Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Fedezd fel a löszmélyutakat – túra a Szekszárdi-dombságon

By 2023.09.26.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a Kápolna térről indul, ide helyi járatú busszal is el tudsz jutni. A téren a Remete-csurgó forrásnál töltsd meg friss vízzel a kulacsodat, és úgy indulj neki a túrának! Az út elején a Tringa Pince mellett haladsz, szőlőültetvények és fenyvesek mentén. Hamarosan a Bati-kereszthez érsz, amely valójában egy kilátó a környék egyik legmagasabb részén, csodás panorámával Szekszárdra és a borvidékre. Ha erre jársz, a szekszárdi borokat mindenképpen ki kell próbálnod! A kékfrankos és a bikavér a legismertebbek, a kadarka pedig a borvidék jellegzetes szőlőfajtája. A Szekszárdi-dombság különlegessége még, hogy itt találod a löszlepusztulás legsokfélébb formáját: löszfalak, löszmélyutak, löszszurdikok, löszszakadékok tagolják a felszínt, igazán egyedi hangulatot adva a tájnak. A dombság vastag lösztakarója kitűnő feltételeket biztosít a kékszőlőtermesztésnek, nem véletlen, hogy az itt készült borokra belföldön és külföldön egyaránt nagy a kereslet, sőt, már az 1800-as években is elismerően írt róluk Liszt Ferenc. A térség növényzete a Mecsekhez hasonló, szakállas szegfű, őszi kikerics, tavasszal a májvirág lepi el a réteket. Az Almási-erdőhöz érve kelet felé fordulsz, és a Gurovica-hegyet érintve szőlők és dűlők mentén leereszkedsz Szekszárd felé. Útközben több borászat is útba esik, látogass meg legalább egyet! Innen már a város kis utcácskáin vezet vissza az út a Kápolna térre.

Látnivalók

Bati-kereszt

A Szekszárd határában, a környék egyik legmagasabb pontján álló kilátót 2015-ben építették. A faszerkezetű magaslat 20 méter magas, felmászva rá csodás körpanoráma lesz a jutalmad. A Dél-dunántúli Kéktúra, a Mária út és a Magyar Zarándokút közvetlen közelében található kilátó mellett esőbeállót és piknikezőhelyet is találhatsz.

Löszszurdikok

A Szekszárdi-dombság különlegessége a löszös talaj és az ebből kialakult löszfalak, löszmélyutak, löszszakadékok, szurdokok, vagy ahogy itt nevezik: szurdikok. Ez a speciális talajszerkezet kiváló adottságokat biztosít a kékszőlő növekedéséhez és fejlődéséhez, ezért is olyan finomak a szekszárdi borok. A szurdokok felfedezéséhez járd be a Benedek-szurdikot és a Parásztai tanösvényt, amely kis kitérővel elérhető az ajánlott útvonalról.

+ Programtipp

Kálvária kilátópont

Kis kitérővel könnyen elérheted Szekszárd legismertebb kilátópontját, amely a város fölött magasodva pazar panorámát nyújt nem csak Szekszárdra, de a gemenci erdőre és a Sárközre is. A hely jellegzetessége egy szőlőfürtökkel díszített szoborkompozíció is, amely a város egyik jelképe.

Vidékjáró Terepjáró Szekszárd

Ismerd meg a szekszárdi történelmi borvidék egyes dűlőit! A terepjárós kirándulás alatt a Szekszárdi-dombság és a Sárköz múltjával, történelmének izgalmas részleteivel ismerkedhetsz meg. A túrán bebarangolhatod a vidék pincészeteit, ahol helyi borászok mesélnek a termőterületeken betakarított szőlőről, illetve arról, hogyan születik meg belőle a szekszárdi bor.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 15.4 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: 7100 Szekszárd, Kápolna tér

A kiindulópont megközelítése autóval és busszal is lehetséges, a Kápolna tér Szekszárd belvárosától 3 km-re található. Helyi járatú busszal könnyen eljuthatsz ide. Nagy parkoló és játszótér, forrás is található itt, ideális kezdőpontja a túrának.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

A Kávé Háza 1927

Kiváló minőségű kávékkal várja vendégeit a helyi kávékultúra ikonikus helyszíneként emlegetett A Kávé Háza Szekszárdon.

Honlap

Gyűszű Birtok

A Szekszárd déli határában található rendezvényterem kávézó és szállás is egyben a gyalogtúra útvonalán. A birtok hangulatos udvarán érdemes meginni egy frissítőt, és különleges waffeleket is kóstolhatsz itt!

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds