Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

Kulturális élménytúra két keréken a Cserhát hepehupáin

By 2021.07.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Cserhát dombjai még az elején megedzenek ezen a túrán. Nem véletlenül mondják azt, hogy a Palócföld az a hely, amit a Teremtő elfelejtett legyalulni. A dimbes-dombos tájának szépségeit ez alkalommal te is megtapasztalod. Az aszfaltutat elhagyva következik egy gyönyörű tájakat átszelő közel tíz kilométeres hullámosabb szakasz. De pihenőre pedig mindig adnak okot útközben a látnivalók. Ez a túra olyan falvakon, községeken visz keresztül, ahol emléket hagyott a múlt. Várak, kastélyok, faluházak, múzeumok csábítanak majd, hogy megismerd a Palócföld és az évszázadok óta itt élő palócság történetét.

Bemelegítésként érdemes egy gyors kört tenni Cserhátsurányban, és megnézni a 400 éves, hagymasisakos Jánossy kastélyt, a barokk Simonyi kastélyt, a Stájer, a Majláth és a Lóránt kúriát. Második megállód a Cserhát egyik idegenforgalmi központja, Terény lesz. Több mint 100 védett parasztházával, kuriózumnak számító csipke, orsós magnó és gomba múzeumaival, a néphagyományokat ápoló lakosságával igazi kis tömény kultúrkalandnak számít.

Terényből kifelé a Máriácska kápolna mellett vezet el utad Szandaváraljára. A két települést összekötő út a faluban csatlakozik be ismét a kék jelzésbe. A várásról híres településen, az Országos Kéktúra nyomvonalán, kiváló tócsni készül a falu utolsó házánál. Itt is hagyhatod kerékpárodat, amíg meghódítod az 529 méter magas vulkáni csúcson álló erődöt.

Szandaváralját elhagyva, csak egy km-en követed az Országos Kéktúra útvonalát, innen a zöldön visz utad a Büdöskei-forrás felé, majd egy rövid aszfalt út után jobbra kanyarodva ismét erdei útra térsz. Távolban a Cserhátsurány határában lévő Vadkan-tó vize csillan majd meg.

Látnivalók

Szandavár romjai

A Cserhát szívében az egyik legszebb vulkáni csúcson állt Szanda Vára. Ma már csak a sziklás hegy peremén lévő öregtorony egy falmaradványa és a vízgyűjtő kerek falai emlékeztetnek a középkori erődre. A kilátás azonban pazar a Cserhátra.

Várhegyi Geológiai Tanösvény, Szanda

A korábbi bányászat feltárásai révén az andezit különböző formáit találod a 3 km hosszú tanösvényt járva, amely 45 éve szolgálja a turisták kalandvágyának és tudásszomjának kielégítését.

Hunnia Csipkemúzeum, Terény

A terényi Hunnia Csipkemúzeum nem egyszerűen egy múzeum, mert itt kipróbálhatod a csipkekészítést, megtapinthatod a leheletvékony alkotásokat, magadra ölthetsz itt készült elbűvölő reneszánsz ruhákat.

Gombamúzeum, Terény

Minden ami gomba: metszeteken, festményen, grafikán, bélyegen, könyvben, tárgyakon, edényeken. A múzeumot Cserjési Zsuzsa magángyűjtő színésznő, dramaturg rendező hozta létre.

Orsós Magnó Múzeum, Terény

Képzelj el egy parasztházat, telis tele magnóval! Terényben mindez nem álom, hanem valóság. A múzeum 480 különböző típusú készüléket mutat, amelynek minden darabja működik. A gyűjteményben 21 gyártó országból, és több mint 160 gyártó cégtől származó magnetofon van, így ez a világ legnagyobb orsós magnó gyűjteménye!

Mozgó harangláb, Terény

A fából faragott, bárka formájú mozgó harangláb érdekessége, hogy ha a harang megszólal, az építmény minden alkatrésze mozog.

+Programtipp

Kastélykör

Cserhátsurányban a Jánossy, a Simonyi és Majláth kastély; a Sréter kiskastély; vagy a Lóránt kúria arra utal, hogy a vidékben örömét lelte a nemesség 18-19. században. Az épületek többsége hátrahagyta már egykori főúri pompáját, látványuk mégis megidézi a kort.

 

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 25.2 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

2676 Cserhátsurány, Jánosi kastély

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds