Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Zrínyi útján-szigetvári körtúra

By 2023.02.07.május 23rd, 2023No Comments

Túrainfó

Vegyél részt egy izgalmas időutazásban a Megállítani Szulejmánt című élményalapú interaktív tárlaton a Szigetvári Várban, majd pattanj két kerékre a vár mellett! Innen a városon keresztül Zsibót felé vedd az irányt. A várost elhagyva belső kis utcákon (Alapi Gáspár utca) haladsz, majd balra kanyarodj rá a 67-esre. Itt járj kellő körültekintéssel, mert csak kb. 100 métert kell megtenni, majd a zsibóti elágazónál kanyarodj jobbra, egy alsórendű útra Zsibót felé. A mozsgói szőlőhegy pincéi felé vezető út önmagában is élmény a hangulatos szőlősorok között, szép kilátással a Dráva síkságára és Szigetvárra. Itt több híres pincészet mellett is eltekersz. Mozsgóra átérve a felújított Biedermann-kápolnát semmiképpen ne hagyd ki, igazán különleges hangulatú épület! Innen menj tovább Almáskeresztúrra. Ha hétvégén jársz erre, térj be egy finom sajtkóstolóra a Kaba Farmra! A településről térj vissza Mozsgóra, majd a kerékpárúton nyugati irányban hagyd el a falut. A kerékpárút sajnos ismét a 67-es útra vezet a buszmegállóhoz, de pár száz méter után az út letér Szulimán felé, és onnan egy széles és jól járt földúton térsz vissza Csertőre, a halastóhoz. A túra az Almás-patak mentén haladva, Szigetváron ér véget.

Látnivalók

Szigetvári vár

A Szigetvári Vár örök emléket állít Zrínyi Miklósnak és mártírtársainak emlékezve az 1566-os hősi helytállásukra, amikor maroknyi sereggel sikerült megállítani Szulejmán szultán hatalmas seregét. A várban századokon átívelő látogatást tehetsz, hiszen a 15. századból származó kerektorony maradványai mellett a 17. századi kazamatasoron át a 20. században épített Andrássy-kastélyig kalandozhatsz térben és időben. Korhű viselet és fegyverbemutatók mellett számos interaktív turisztikai attrakció várja a látogatókat.

Mozsgói Biedermann-kápolna

A nagybirtokos Biedermann család a kastély mellé családi temetkezési kápolna építését vette tervbe. A régi román kori templomok hangulatát idéző kápolna Kirstein Ágoston tervei szerint, 1906-ban épült meg a parkban kijelölt helyen. A nemes márványanyagnak, carrarai márványsíremléknek, a bronzkapunak, a falfestmények valódi aranyának, a szentély felett oszlopokon függő harangnak, illetve a kupola alatt szabadon álló szarkofágoknak hála értékes és érdekes építménnyel gazdagították a több mint 200 éves alapítású parkot.

Török ház

Az országban egyedülálló építmény a török korban épült kétszintes karavánszeráj, az egyetlen fennmaradt törökkori lakóház a hódoltságkori Magyarországról. Az épületet a török állam támogatásával sikerült felújítani, az épületben nagyszerű kiállítás került berendezésre, amely a budai török defterdár – Ali Celebi – fennmaradt hagyatéki listája alapján jeleníti meg a 16. századi török házat.

+ Programtipp

Középkori ruha és fegyverbemutató a szigetvári Zrínyi-várban

A programon a 16. században hordott férfi viseletet, illetve az ebben az időszakban használt fegyvereket mutatják be, igény szerint 30 vagy 60 percben. Mindkét esetben megfigyelheted, hogyan használják az éles szablyát és hogyan lőnek lőfegyverekkel. Az előadás tartalmát a részt vevő korosztályhoz megfelelően igazítják.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 4
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény:

Megközelítés

Budapestről személyautóval vagy az M7-esen, majd a 67-esen Kaposváron keresztül, vagy az M6-oson, Pécsen, majd a 6-os főközlekedési úton keresztül juthatsz el Szigetvárra.

Vonattal Budapestről, a Keleti pályaudvarról indulva egy szentlőrinci átszállással jutsz el Szigetvárra.

Autóbusszal Budapestről, a Népligetből kaposvári átszállással érsz el Szigetvárra.

Kiindulási pont: Zrínyi vár – 7900 Szigetvár, Vár u. 19.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Kaba Farm

A Mecsek és a Zselic között elhelyezkedő, festői szépségű Almáskeresztúron található Kaba Lamine és Simone farmja, ahol természetes életmódot követve tartják kecskéiket és más jószágaikat, illetve készítik országos hírű kecskesajtjaikat. Az idelátogatók számára a természet élményét saját és helyi alapanyagokból készült finom ételeikkel egészítik ki.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds