Skip to main content

Túrainfó

A Bodrogzugot kerülve látványában és kulturálisan is kontrasztos a táj. A Bodrog Hegyalja felőli oldalán, szelíden hullámzó hegyhátak közelségében tekersz, ahol nemesi kúriák, kastélyok és évszázados templomok határozzák meg a településeket. Átkelve a folyó túloldalára a túra az alföldi táj paraszti világába enged betekintést.

Tokajtól Sárospatakig a nemzetközi, országokat átszelő EuroVelo 11 kerékpárúton tekersz. A borvidék névadó városát a Fesztiválkatlan érintésével hagyod el Bodrogkeresztúr felé. Az utad jobb oldalán fel-feltűnő, kanyargó Bodrog és holtága hívogat a vízitúra kipróbálására. Bodrogkeresztúr, a hegy és folyó övezte, gyönyörű fekvésű falu mindig kiemelkedő szerepet játszott a tokaji borvidék életében: évszázadokon keresztül a borvidék piaccal és vásárjoggal rendelkező mezővárosa volt. A rendkívül gazdag történelmi múlt legmeghatározóbb emlékeit, eseményeit a Keresztúri Kincsestár mutatja be. Bodrogkisfalud felé közeledve már a Zemplén előhegyeinek romantikus látványába vész el tekinteted. Alacsony forgalmú közúton tekerve sorra érinted a kedves településeket, amelyeken fellelheted a Hello Wood installációit is. Közülük különösen kedves lesz a Szegilong határában, a dombtetőn felállított Parafa, amelyen apró lyukak sorakoznak, hogy kedves fehérborod dugóját emlékként ott hagyd.

A térség hagyományait Sárazsadány néprajzi gyűjteményén keresztül ismerkedheted meg. Innen már közel Sárospatak, a váráról és termálfürdőjéről híres iskolaváros, amely a látnivalóival akár egész napos programot kínál a turistáknak. A város Bodrogon átívelő hídja a Bodrogközbe vezet. Alacsony forgalmú közúton jutsz el a balsai kompig, amely a Tisza túlpartjára visz. A Felső-Tisza mentén a rétközi kerékpárúton tekersz. Itt a települések halászlevet kínálnak a látnivalók mellé. Kihagyhatatlan a szabolcsi földvár és a középkori eredetű, zsindelyes református templom megtekintése. Rakamaznál már közel a cél, amiről a Tokaj-hegy látványa is biztosít. Ez alkalommal a Nyírség felől veszed célba a Nagykopaszt. Régi vasúti hidak során hajtasz át, végül a Bodrog és a Tisza összefolyásánál emelt Erzsébet hídon érsz vissza a hangulatos kisvárosba, Tokajba.

Látnivalók

Keresztúri Kincsestár, Bodrogkeresztúr

A Községháza pincerendszerében berendezett kiállítás bemutatja a keresztény Bodrogkeresztúr több, mint 800 éves történetét. Elrepít a régmúltba: a helyi mítoszok világába és az itt élt őskori emberek tűzhelyéhez is; bemutatja az egykori mezőváros történelmét, kultúráját, természeti értékeit és híres régészeti leletanyagait.

Rákóczi-vár, Református Kollégium Nagykönyvtára, Sárospatak

A 16. századi vár hazánk legjelentősebb késő reneszánsz műemléke. Látogatásodkor mindenképp nézd meg a palota ékességének számító, Lorántffy fejedelemasszonyról elnevezett loggiát, amely a Vörös toronyba vezet át. Egy alig negyedórás sétára a vártól találod a pataki kollégium épületét, amely a világ egyik legszebb könyvtárát rejti, ahol egykor Gárdonyi, Móricz és Kossuth is koptatta a padokat. Festett, térhatású kupolája igazi látványosság.

Holokauszt-emlékhely, Olaszliszka

A méltóságteljes emlékhely a régi zsinagóga romterületén épült fel. Az egykori épületével azonos méretű kulisszahomlokzat kapuján belépve mécseshelyek emlékeznek családnevekkel. A nyitott égbolt alatt az oldalfalak maradványai, szentélyfaltöredék és egy bimát imitáló felépítmény található. Az emlékhelyre bevezető járdán sötétedést követően az esti égboltot idéző fénypontok gyúlnak: 1944. április 13-án, az olaszliszkai zsidók deportálásának napján éppen ez volt a csillagállás.

Csonka-torony, Olaszliszka

A kerékpárútról is jól látszik a Holokauszt-emlékhelyhez közeli Csonka-torony. A római katolikus templom 1320-ban, gótikus stílusban épült Nagyboldogasszony tiszteletére. Hajója 300 évvel később kapta barokk boltozatát. Legősibb része a torony, amely katonai őrtoronynak épült. Itt tanyáztak a katonák, akik kötélhágcsón jutottak fel. Teteje az 1830-as évekig sisakos volt, de azt egy dühöngő orkán a közeli Bodrogba döntötte.

Középkori templom és romantikus kastély, Bodrogolaszi

Ybl Miklós tervei alapján építtette a hatalmas parkkal ölelt kastélyát a Lónyay család a Bodroghoz közeli birtokon 1860-ban. Az épületet egyik oldalán kétemeletes torony, a másikon a favázas svájci villaépítészetre emlékeztető, oromzatos tető- és emeleti erkélymegoldások jellemzik. A kastély parkjában tégy egy kellemes sétát!

Néprajzi kiállítás, Sárazsadány

A falumúzeum tematikus tárlataiban megelevenedik Sárazsadány történelme és a paraszti életmód. A Mesék házában Penna Jankó meséli el a régmúlt eseményeit, a Tűz házában egy kovácsműhely kapott helyett és itt mutatják be a fazekasság mesterségét is, a Vizek háza a falu kenyéradó halászatát ismerteti, a Föld háza a földművelés és az állattartás témáját járja körül, az Emlékek háza pedig a falu egyik meghatározó családjának, a Kecskemétieknek történetét mutatja be.

Ökoturisztikai Látogatóközpont, Balsa

A Felső-Tisza és a Bodrog vidékének természeti, táji, kulturális értékét mutatja be a balsai látogatóközpont, amelyet a folyó partján, az 1944-ben felrobbantott közúti és kisvasúti híd megmaradt hídfőjéhez illesztve alakítottak ki egyedi természeti környezetben.

Szabolcsi földvár

A Szabolcs nevű település földvára a Tisza folyó bal partján található. Az erődítményt – Anonymus szerint – Szabolcs vezér építtette a honfoglalás után, 950 körül. A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy a Kárpát-medencében letelepülő magyar törzsek egyikének vezéri szálláshelye lehetett.

Mudrány-kúria, Szabolcs

Az épületet a XVIII. század végén a Mudrány család építtette barokk stílusban. 1980-tól a nyíregyházi Jósa András Múzeum képző- és iparművészeti gyűjtemény egy részének bemutatására szolgált. Jelenleg négy termes enteriőrkiállítás található a kúriában, mely a 19. század végi, 20. század eleji köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit kívánja megismertetni a nagyközönséggel.

+ Programtipp

Bodrogzugi kenutúra

Az első közös családi vízitúrának biztonságos és kalandos helyszíne lehet a Bodrogzug. Hazánk legnagyobb érintetlen árterülete egy csodavilág: hangulatos csatornáin tündérrózsák közt evezhetsz el a madárfigyelő toronyig. A Bodrog és a Tisza által ölelt szelíden mocsaras, ligeterdős területen ritka madárfajok költenek a fakoronákon, amelyek áradáskor mint bokrok kandikálnak ki a vízből. Életre szóló élmény csatornáin csendben siklatni a kenud és felfedezni izgalmas vízivilágát. A Bodrogzug birodalma a több ezer hektáros Tokaj–Bodrogzug Tájvédelmi Körzet részeként az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, és csak engedéllyel látogatható. A túraszervezésben, a kenu- és kajakbérlésben is segítenek a Tokaji Vízitúra Központban, ahonnan csak fél órát kell felfelé evezni a Bodrogon, hogy megtaláld a Bodrogzug rejtett bejáratát.

Via Ferrata a Megyer-hegyi tengerszemen

Közvetlenül a 6 méter mély hegyi tó víztükre felett mászhatod körbe a Zemplén legszebb természeti csodájának függőleges sziklafalait. Az összesen 650 méter hosszú, hat nehézségi fokozatú mászóösvény a negyedik a hazai via ferrata pályák sorában. A fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és lépések segítik, hogy olyan helyekre is felkapaszkodj, ahova korábban csak profi sziklamászók jutottak.

Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont, Tolcsva

A kétszáz éves épület elődjének alapkövét 1694-ben rakta le Szirmay András, majd hat egymást követő Szirmay és két Waldbott is tulajdonosa volt a kiváló adottságú Várhegy-dűlő birtokának. A kastély tárlatai magyarázatot adnak arra, hogy miért választották az arisztokraták Tokaj-Hegyalját lakhelyükké, és hogyan élték fényűző életüket. Látogatóközpontként gyakran ad otthont kulturális és közösségi rendezvényeknek. Egyik főszervezője az évek óta megrendezett Tolcsvai Borfesztiválnak.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 66 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Tokaj kiírás, 3910 Tokaj, Hősök tere 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Zöldút Turisztikai Központ

A sárospataki központban kölcsönözhetsz kerékpárt, kenut, elektromos városnéző autót, vagy részt vehetsz terepjárós túrán. De ők biztosítják a Megyer-hegyi tengerszem via ferrata pályáján a sziklamászást is.

Honlap

Tourinform, Sárospatak

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds