Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Bakonyi mindent bele – erdők, vár, szurdokok

By 2023.03.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ha egy egésznapos, kellemes, a Bakony sokféle arcát és változatos helyszíneit kínáló túrára vágysz, ezt a körtúrát neked találták ki. Lesz benne kaptató a hegyre, szurdokvölgyek, kilátás a Cseszneki várra – kis kitérővel akár a várból is –, és persze mindez a fenséges bakonyi erdőkön, tisztásokon, mezőkön át. Útközben kiépített pihenőhelyek, padok, asztalok, esőbeállók is várnak rád. A túra vége felé, ha elfáradtál, Porva-Csesznek megállóhelytől vasúton mehetsz vissza Vinyére.

Látnivalók

Kőmosó-szurdok

Csesznekről indulva egy szép tisztáson átvágva éred el ezt a sötét völgyet, ahol csapadékos időben a patak vize sziklalépcsőkön csordogál le a kőmedencékbe. A mély és szűk szurdok rövid, de egyedi látványvilágú útvonal, rövid idő alatt végigjárható. A mohás, borostyánnal benőtt sziklák misztikus hangulatúvá varázsolják a mindig árnyékos szurdokot, amelyen a sziklafalba vágott ösvényen, drótkötélbe kapaszkodva tudsz végigmenni. A szurdok vége felé kezdődnek a cseszneki via ferrata sziklamászó-útjai.

Cseszneki vár

A több mint 700 éves cseszneki vár pont olyan, mint amilyeneket a mesekönyvekben is láthatsz: erdőből kiemelkedő sziklaszirten magasodó bástyák és kőfalak, amelyek látványa minden irányból rabul ejt. Bentről, a várból pedig minden irányban pazar szépségű panoráma tárul eléd a Bakonyra. Titkos tipp: a várlátogatás mellett jó program lehet az ország első vasalt sziklamászó (via ferrata) útjainak felfedezése, amelyet a legegyszerűbben a közeli Kőmosó-szurdokból közelíthetsz meg.

Cuha-völgyi szurdok

A Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, amelynek bejárása nagyon jól kombinálható egy kis vonatozással. A gyönyörű erdőben, hatalmas sziklafalak mellett futó ösvény sokszor átkel a patakon. Vízmosta köveken, tipegők vezetnek át egyik oldalról a másikra, ezt magas vízállásnál igazi kihívás száraz lábbal megúszni. Nyári melegben bevállalós megoldás, ha mezítláb haladsz rajta végig. Az útvonalat kis források, barlangok és építészeti műremek viaduktok teszik még látványosabbá. A szurdokban vezető túraútvonal részletesebben megtalálható a gyalogos túrák között.

+ Programtipp

Via ferrata (vasalt út sziklamászás) Csesznek

Öt vasalt út várja, hogy meghódítsd a Kőmosószurdok sziklafalait. Ha először jársz itt, a Futrinka Ucca B nehézségű útvonalát válaszd, amely könnyű mászás kezdők és gyerekek számára. A cseszneki várat a Rákóczi-féle szabadságharc óta nem próbálta meghódítani senki, de te az Ostromlók útján (C) megpróbálhatod bevenni a falait. A Várpanoráma út (D) neve magáért beszél: látványban itt biztosan bőven lesz részed. Ha pedig ennél is nagyobb kihívásra vágysz, két még nehezebb (E/F nehézségű) utat is választhatsz.

Ördög-árok

Az Ördög-árok olyan, mintha egy óriás (vagy az ördög?) dobálta volna be a hatalmas köveket a patakmederbe. Ha van víz a patakban, akkor ezeken a köveken, egyikről a másikra átmászva lehet haladni a szurdokban. A nagyjából 2,5 kilométer hosszú szurdok közepén található az „Ördög-gát” nevű képződmény, vagy más néven a Gizella-átjáró. A völgy itt két hatalmas sziklafal között beszűkül, ezek között pedig egy óriási sziklatömb zárja el a víz útját, amit egy drótkötélbe kapaszkodva tudsz megkerülni. Izgalmas és gyönyörű.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 20 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Kiindulópont:

Vinye vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds