Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Tarcali panorámatúra

By 2021.06.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ez a könnyű és látványos kirándulás Tarcal és Tokaj legszebb látnivalóit fűzi fel. A Tarcal központjából induló panorámaút egy gyümölcsfákkal beültetett domboldalon kanyarog a település fölé magasodó Áldó Krisztus-szoborhoz.

Innen fantasztikus körpanoráma nyílik a környékre: alattad Tarcal és a szőlőföldek kottára emlékeztető sorai, míg a horizont az Alföld síkságába olvad. A legszebb kilátás a bányató felé nyílik. Ehhez a tóhoz sétálhatsz el, ha lefelé, a panorámaút elágazásánál balra indulsz tovább. A tótól a kopasz-hegyi TV-toronyhoz kapaszkodhatsz fel, majd a hegyen átvágva eléred Tokajt. Ott még érdemes a Finánc-dombi kilátóból megcsodálni a Tisza és a Bodrog összefolyását – igazi látványosság, főleg tiszta időben, amikor akár 15-20 kilométer távolságba is ellátni innen.

Látnivalók

Áldó Krisztus szobor

Magyarország legmagasabb Krisztus szobrát Petró Attila építtette. A 8,5 méter magas, közel 50 tonnás szobor öt faragott gránittömbből áll, melyet 2015 szenteltek fel. A jobbját áldásra emelő Megváltót ábrázoló szoborhoz látványos panorámaút vezet fel.

Kopasz-hegy

A Hegyalja felé közeledve, messziről feltűnik ez az emblematikus vulkáni hegy. A csúcson álló TV-toronytól gyönyörű panoráma nyílik a Zemplén és a Tisza illetve a Bodrog felé.

Finánc-dombi kilátó

A Rakamazra és egyben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe vezető Tisza-híd felett magasodó kilátópont, ahonnan csodás panoráma nyílik a Bodrog és a Tisza összefolyására. A két folyó színe gyakran eltérő a különböző hordaléktartalom miatt, így különleges látványt nyújt, ahogyan úgy folytatják közösen útjukat, hogy eleinte alig keveredik össze a kétféle víz.

+Programtipp

Evezés a Bodrogzugban

A szelíd Bodrog folyó ártere híres madárélőhely, minden tavasszal elönti a folyó a környékbeli réteket, erdőket. A lassan csordogáló folyón a Sárospatak gyönyörű reneszánsz várától egészen Tokajig evezhetünk. A Tokaji Vízitúra Központban felszerelést is bérelhetünk vízi kalandjainkhoz – SUP deszkát, kenut és kajakot kölcsönözhetünk a Bodrog folyó és a Bodrogzug felfedezéséhez.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 10.3 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A túra Tarcalról indul, a település központjában a református és a katolikus templomok mögött, a Kikelet Ízműhelynél található parkoló ideális kiindulópont.

3915 Tarcal, Könyves Kálmán u. 62.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds