Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldKörös-vidék

Két keréken az Alföld legpompásabb kastélyától a végtelen rónákig

By 2022.02.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ez az izgalmas körtúra bevezet a grófok fényűző világába és az alföldi puszták végtelenségébe is. A Körösök Völgye Látogatóközpontból indulva először nézd meg a 21 természetes tóvá szelídült Békéscsabai bányatavakat, amelyek az egykori agyagbányászat emlékét őrzik. Ezután, kerékpárodat a bejáratnál biztonságba helyezve, csodáld meg Szabadkígyóson az ország egyik legszebb neoreneszánsz-eklektikus stílusú kastélyát, amelyet a Wenckheim család kérésére Ybl Miklós tervezett. Az ötvennél is több helyiséget rejtő grófi rezidenciában megelevenedik az egykori arisztokrácia hétköznapi élete, ünnepeik és szokásaik.

Wenckheim-kastély / Fotó: Kalotás Zsolt

A kastélypark franciakertjében a mocsárciprusok, évszázados tölgyek és óriás platánok között sétálni ma is „főúri” élmény. A kastélytól a település déli határban elterülő Kígyósi-puszta délibábos rónasággal hívogat, ahol a hullámzó fűtenger, a tücsökciripelés, és a pusztai madárseregek garantálják az igazi alföldi idillt. A mocsárfoltokkal, vízállásosokkal tarkított puszta vonuló madarainak több ezres csapataiért, a bársonyos alföldi naplementéért megéri itt is kicsit leszállni a nyeregből. Felszabadító érzés bejárni a dűlőket és a Nagyerdő tanösvényt, körbenézni a kilátó tetejéről, a széles horizont mögé bukó nap látványa pedig szó szerint bearanyozza az utadat.

Látnivalók

Wenckheim-kastély és kastélypark, kripta és kápolna

A mesterséges dombon álló Szent Anna kápolnát Wenckheim József Antal építtette 1844-ben. Terveit ifj. Czigler Antal készítette. A templom klasszicista stílusú, egyhajós, homlokzati toronnyal, egyenes záródású szentéllyel épült. A kápolna tornyában található toronyóraszerkezet a budapesti Mayer Károly toronyóragyárában készült az 1800-as években.

A családi kripta a kápolna lábánál található. A klasszicista stílusú, oszlopos épület görög kereszt alaprajzú, timpanonját a család címere díszíti. A kriptában a Wenckheim család öt tagja és egy nevelő nyugszik.

 

Diadalív

Az ókígyósi (Szabadkígyós) birtok úrnője, Wenckheim Krisztina mindössze nyolcesztendős volt, amikor 1857-ben meglátogatta a császári házaspár: Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné, a népszerű Sissi. Tiszteletükre a család impozáns diadalívet emeltetett, amelyet a második világháború után elbontottak, és 2000-ben újra felépítettek. Egyik oldalán ez olvasható: „Ferenc József császár nejével hű népe éljene közt itt haladot el május hó 25-ik 1857-ik évben. Isten hozott.” A másik oldalon pedig: „Éljen a haza!”

 

Svájceráj

A különös kifejezés a település legöregebb épületét jelöli, amelyet Svájcból hozatott levágásra szánt hizlalt – „göböly” – szarvasmarháknak emeltek. Eredetileg a grófi majorság épületeihez tartozott, az udvarán pedig bálterem volt a cselédeknek. A gróf annak idején egy szép japánakácot is ültetett ide, amely ma helyi jelentőségű védett természeti érték.

 

Ókígyósi Aranyménes

Az 1800-as években Wenckheim Antal József alapította – arab lovakkal – az első Ókígyósi Aranyménest. A hagyományt felelevenítve 2004-ben Balogh József, Szabadkígyós polgármestere hét lipicai kancát vásárolt, ez a második ménes ma már 47 lóból áll. A híresen értékes, intelligens, elegáns lovakat tenyésztők és versenyzők számára eladásra is kínálják, de a ménest bárki megcsodálhatja, a lovak meglátogatása az egész család számára remek program lehet.

 

Kígyósi-tanösvény kilátó

A Kígyósi-puszta Békés megye egykori folyóvölgyekkel, időszakos vízállásokkal szabdalt tájkörnyezetének egyik legjelentősebb pusztai ősgyep-területe. Évezredek óta őrködő kunhalmai, egyedi természeti értékei, legelőin kérődző szürke marha csordái, birkanyájai időtlenséget sugároznak, amit a megkapó alföldi naplemente páratlan csodája még tovább fokoz. A szabadon és szakvezetéssel is látogatható tanösvény hossza 5 km. Hét állomása nagyjából két óra alatt járható be kényelmesen.

+ Programtipp

Bányatavak világa

Békéscsaba déli határában tucatnyi kisebb-nagyobb bányató található az agyagbányászat évszázados hagyatékaként. Az ékszerként csillogó bányagödrök nemcsak a horgászat népszerű rekreációs helyszínei, hanem jelentős vizes élőhelyi környezetek, ahol nádirigóktól hangos, búbos vöcsök és vízityúk kolóniákat rejtő vízi világ fedezhető fel, amely fölött állandóan őrjáratot tartanak a rétihéják.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 31 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Békéscsabát személygépkocsival Budapestről az M5-ös autópályán, majd az M44-es főúton, vonattal pedig a Budapest-Békéscsaba vasútvonalon lehet megközelíteni.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Túrabarátok

A Túrabarátok csapata 2017 óta foglalkozik gyalog-, vízi- és kerékpáros túrák szervezésével határon innen és túl.

Honlap

Körösök Völgye Látogatóközpont

A békéscsabai Széchenyi ligetben lévő központban nem csak a térségi túrainformációk szerezhetőek be, hanem szemléletformáló programokról, illetve a KörösKosár bevásárló közösségről is tájékozódást nyújtanak.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds