Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Tihany és Vászoly között csendes utakon

By 2021.07.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Tihany és Vászoly között kanyargó 33 kilométeres túraútvonalon úgy fedezhetjük fel a vidéket, hogy általában elkerüljük a Balaton környékére jellemző zsúfoltságot. Az emelkedőkön és terep-szakaszokon akár egy pedelec-mtb előnyeit is kihasználhatjuk.

Tihany környéke elsőre minden szempontból adja magát kerékpártúra tervezésére. A Balaton rövid területen belül legváltozatosabb tájegységéről beszélünk, rengeteg látnivalóval, kulturális, illetve történelmi nevezetességekkel, kilátókkal, remek éttermekkel, fagyizókkal, strandokkal… Nem szilárd útburkolaton azonban mégsem egyszerű útvonalat tervezi, hiszen számos fokozottan védett természetvédelmi terület van, ahol még a gyalogos terhelés is kritikus. A bemutatott útvonalunk megfelel ezeknek a szabályoknak.

A túra besorolásánál adja magát, hogy érdemes kihasználni az egyre népszerűbb pedelec bringák előnyeit, hiszen van néhány nem túl hosszú, de kimondottan meredek emelkedő. Itt könnyebben haladhat együtt egy társaság, ha a kevésbé erősek kapnak némi elektromos rásegítést. A terep-szakaszok miatt a mountain bike-ot ajánljuk, de egy ballonosabb gumival szerelt trekkinggel, vagy gravel bike-kal is teljesíthető a kör, ezt ki-ki döntse el maga, ismerve képességeit és felszerelésének határait.

A sajkodi strandtól induló útvonal első részében a tihanyi félszigeten teszünk egy kis kört. Kiindulópontunkon egy nagyobb parkoló található, de vasúttal is megközelíthető, Aszófőn van a legközelebbi állomás. A strandtól nagyon kellemes, nyáron is hűvös, lombokkal borított part menti úton haladunk bő egy kilométert, majd balra, terepre fordulva következik a túra legmeredekebb emelkedője, szerencsére csak 200 méter hosszan. Aki ezt kitekerte, annak nem valószínű, hogy bárhol máshol erőnléti gondjai akadnának…

A félszigetet a Belső tó felé szeljük át széles kétnyomos ösvényen. Balra letérve nincs messze az Őrtorony kilátó sem, de természetvédelmi okokból ez csak gyalog közelíthető meg, sorompó is jelzi a fokozottan védett terület határát. Mi kelet felé haladunk tovább és a tó partján megállva elkészülhetnek az első fotók is. Ha esetleg éhgyomorra indultunk el, itt a Kotyogós Kávéterasznál nehéz lenne jobb helyet találni reggelizni. Ha plusz programokkal fűszerezzük a túrát, a Levendulaház és a történelmi városrész nyilván a lista elején szerepel, esetleg tovább adózhatunk a kulináris élvezeteknek a Levendula Fagyizóban (Kossuth Lajus u. 31.).

Az itiner szerint a főúttal párhuzamos utcákon megyünk tovább nem túl nehéz emelkedőn a kerékpárútig, ahol következhet a lejtőn száguldás. Nyáron, csúcsszezonban mégse válasszunk túl nagy tempót. Jól figyeljünk a kerékpáros szembeforgalomra, hiszen szűk az út, egy rossz mozdulatból is adódhat baleset. Lent a 71-es fűútnál balra fordulunk és továbbra is a bringaúton haladunk Aszófőig, sík terepen. Itt közútra váltunk, felkanyarodunk a templom felé, majd Aszófőt Pécsely felé hagyjuk el enyhe emelkedőn.

Alig egy kilométer múlva sréhen jobbra fordulunk terepre és kellemes erdősebb környezetben megyünk tovább felfelé kétnyomos ösvényen. kicsit több mint két kilométer és egy rövid lejtő után újra keresztezzük az aszfaltutat, majd jobbra fordulva döngölt földúton közelítjük meg Pécselyt. Innen Vászolyig aszfaltra váltunk, abból is a legjobb minőségűre. Pécselytől két kilométerre kezdődik a legkeményebb aszfaltos emelkedőnk, ahol már jól jöhet egy elektromos rásegítéses bringa, itt egy kilométer alatt közel 100 métert emelkedik az út.

Vászolyt elérje jobbra fordulunk egy földútra és orgonabokrok között, májusban orgonaillatban közelíthetjük meg a híres Szent Jakab forrást, túránk legmagasabb pontját. Itt kellemes hangulatban pihenhetünk a kis tó partján erre kialakított padokon, megtölthetjük a kulacsunkat a Szent Jakab kútból. Vize a legenda szerint gyógyító hatású, a tábla szerint nem iható. Előbbi valószínűleg csak mendemonda, utóbbi csak azt jelzi, hogy hivatalosan nem bevizsgált forrásvíz. Mivel a kút vizét a környező mészkőhegyekből fakadó források vize táplálja, tökéletesen tiszta. Ebédre is van itt lehetőség, közvetlenül a forrás fölött a Kuti-Kerti Kisvendéglő egész Vászolyt tekintve a legjobb választás.

Vászolyról a Dörgicse felé vezető főút felé indulunk el, de a saroktól 100 méterre balra fordulunk egy alsóbbrendű útra, ami Balatonudvariba visz le. Bő egy kilométerrel lejjebb a GPS balra fordít majd egy kis terepen tekergésre a szőlők között. Ha valaki már elfáradt, ez kihagyható, hiszen ugyanarra az aszfaltútra csatlakozunk vissza 3-4 kilométerrel lejjebb. Udvaritól már kitáblázott kerékpárúton tekerhetünk vissza kiinduló- és végpontunkig, Sajkodig.

Közben Örvényesen a Malommúzeum miatt érdemes megállni, ez hazánk legősibb, a XI. századból származó vízimalma, mely máig működőképes. 1211-ben a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor már feljegyezték. A malom épületét a XVIII. században építették át utoljára. Aszófő felé, a bringaút mellett van „kevésbé kulturális” látványosság is, biztosan vannak, akik lelkesedni fognak az előre beállított levendulás fényképezési lehetőségekért…

Sajkodra a kerékpárútról jobbra visszafordulva érünk be a kis aszfaltúton és természetesen itt is módunkban áll igazán jót ebédelni. Aki a régi klasszikus büféhangulatra szavaz, álljon meg még az Aszófői Halsütőnél (a bringaút túloldalán van még a sajkodi leágazás előtt), sokféle sült halból és egyéb frissensültből válogathat. A gourmet-élményre vágyók pedig térjenek be a túra végén Sajkod „bejáratánál” az Apáti Étterembe, ahol csúcsszezonban érdemes előre foglalni asztalt. A megfáradt lábakat pedig a sajkodi strandon áztathatjuk ki, a túra méltó lezárásaként.

Látnivalók

Levendula Ház Látogatóközpont

Tihanyban kis túlzással minden lila és visszaköszön a több évszázados múltra visszatekintő levendulatermesztés kultúrája. A Levendula Házban átfogó képet kaphatunk minderről és egy interaktív kiállítás keretében a Tihanyi-félsziget kialakulásáról is. Ezen kívül ajándékbolt, teázó, kézműves foglalkoztató, élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján.  A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet, és jól illeszkedik egy kerékpártúrába, hiszen nem több mint fél óra alatt tartalmas programot jelenthet.

Tihanyi visszhang

Tihanyban a kulturális látnivalókon túl egy bringatúrába illő program a tihanyi visszhang kipróbálása, amit az Echo-dombon tehetünk meg. Az elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. A visszhang optimális esetben hét szótagot vert vissza a tihanyi templom oldaláról. A domboldalra állítottak egy kis oszlopot, melyet echókőnek neveztek, régebben innen kellett a templom felé kiáltani. Ma már kevésbé működik a sok fa és a zaj miatt, de szélcsendben, amikor nincs csúcsforgalom, lehet próbálkozni. Olyan helyről kell kiáltani, ahonnan teljes egészében jól látszik a templom északi fala. Ha mégsem sikerül, a közeli Erzsike Fagyizóban vigasztalódhatunk édes ízekkel és balatoni panorámával.

+Programtipp:

Gyalogtúra az Őrtorony kilátóhoz: Rendkívül látványos, ugyanakkor rövid, gyorsan abszolválható gyalogtúra, ha Sajkod, vagy a 71-es tihanyi leágazásánál lévő parkoló felől felsétálunk az Őrtorony-kilátóhoz. Az Apáti templomtól felfelé haladva már a sárga jelzésű turistaösvényről is gyönyörű kilátás nyílik a sziklák közül, a kilátó pedig a Balaton egyik legszebb panorámáját kínálja. Ez egy fokozottan védett természetvédelmi terület, ezért a gyalogösvényeken tilos a kerékpározás.

Kerékpárszervizek a környéken:

Bike Extrém, cím: Balatonfüred, Kinizsi u. 1., telefon: +36 30 411 3241

Bringakali Kerékpáros Pihenő és Szerviz, cím: Balatonakali, Vasút sor 2., telefon: +36 20 333 6809

E-bike töltési, kölcsönzési lehetőség:

Balaton Bike Tour: Tihanyban a mólónál és a Club Tihanynál van kölcsönző és töltési pont, Vászolyon a Portus Home-ban, Balatonfüreden pedig a Füred kempingnél. Mail: balatonbiketour.com, telefon: +36 20 387 0714

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 33 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Tihany, Sajkodi Strand, Sajkodi sor

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds