Skip to main content
KerékpárTúraútvonalVértes-Gerecse

Vértes borút túra

By 2022.09.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Vonz a szőlőtőkék közt kanyargó út, a mészkő és a napfény?

Nem kell Toszkánáig utaznod érte, a Vértesi Borút túra elhozza neked a napsütötte Toszkána hangulatát. Mór a szőlő és bor városa, az Ezerjóhazája, ezért a túrát borkóstolásra is alapozhatod, hiszen kiváló pincék mellett haladsz végig. A látványosságok közül elsőként érdemes a Lamberg kastélyt megtekintened, mely klasszicizáló késő barokk stílusban épült. Mórról a kerékpárút dombokon keresztül, szőlőtőkék és a Vértes mészkősziklái  között kanyarog Csókakőig. A Csókakői várhoz egy rövid, de annál gonoszabb kaptatón érkezel. A vár ingyenesen látogatható, a kilátás nyílik a zámolyi medencére csodaszép. A vár alatt frissítő, fagylalt is kapható, de a sziklafal tövében húzódó tisztás piknikezésre is alkalmas.

Az útvonal továbbra is a borúton folytatódik Csákberény irányába, ahol a pazar kilátás mellett szebbnél szebb pincék kísérnek. Csákberényben a Gróf Merán Fülüp Vadászati Múzeum kiállítása és a Panoráma tanösvény vár. Csákberény határában megcsodálhatod „A Földből kitörő metrókocsi” művészeti alkotást, mely népszerű fotópont a turisták körében. Érdemes megnézned a település határában a híres dombokat is, melyek több tucat filmben különleges helyszínként szerepeltek. Az útvonal visszafelé ugyanaz, de megunhatatlan a páratlan szépségű táj miatt. A teljes út bár hosszú, de könnyed, így akár gyermekekkel is teljesíthető.

Látnivalók

Lamberg kastély

Fellner Jakab tervei alapján épült 1762-66 között. 1945-ben a szovjetek kifosztották és feldúlták, de szerencsére ezt követően idősek otthona és óvoda is működött benne, ami biztosította az állag megóvást. 1970-ben teljes felújítást végeztek rajta, míg 1978-tól művelődési ház és könyvtár kapott benne helyet, melyek a mai napig is működnek.

Csókakői vár

Az omladozó vértesi végvárak közül Csókakő az egyetlen, amely nem az erdők sűrűjében bújik meg, hanem a hegység peremén, szőlőskertek között emelkedik a ma is elevenen élő kis falu fölé. A látogatása teljesen ingyenes, a kilátás pedig különösen pazar!

+ Programtipp

Földből kitörő metrókocsi

A metrókocsi hajdanán klasszikus kék színben pompázott, ma azonban díszes–színvonalas graffiti dísziti. A földbuckák közül előtörő szerelvény kedvelt fotópont a kirándulók körében.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 24.6 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Vértes Áruházmelletti parkoló, Mór
Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds