épült nagyszekeresi templom egekbe törő csúcsíves, mérműves ablakaival, támpilléreivel, diadalívével a gótikus templomépítészet legszebb példái közé tartozik a Felső-Tisza-vidéken. A templom nyugati oldalát 18. században épült fa harangtorony őrzi.

Csengersimai református templom

Igaz egy kisebb kiérőt igényel, de érdemes Csengersimát útba ejteni. A falu központját uraló Szamos holtág partján, egy félszigeten áll a Felső-Tisza-vidék legszebb árpád-kori temploma, amely az egyik legkorábbi épület a régióban. Különösen szépek a templom román stílusú műrészlete, de leginkább 1761-ben készült népies barokk faragott, festett berendezései figyelemreméltók. Az 56 festett kazettáján figurális bibliai ábrázolások láthatók.

Szamostatárfalvai református templom

Fehérgyarmat és Csenger között egy parányi kis Árpád-kori templommal ismerkedhetünk meg Szamostatárfalván. Nagyon különleges látványt nyújt falainak homlokzati díszítése, melynek lényege, hogy a téglák rövidebb oldalát sötétre égették, a falakat pedig vakolatlanul hagyták. Ugyanezzel a dekorációs módszerrel találkozunk a közeli Csengerben és Csegöldön. A szamostatárfalvai templom hűen őrzi középkori formáit.

Becsky-kúria

A Becsky család, akik a 15. század óta voltak a falu birtokosai, a 18. század második felében kúriát építenek. A nemesi kúrián késő barokk és klasszicista stílusjegyek keverednek. A kúria és a földbirtok 1860-ban került a Kossuth családhoz, akik egészen az 1950-es államosításig éltek itt. Jelenleg a Nemzeti Kastélyprogram keretén zajlik teljes körű helyreállítása.

Csengeri református templom

A Szamos-mente legszebb műemléke a csengeri református templom, amely monumentális méretével, egekbe szökő nyolcszög alaprajzú tornyával, vakolatlan homlokzatával már messziről felhívja magára a figyelmet. A 14. században épült templom homlokzatán ugyanaz a díszítés fut végig, amellyel Szamostatárfalván is találkozhattunk. Belépve a templomba, megismerkedhetünk a Felső-Tisza-vidék egyik legkorábbi és legnagyobb kazettás mennyezetével.

Csenger Makovecz városközpontja

Az 1980-as évek városvezetése az organikus építészet kiemelkedő hazai képviselőjét Makovecz Imrét (1935-2011) és tervezőgárdáját bízták meg Csenger településközpontjának rekonstrukciójával. Ennek köszönhetően ma Csenger egységes, modern és rendkívül izgalmas városképpel rendelkezik, melyet szokás Makovecz-városnak is nevezni. Érdemes elsétálni az épületek előtt.

Gyügyei református templom

A gyügyei templom Árpád-kori falusi templomaink egyik épségben megmaradt emléke, igazi látványossága a hajó és a szentély 18. századi, festett famennyezete, illetve szószéke és karzat mellvédje. A kazettás mennyezet különlegessége, hogy nagy számban fordulnak elő szimbolikus jelentést hordozó figurális kazetták. A gyügyei református templom műemléki helyreállítását 2004-ben Europa Nostra díjban részesítették, amely az európai műemlékvédelem legrangosabb kitüntetéséve.

Kölcsey-Kende kúria

A kastélyt 1833-ban építette Kende család Cégénydányádon klasszicista stílusban, amely egészen a 20. század közepéig a család rezidenciája volt. Fél évszázados hányatatott sorsa után az ezredfordulót követően került az épület a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonába.  2015-ben lezajlott a kúria teljeskörű felújítása, amelyben a kastély és a család történetét bemutató kiállítások mellett, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet természeti értékeit bemutató kiállítás is található. A Kölcsey-Kende kúriát egy csodálatos angolpark veszi körbe, amely természetvédelmi oltalom alatt áll.

+Programtipp

Bábtava

Amennyiben egy izgalmasabb természetvédelmi területtel szeretnétek megismerkedni, egy távolságban rövid, időben azonban legalább három órás kitérőt jelentő program beiktatásával érdemes felkeresnetek a Csaroda és Gelénes külterületéhez tartozó Bábtavát. A Tisza egykori medrében, erdőkkel körülvéve, a Kárpátok közelségéből fakadó mikroklimatikus viszonyok közepette alakultak ki a dagadólápok a Felső-Tisza-vidéken, amelyek a jogkorszakból származó, nagyjából 9000 éves növénytársulások. Ilyen dagadó lápok a Beregben a Bábtava, Nyíres-tó, Bence-tó, Navat és Zsid-tó, amelyek közül mára csak a Bábtava látogatható. A Bábtava kizárólag a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetőivel, előre egyeztett időpontban látogatható.

Móricz emlékház

Ha úgy érzed még egy, hogy a felfedezéseidbe belefér még egy kulturális érték, érdemes lekanyarodni a túra útvonaláról Túristvándi és Kölcse között és ellátogatni Tiszacsécsére, Móricz Zsigmond szülőfalujába. A meredek hajlású, taposott szalmával fedett korhű bútorokkal berendezett házban, ami ma Tiszacsécsén Móricz emlékét őrzi, rengeteg érdekes történetet hallhatunk a 20. századi magyar prózairodalom legjelesebb alakjáról.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegység

E-bike bérlés, szakvezetés, túraszervezés

További információk

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Pap Túrja Túraközpont

Kerékpárkölcsönzés, kajak-kenu kölcsönzés, túraszervezés, túravezetés, szervízszolgáltatás, büfé.

További információk

Vándor Outdoor

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Fehérgyarmati strandfürdő

További információk

Tarpai Pálinka Manufaktúra

Helyi és biotermékek előállítása, értékesítése, pálinka bemutató és kóstolás a Szatmár-Beregi Pálinka Házban.

További információk

Panyolai Szilvórium

Pálinka kóstolás, üzemlátogatás, helyi termékek értékesítése, vendéglátás.

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 228 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Az örökségtúra Záhonyból indul, amely a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Kisvárda-Záhony vonalon közlekedő 100-as és a Budapest-Hatvan-Füzesabony-Miskolc-Szerencs-Tokaj-Nyíregyháza-Kisvárda-Záhony vonalon közlekedő 80-as vasútvonalon egyaránt megközelíthető. Ezeken a szárnyvonalakon gyakran csatolnak kerékpárszállító vagonokat a szerelvényekhez. Akik autóval érkeznek a túrára az M3-as autópályán tudnak Nyíregyházáig menni, onnan pedig a 4-es számú főúton Záhonyig. Mivel ez egy hosszabb vonaltúra, amelynek a kezdő (Záhony) és a végpontja között (Fehérgyarmat) jelentős távolság van érdemes megtervezni, hogy az autó, hogyan fogja követni a csoportot vagy milyen módon fognak a sofőrök visszajutni a kezdőponthoz.

Záhony, vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds