Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSoproni-hegység és Fertő-tó

Kerékpáros kalandkör Sopronból

By 2022.03.31.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Nagyszerű látnivalókkal vár ez a családbarát kalandozás. A könnyű útvonal egy kört ír le, amely Sopron szívéből, a Deák térről indul, így ha vonattal érkezel, könnyen eléred a kezdőpontot. A Mátyás király utcai biciklisávon nyeregbe ülve első látnivalód a Hűségkút és a Tűztorony. Előbbi az 1921-es népszavazás emlékét őrzi, utóbbi sokkal régebbi emlék, a római alapokon nyugvó torony Sopron város szimbóluma. A városból kifele tekerve elhaladsz a Szent Mihály-templom mellett, ami Sopron legrégebbi plébániatemploma. A Tómalom az első kerékpáros pihenőhely, ami az utadba esik. Fertőrákosig kiváló úton haladhatsz, melyet 2021-ben jelöltek az Év Kerékpárútja címre is. Ha nem sietsz tovább, térj be a kőfejtőbe! Ide a Patak sor végén, a Fő útra kitérve juthatsz el egy 1 kilométeres tekeréssel. A kibányászott kőzet helyén sétálva eljuthatsz az ősi tengerfenék belsejébe. Innen déli irányba fordulsz, és a Csárda-csatorna mellett haladsz el. Érdemes jelentkezned a Fertő-Hanság Nemzeti Park honlapján szervezett túráikra, mert vízre szállva közelebbről is megnézheted a nádasok világát. A belső tavon evezve egy újonnan épült madárlesből figyelheted meg a hihetetlen élővilágot.

Továbbtekerve így jutsz el Balfra, ami a híres savanyúvíz forráshelye. A 2008-ban átadott Zsolnay Kút egy újabb kiváló pihenőhely. Itt meg is kóstolhatod ezt a különleges vizet – bár figyelmeztetünk: nem mindenkinek lesz elsőre a kedvence. Kópházán keresztül kerülsz vissza Sopron egyik legszebb részére, a Lővérekhez. A szépen kiépült kiránduló- és pihenőhely sokak kedvence már több mint száz éve. A kört egy új bringaúton zárod, így kerülsz vissza a kiindulópontra – vagy ha vonattal mennél tovább, az állomásra.

Utad közel fele kerékpárút, de vannak döngölt, murvás szakaszok is, ezért országúti vagy városi kerékpárral csak a bevállalósabbaknak ajánljuk.

Látnivalók

Tűztorony

A Sopron jelképévé vált épület a római falmaradványokra épült, alsó része már a 13. században is kaputoronyként szolgált. A torony tíz éve teljesen megújult, így ismét teljes pompájában látható. A torony alagsorában a Borostyánkő út maradványai, valamint középkori és római kőfaragványok láthatók. A Tűztorony belépőjeggyel látogatható.

Fertőrákos – Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákoson keresd fel a Kőfejtőt és Barlangszínházat! Itt nem csak megpihenni és felfrissülni nyílik alkalmad, hanem programokból is válogathatsz. Megtekintheted a kőfejtő természeti, kőzettani és őslénytani értékeit bemutató kiállítást, vagy végigjárhatod a Sziklai Benge tanösvényt, ahol tematikus bemutatóhelyek segítségével lehet ismerkedni az egykor kőbánya, a Fertő melléke és a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel, miközben több kilátóponton is gyönyörködhetsz a Fertő-tájban. Ezen kívül tematikus kiállítások is várnak az ősi tengerfenékről, megalodon állkapocs vicsorít rád; interaktív filmet rendezhetsz, mini koncertet hallgathatsz általad összeállított térségi zeneszerzők műveiből.

Balfi Zsolnay Kút

Balf leginkább a gyógyhatású kénes vizéről ismert. Nem csoda, hogy szanatórium működik itt. A víz jótékony hatásait – mint szinte minden fürdőhelység esetében – már a rómaiak is élvezték. A Zsolnay Kút 2008 óta áll, azóta viszont sok alkalommal kellett felújítani. Formája változatlan, színvilága azonban időről időre más lesz. A Zsolnay kút jelenleg nem üzemel, a palackozóüzemmel szemben pedig felszámolási eljárás van.

+ Programtipp

Ciklámen tanösvény

Magyarország legelső tanösvénye az Alpok aljának fenyvesein keresztül vezet. A jelentős kaptatókkal tarkított ösvény a Digitális Vándor alkalmazással is végigjárható. Telefonoddal nem csak az erdő titkait ismerheted meg, hanem Botonddal, az íjásszal kutathatod fel a fák között élő tündéreket.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 35.6 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Sopron városa autóval vagy vonattal, busszal

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds