Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMurafölde

Hullámzó dombok körtúra

By 2021.09.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A kerékpáros útvonal Nagykanizsa történelmi belvárosából, az Erzsébet térről indul, egészen pontosan a város egyik itt található jelképétől, a Testvérvárosok Kútjától, ami egy Velocipéden éppen megpihenő biciklist formáz. Innen vezet a túra végig alacsony forgalmú, kitáblázott kerékpáros nyomvonalon. Hullámvasúthoz hasonlatos dombos úton tekerve a mamutfenyőkkel övezett nagyrécsei Inkey-kastélyhoz érsz, ahol a kastélypark árnyékában megbúvó Meseparkban jól ismert mesehősökre találhatsz. A horgászok kedvelte festői Galamboki halastónál a hűsítő víz partjánál megpihenhetsz, mielőtt a népszerű fürdővárosba, Zalakarosba érnél. Itt, féltávnál a termáltavat és a köré épített szabadidőparkot felfedezve rálelhetsz az erdő gazdag élővilágát bemutató Csigatúra tanösvényre, melynek bebarangolása után irány vissza Kanizsa! Három dombocska között – hazánk legnagyobb áfonyaültetvénye mellett eltekerve – kis szerencsével, bepillanthatsz Kisrécse-Kendlimajor, azaz a Kendlimajor Művészeti Szabadiskola színes világába, ahol a művészeti kurzusokon túl a 20 éve fennálló Ludvig Nemzetközi Művésztelep is működik, kortárs alkotókat vonzva a világ minden tájáról. Útközben Nagykanizsa belvárosa felé még elkísér minket néhány birtok, ahol a legelő lovak látványa illusztrálja a természet és ember harmóniáját.

Látnivalók

Nagykanizsa történelmi belvárosa

A belváros fő vonzerejét a nagy múltra visszatekintő történelme és polgári hangulata adja. Bár a hajdan európai hírűvé vált középkori várat Lipót császár lebontatta, annak téglái tovább élnek a város épületeiben, a 300 éves Ferences templomában vagy a jelképnek számító Vasemberházban. Nagykanizsa jelenlegi arculatának és identitásának alapját ez az örökség és a XIX-XX. századforduló polgárosodó időszakának értékei jelentik, mivel ekkor teljesedett ki a város kereskedelme, ipara és kulturális élete. A történelmi hangulatú utcái, háromszög alakú zöld terei és parkjai a múlt gazdag örökségének lenyomatai.

Inkey-kastély, Nagyrécse

A volt Inkey-kastély ma Művelődési Házként működik. Inkey László honvéd tábornok síremléke a helyi temetőben látható, mely védett képzőművészeti alkotás. A kastélykertben számos fafajta, köztük idős fák, például egy többszázéves mamutfenyő él, valamint itt kapott helyet a Millenniumi park. Természeti értékei közé tartozik a területén lévő védett 70 hektáros fás legelő, mely egyike a ma már megfogyatkozott számú, idős fákkal – cserrel, bükkel, kocsányos tölggyel, gyertyánnal, mezei juharral, vadkörtével – borított zalai legelőknek.

Antioxidánsok nyomában, Kisrécse

Kisrécsén belekóstolhatunk a Magyarország legnagyobb áfonya ültetvényén termett magyar áfonyába. Azonban az élményt nem csak a gyümölcs és a belőle készült natúrlevek kóstolása adja meg számunkra, hiszen a Hivekovics Családi Gazdaság nyaranta ültetvénylátogatás keretében nyújt betekintést az általuk képviselt XXI. századi mezőgazdaság életébe, ahol különleges és érdekes programok közepette ismerkedhetünk meg a legújabb technológiákkal, a CRAVO-házzal, a hidropóniás termesztéssel, a biológiai növényvédelemmel, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kora tavasztól-késő őszig az import helyett magyar áfonya kerülhet a boltok polcaira. (hivekovics.hu)

+ Programtipp

Csónakázó-tavi kilátó, Nagykanizsa

A nagykanizsai Csónakázó-tó melletti dombtetőn áll a Dunántúl legmagasabb, egykori olajfúrótoronyból átalakított kilátója. A 48 méter magas torony madártávlatból nyújt rátekintést a tóra és a tájra, amiért mindössze 230 lépcsőfokot kell megmásznod. Fénykorában, amikor az olajipar még dübörgött a Zalában, a kilátó valódi fúrótoronyként működött.

Kendlimajor Művészeti Akadémia, Kisrécse

A környék az év minden szakában kiválóan alkalmas túrázásra, a közelben lovaglási-, sétakocsikázási lehetőség van, a szomszédban nosztalgiaudvar állatokkal, régi mezőgazdasági gépekkel, szerszámokkal. Udvarukban kellemes, nyugodt környezetben élvezhetik az idelátogatók a vidéki életet.

A műtermekben kortárs képzőművészeti kiállítást tekinthetsz meg a Ludvig Nemzetközi Művésztelepek anyagából, amely minden nyár elején kéthetes nyílt táborában közel 40 alkotót fogad.

https://www.kendlimajor.hu/

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 38 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Nagykanizsa (belváros)

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds