Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton-felvidék

Pálos malom túra

By 2021.10.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra elején a Csigatúra tanösvényen séta közben megismerkedhetsz az erdő gazdasági és védelmi szerepével, a környéken található gombákkal és erdei állatokkal, de még az itt élő madarak csiripelését is meghallgathatod a hangostábláknak köszönhetően. Miközben sétálsz a friss levegőn, figyelemmel kísérheted az évszakok váltakozását, és a táblákat olvasgatva hasznos ismeretekkel leszel gazdagabb. Zalaújlakon betekintést nyerhetsz a helyi születésű Kossuth-díjas Egry József festőművész életébe, a művész emlékére átalakított régi magtárépületben.

Továbbhaladva a jelzett nyomvonal erdős tájon, szőlőhegyek mentén és a völgyekben megbúvó zsáktelepülések között vezet a Gátvíz-patak partján található, ma is működő zalamerenyei pálos malomhoz, melynek első említése az 1400-as évekből származik, amikor még az Örményesi Pálos Kolostor birtokában állt. A malomban megismerheted az őrlés titkát, a malom és a pálos rend történetét, beszélgethetsz az utolsó molnárokkal, hallhatod a hengerszék zakatolását, a malomkő súrlódását. A malom magántulajdon, de a tulajdonosok szívesen látják az érdeklődőket. Belépődíj és nyitvatartási idő nincs: ha az ajtó nyitva áll, lépj be, ha pedig nincs, egyeztess időpontot, és várnak szeretettel.

Látnivalók

Termáltó és Ökopart,Zalakaros

Fürdőváros legfőbb kincse az egyedülálló ásványi anyag összetételű termálvíz, ami egy mesterségesen létrehozott tavat is táplál: ez a termáltó. A tó csodás természeti környezete a köré épített szabadidős parkkal egy új, élménydús kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide érkezők számára. A gyerekek kedvence a játszótér, ahol élvezhetik a homokozó, csészealj hinta, körhinta, mászóka és faház nyújtotta örömöket, de van itt hangpavilon, kilátó és sziget is.

Zalakarosi Fürdő

A több mint 50 éves Zalakarosi Fürdő nem csak gyógyulást, hanem erőt és felejthetetlen élményeket garantál az egész családnak! 1965-től folyamatosan fejlődik, bővül az ideérkezők igényeinek megfelelően. Napjainkra a strandfürdők és fedettfürdők mellett rendelkezik külső-belső élményfürdővel, fantasztikus csúszdaparkkal, kül- és beltéri gyermekvilággal, megújult gyógycentrummal és nem csak gyógyászati, hanem rengeteg wellness, medical wellness és alakformáló szolgáltatással is.

+ Programtipp

7 Vezér Történelmi Kalandpark és Garabonciás Farm, Garabonc

Garaboncon a Hét Vezér Történelmi Kalandpark a magyar királyok arcképcsarnokával és a jurta sátrak kiállításával a honfoglalás korába kalauzol vissza, de betekinthetünk egy 21. századi parasztgazdaságba is a Garabonciás Farmon, ami az állattenyésztésen és növénytermesztésen túl igazi élményhelyszín: lehet lovagolni, ekhós szekéren és vadászhintón kocsikázni, bárányokat, nyuszikat, kecskéket simogatni.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

M7-es autópálya Zalakomári lehajtó (186-os), majd a 7. sz főútvonalon Zalakomáron és Galambokon át Zalakarosig, majd a település központból megközelítve a Zalakarosi Parkerdei Pihenőhelyig.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds