Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

Börzsönyi körtúra kerékpáron – Verőce

By 2020.06.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Útvonal: Verőce–Kismaros–Szokolya–Kóspallag–Márianosztra–Szob–Verőce

Kerékpáros körtúránk Verőcéről, a Csattogó-völgyből indul, és oda is érkezik vissza. Útközben megcsodálhatjuk a Börzsöny legpompásabb helyeit és lenyűgöző növényvilágát. Verőcéről először Kismarosra indulunk, onnan tekerünk fel Szokolyára, majd át Kóspallagra. Rövid pihenő után folytatjuk utunkat Márianosztra felé, ahol érdemes megállni és hosszabb időt eltölteni a látnivalókkal. Márianosztra után már lejtősebb úton haladunk tovább Szobra. Ha elfáradtunk, innen vonattal visszajuthatunk Verőcére. Ha van még energiánk, kellemes út vár ránk a Duna menti kerékpárúton Verőcéig. A túra nagyobb gyerekekkel családi tekerés is lehet. Minden településen találunk éttermet, cukrászdát, bőven lesz lehetőségünk pihenésre, étkezésre.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 53 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Verőce, Csattogó-völgy

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Kóspallag:

Kóspallagon mintha megállt volna az idő: ide a csend is hazajár megpihenni. Ahogy kiérünk az erdőből és tekerünk a főutcán, régi építésű házakkal, kertekkel találkozunk. A falut két patak határolja, Kis-Hanta és Korompa.

Márianosztra:

A Magyarok Nagyasszonya-bazilika Márianosztra kiemelt látványossága. I. Nagy Lajos király alapította a pálos kolostort, amely később számos történelmi fordulat színhelyévé vált. A 18. században újabb fénykorát élte. A kolostort a rendszerváltáskor visszakapta a pálos rend, és most újabb virágkorát éli. Túránk során feltétlenül érdemes meglátogatni, és megismerkedni színes történetével, amelyen keresztül sok érdekességet megtudhatunk a magyarországi középkorról is.

Napraforgó-házak, Zebegény

A falu egykori főutcájában sétálva jellegzetes, kék manzárdtetős, napraforgó motívummal díszített házakra figyelhetünk fel. Ezek gróf Károlyi Lászlóné gróf Apponyi Franciska Napraforgó-házai. A grófnő az 1920-as évek végén költözött Zebegénybe, itt megvett és felújíttatott néhány házat, ahol a helyi rászoruló gyerekeket maga köré gyűjtve különleges tanulóközösséget hozott létre Virágegylet néven. A gyerekek és a felnőttek együtt sportoltak, közösen tanultak, botanikai gyűjteményt készítettek és nagy figyelmet fordítottak a környezettudatosságra.

+ Programtipp

Zuvár vára:

A sánccal, árokkal védett erődítményt a 12-13. században építtethette a környék földesura Márianosztra és Ipolydamásd között, a Zuvár nevű hegy 313 méter magas csúcsán. A vár 1281-ben a király tulajdonába került, de a 13. század végén, a 14. század elején elpusztult. A királyi tulajdonú romos vár köveit a legenda szerint felhasználták a közeli márianosztrai pálos kolostor építéséhez, amelyet I. Nagy Lajos király alapított 1352-ben.

Sziklakápolna, Zebegény

A Kálvária-domb alján a szerpentin mentén található a hegybe vájt sziklakápolna, amelyben a legenda szerint egykor egy remete élt. A hagyomány úgy tartja, az ő munkája a Szűz Mária megkoronázását és a Szentháromságot ábrázoló kő dombormű a barlang jobb oldalán. A remete halála után, a 18. század végén a barlangot kibővítették és templommá alakították át. Sokáig ez volt Zebegény egyetlen temploma. Amikor az 1900-as évek első évtizedében Kós Károly tervei alapján megépült az új templom, a régi sziklakápolnát elbontották. Csak a hegybe vájt szentély maradt meg, ami elé 1938-ban homlokzat épült. Augusztus 5-én, búcsú napján litániát tartanak itt, adventkor pedig életnagyságú betlehemet láthatnak az érdeklődők a kápolna előtt.

MárianosztraSzőnyi Múzeum

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vác Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds