Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMurafölde

Murafölde túra

By 2021.09.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A térség kerékpáros központjából, a két domb ölelésében fekvő Lispeszentadorjánból Murafölde szívébe, a dombhátakra felkapaszkodó és a völgyekbe lefutó szeszélyesen kanyargó útvonal a bringások egyik nagy kedvence. Alacsony forgalmú és erdei utakon vezet a túra az érintetlen természetben, amely e vidék legnagyobb erénye gazdag élővilágával és rengeteg erdeivel, olykor 200 éves és 30-40 méter magas bükköseivel. Útközben gyakran találkozhatsz útszéli kőkeresztekkel, boronafalú présházakkal, és gyakori útitárs a vidáman szökellő őzike vagy a vadnyúl is. A szőlőhegyekre felkapaszkodva pedig eléd tárul a Mura vadregényes tája és folyamatosan változó, hódtorlaszokkal is keretezett arca. A folyó adottságai révén az aranymosás mára szinte elfeledett mestersége kipróbálásának élményét is tartogatja, míg Letenyén a Szapáry-Andrássy kastély és parkja az ember-építette környezet szépségét kínálja évszázados platánfák árnyékában. Tovább kerekezve a kerékpáros útvonal mellett a szabadidőparkkal szegélyezett Kistolmácsi-tónál érdemes egy fürdésre vagy egy forrás-víz kortyintásra megállni, de innen indul az ország leghosszabb kisvasútja is, mely átzakatol Bázakerettyén, a magyar kőolaj- és földgázbányászat bölcsőjén.

Látnivalók

Letenye Szapáry-Andrássy Kastély

A Szapáry család által építtetett kastély a 18. században épült, valószínűleg 1758-1768 között barokk stílusban, majd 1821-1825 között átépítették klasszicista formában. A kastély 1830 körül házasság révén került az Andrássy család birtokába, innen a ma használatos elnevezése. A kastély mögött egy hatalmas, csodálatos park van, igazi növényritkaságokkal, óriási platán fákkal; nagy sétára invitál.

Kistolmácsi-tó

A Kistolmácsi-tó festői környezetben várja a pihenni és fürdőzni vágyókat vagy a horgászokat Letenye és Bázakerettye között. A lankás zalai dombok mélyén húzódó víztározó hamisítatlan erdei környezetben nyújt pihenést, de kiépített szolgáltatásai, játszótere és szabadidőparkja teszi teljessé az élményt. A környéken túrázni lehet, valamint nem messze található a Budafai Arborétum és a Csömödéri Erdei Vasút végállomása is.

Budafapusztai arborétum és Vétyemi ősbükkös

A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők hajdan a Zichy család birtokában voltak. Az itt található vadászkastély 1926-ban épült, körülötte parkot és tavat, később pedig gazdag arborétumot építettek ki. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, azonban a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők egész évben különleges látványosságot kínálnak. A Budafa szomszédságában található Vétyempusztán a tiszteletet parancsoló, ezüstös törzsű közel 200 éves, 30-40 méter magas bükkfaóriások magukra vonzzák a figyelmet.

+ Programtipp

Csömödéri Állami Erdei Vasút

A Csömödéri Állami Erdei Vasúté a leghosszabb kisvasúti hálózat Magyarországon, a Zala megyében található rendszer teljes hossza 109 kilométer. Érdekessége, hogy a harmadán van személyszállítás, de a forgalom nagy részét még ma is a fát szállító tehervonatok jelentik. Vonalai hangulatos településeken át haladnak, számos turisztikai látnivalót kötnek össze.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 38 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Lispeszentadorján

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds