Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlBakony

Kastélytúra a Keleti-Bakonyban

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Három csodaszép kastélyt is érint az útvonal. A Bodajki Vadászkastélyt 2021- ben újították fel, vadászati múzeumként működik. Az iszkaszentgyörgyi kastélyban iskola és különböző egyéb intézmények működnek, de az épületek kívülről, és maga a kastélykert is annyira szép, illetve jó hangulatú, hogy mindenképpen érdemes eltölthened ott egy kis időt. A fehérvárcsurgói kastély pedig jelenleg szálloda, hatalmas ősfás parkkal és arborétummal. Viszont nemcsak a kastélyok, hanem az útba eső kedves kis bányásztelepülések is biztosan elvarázsolnak. A teljes útvonal aszfaltos, országúti bringával is könnyen végigjárható.

Látnivalók

Amadé – Bajzáth – Pappenheim-kastély, Iszkaszentgyörgy

A kastély jelenleg nem látogatható.

Az iszkaszentgyörgyi kastélyban a barokk kortól a 20. századi neobarokkig minden stílusjegy fellelhető, ami felér egy művészettörténeti utazással. A hely különlegessége, a kastély és a park újra a régi korok hangulatát idézi. A látogatás során bepillantást nyersz a 18.-19. századi életbe: bútorokat, szalonokat, festményeket és eredeti freskókat csodálhatsz meg. Kizárólag tárlatvezetéssel látogatható.

Károlyi-Kastély, Fehérvárcsurgó

A kastély méretei és látványa egyaránt lenyűgöző. A hatalmas klasszicista épületet nemrég újították fel, falai között egy szálloda is helyet kapott. A kastély idegenvezetéssel látogatható, és mindenképpen érdemes egy sétát tenned a kastélyt körülvevő 50 hektáros, franciakert stílusú kastélyparkban is, ahol többek között termetes famatuzsálemek árnyékából csodálhatod meg az épületet.

Bodajki Vadászkastély

A különleges interaktív vadászati múzeum, majdnem 200 évvel ezelőtt épült, valószínűleg Hild József tervei szerint. A felújítás előtt szolgált már helyi földbirtokosok lakóhelyeként, turistaszállóként, most viszont megújulva várja az ide látogatókat. A kiállítás élményszerűen mutatja be a vadvilág értékeit, szépségét, a vadászat kultúráját és természetvédelmi fontosságát.

+ Programtipp

Burok-völgy

A különleges, legendás völgyet végigjárva igazi, természetes őserdei élményben lehet részed. A természet itt szinte érintetlen, ami ritkaságnak számít az országban. Számtalan kidőlt, mohás fán vezet keresztül az út, a levegő mindig nyirkos és viszonylag hűvös, a növényzet buja, továbbá ezernyi kis élőlény döngicsél mindenfelé. Tavasszal és nyáron lepkék tarkítják az amúgy is színes völgyet. Legalább ilyen változatosak és magával ragadóak az illatok is. Útközben szinte végig más-más növény illata hatja át az üdítően friss levegőt.

Tési szélmalmok, Tés

A Bakony délkeleti részén, a kopár Tési-fennsíkon mindig fúj a szél, ezt a szelet fogták be gabona őrlésére a 19. századtól, holland típusú szélmalmokkal. Az egykori szélmalmok közül kettő megmaradt, melyek különleges hangulatot adnak ennek a vidéknek. A Helt-féle malom ódon falai közé be is mehetsz: az ipartörténeti műremek ma is működőképes. Ráadásként az udvarban egy eredeti állapotú kovácsműhelyt is megtekinthetsz.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 31.2 km
Időigény: 2.5 óra

Megközelítés

Bodajk vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds