Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Kellemes délutáni séta a Naplás-tó körül

By 2022.10.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Egy csodás napsütéses délután kiváló programja a Naplás-tó. Indítsd túrádat egy jó bemelegítéssel: a Szilas-patak mentén sétálva kiélvezheted a Nap minden sugarát. A patika állapotú aszfaltút sokak kedvence: nem csak kirándulók, családok veszik birtokba a helyet, de futók és kerékpárosok is szép számmal jelen vannak, hiszen ez egy igazi szabadidős paradicsom. Számos pihenőhely vár a patak mentén.

Pár kilométer séta után véget ér az aszfalt, és a természet szívében találod magad, egy szűk ösvényen. Pár tábla jelzi, hogy miért is izgalmas a terület, ahol vagy, és miért védett: különleges vízi és szárazföldi állatok élnek itt, melyeket te is megfigyelhetsz, ha elég szemfüles vagy. Az ösvény egy gát falába „ütközve” végződik, egy olyan építménybe, amely nélkül nem lenne Naplás-tó. A pontos neve túlfolyó, és úgy működik, mint a mosdókagyló oldalán a kis lyuk. Ha túl sok víz jutna a tóba, ezen az üregen a Szilas-patakba folyik a fölösleg.

A tóban fürödni, rajta evezni tilos, ezt mindenképp tartsd be! Viszont a töltésen sétálva számos állatot figyelhetsz meg a tőkés récétől a vízisiklón át a bíborcincérig. Amilyen kicsi a tó, olyan változatos az azt megkerülő ösvény. A gátőrház után mezőgazdasági terület vár, utána pedig egy sűrű erdőbe veted be magad. A nedves talaj kedvez a fáknak, így elég buja a növényzet. Ha megtaláltad a hangulatos padot, tölts itt pár percet csak megfigyelve a téged körülvevő világot. Ha kinézelődted magad, az ösvényen folytatva utadat, látogasd meg a kilátót, hogy a magasból is megszemléld a környéket – és természetesen a horizontot díszítő Budai-hegységet. Túrád befejezése előtt semmiképp ne hagyd ki a tó melletti pihenőhelyet, egy kávé, egy gofri teszi tökéletessé a sétát.

Látnivalók

Naplás-tavi-kilátó

A fővárosban számos kilátó várja, hogy magasból nézz körül a városra – de a pesti oldalon nem találsz túl sokat. Ezért is különleges a XVI. kerületi építmény 22 méterre magasodik a földfelszín fölé, teljes körpanorámát nyújtva a fellépcsőzőnek. A 2021-ben épített gerenda-kilátó bennfentes „gúnyneve” a Sörnyitó-kilátó. Hogy miért? Ehhez oda kell menned!

+ Programtipp

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 9 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A kezdőpont 46-es és 174-es busszal közelíthető meg.

Megközelítés BudapestGO-valTérkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds