Skip to main content

Földön, vízen egyidőben a Gemenc árterein – Bakancslista

Földön, vízen egyidőben a Gemenc árterein – Bakancslista

Bakancslistás túratippek Gemenc környékén

Nem muszáj az Amazonasig utaznod, ha igazi dzsungelélményre vágysz! Vedd célba a Dél-Duna mentén elterülő gemenci erdőt, melynek neve nem véletlenül forrt egybe a szarvasbőgéssel. Zarándokolj el a Gemencre a szarvasbőgés idején, hogy meghallgasd a szerelmes szarvasbikák mély basszusától zengő ártéri erdő hangjait. A nem mindennapi jelenség mellett páratlan természeti kincsek rejtőznek az Európa Amazonasaként emlegetett térségben: a Béda-Karapancsa áthatolhatatlan dzsungelre emlékeztető vizes élőhelye például az öt országon átívelő Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum részét képezi. Itt az árterek izgalmas világa fogad, ahol kagylók után kutató vaddisznókat, mellékágakat átúszó szarvasokat, a vízből halat kiemelő rétisast, jégmadarat, hódot láthatsz, vagy átölelheted az ország legnagyobb fáját. Ehhez jön még olyan kulturális örökség, mint a bajai halászléfőzés tudománya, a mohácsi busójárás, kiváló tematikus bemutatóhelyek, múzeumok, egy romantikus pöfögő gőzmozdony, két Eurovelo kerékpárút, kenuzási lehetőség az elárasztott erdőkben, és gyalogtúrák a háborítatlan ártéri területeken. Fedezd fel ezt a kincsekkel teli hazai tájat, amely minden évszakban más arcát mutatja!

  1. Bringatúra a gemenci erdő körül
  2. Szarvasbőgés-hallgató túra
  3. Evezés a Duna mellékágain
  4. Busókkal farsangolni Mohácson
  5. Kerekezés a hajósi pincesornál
  6. Fehér és fekete gólyales
  7. Pörbölyi kisvasutazás
  8. Gyalogtúra a szekszárdi löszszurdikhoz
  9. Tekerés Szekszárd szőlődombjain
  10. Ellátogatni az ország legnagyobb fájához, a pörbölyi titánhoz

Elő a hátizsákot és a túrabakancsot, és ezzel az 5 túratippel indulhat is az élményvadászat:

1. Túra az ország legnagyobb fájához, a pörbölyi titánhoz

A túra fő látványossága, az ország legnagyobb fája. A gigászi faóriás, pontosabban csomoros fekete nyár törzsének kerülete 12 méter. 2013-ban fedezte fel egy lelkes természetbúvár a körülbelül 100 éves és 35 méter magas pörbölyi titánt. A túra során ha csendben vagy, akkor a part menti madarakat is megfigyelheted innen távcsővel.Magasabb vízállásnál teknősök, bakcsók, kócsagok keresik itt a táplálékukat a vízben és parton egyaránt.

Adatok

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 12 km

Időigény: 4 óra

2. Fedezd fel a löszmélyutakat – túra a Szekszárdi-dombságon

A túra érinti a Bati-keresztet, amely valójában egy kilátó a környék egyik legmagasabb részén, csodás panorámával Szekszárdra és a borvidékre. A Szekszárdi-dombság különlegessége, hogy itt találod a löszlepusztulás legsokfélébb formáját: löszfalak, löszmélyutak, löszszurdikok, löszszakadékok tagolják a felszínt, igazán egyedi hangulatot adva a tájnak. Ha erre jársz, a szekszárdi borokat mindenképpen ki kell próbálnod! A kékfrankos és a bikavér a legismertebbek, a kadarka pedig a borvidék jellegzetes szőlőfajtája.

Adatok

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 15,4 km

Időigény: 5 óra

3. Kerékpárral a Gemenc körül

Indulj Bajáról, a központi Szentháromság térről, ahol a halászléfőző fesztivál idején százával rotyognak a bográcsok! Pörbölytől térj rá a gemenci aszfaltozott körtöltésre, majd tehetsz egy kitérőt a kisvasút Lassi megállójához és a közelben található Malomtelelő kilátóhoz! Haladj tovább Keselyűsig, ahol legurulhatsz a Holt-Sióhoz, és ha van kedved, a vonalúton ellátogathatsz a Forgó-tavi kilátóhoz és a Duna-partra. Itt végig az aszfaltozott gáton tekerhetsz egészen vissza Bajáig. Érdemes beiktatni egy utolsó pihenőt Érsekcsanád tradicionális halászcsárdájánál.

Adatok

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: nehéz

Táv: 65 km

Időigény: 7 óra

4. Az 500 éves mohácsi csata mezején

Mohács a Dél-Dunántúl kerékpáros fővárosa – itt mindenki bringázik, és a város kerékpárút-hálózata is kiváló. A Selyemgyár Kulturális Negyedtől indul a túra, ahol akár kerékpárt is bérelhetsz. Az 1526-os mohácsi csata emlékére létesített emlékhely az első kihagyhatatlan belföldi látnivaló a történelem szerelmeseinek. A park területe 1700 katona végső nyughelye. Visszafelé gyönyörködj Kölked híres gólyáiban, és ha időd engedi, látogass el az országban egyedülálló Fehér Gólya Múzeumba is!

Adatok

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 19 km

Időigény: 3 óra

5. Szekszárdi dombok között

Szekszárd főteréről a Remete-csurgó irányába kell tekerned, ahonnan érdemes felmászni a lenyűgöző körpanorámát nyújtó Bati-kereszt kilátóba. Ha kigyönyörködted magad a kilátásban, tegyél egy rövid kitérőt a grábóci szerb ortodox templomhoz! Ezután a Sötétvölgy erdőrengetegén keresztül érkezel meg Szálkára, amely egy apró, szarvasbikáiról és idilli, sekély vizű taváról híres üdülőfalu. A helyi éttermekben és a hangulatos strandon felfrissülhetsz. A rövid pihenő után egy emelkedő vár rád a messziről kéklő Mausz-kápolnáig, ahonnan ismét varázslatos panoráma tárul eléd a környező vidékre.

Adatok

Túratípus: kerékpáros

Túra besorolása: nehéz

Táv: 34 km

Időigény: 6 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds