Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Az 500 éves mohácsi csata mezején

By 2023.10.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Mohács a Dél-Dunántúl kerékpáros fővárosa – itt mindenki bringázik, és a város kerékpárút-hálózata is kiváló. A Selyemgyár Kulturális Negyedtől indul a túra, ahol akár kerékpárt is bérelhetsz. Útba ejtheted a Busóudvart, mielőtt magad mögött hagynád a várost a kerékpárúton déli irányba haladva, majd Sátorhely felé térj le a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyhez! Az 1526-os mohácsi csata emlékére létesített helyszín kihagyhatatlan belföldi látnivaló a történelem szerelmeseinek. A park területe 1700 katona végső nyughelye. Visszafelé gyönyörködj Kölked híres gólyáiban, és ha időd engedi, látogass el az országban egyedülálló Fehér Gólya Múzeumba is! Kölked lakossága évszázadok óta együtt él a gólyákkal, szinte minden kéménye egy gólyafészeknek ad otthont. Innen a gáton futó kerékpárúton, a Dunától egy karnyújtásnyira térsz vissza Mohácsra.

Látnivalók

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Látogass el a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre, amely az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínén, régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyitott meg. A park területe 1700 katona végső nyughelye. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatod. A Szent Koronát formázó impozáns kiállító- és kilátóépület több szinten ad helyet kiállításoknak, melyek között a korabeli fegyverek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a digitális terepasztal. Ne felejtsd el megcsodálni a virágot formázó sírkertet a kupola formájú felső szinten lévő kilátóból!

Busóudvar, Mohács

A városközpontban létrehozott Busóudvarnak hála érkezz az év bármely napján, itt megismerkedhetsz a több évszázados farsangi népszokással, és ízelítőt kaphatsz annak páratlan hangulatából.

+ Programtipp

Mohácsi busójárás

Vedd fel a bakancslistádra a mohácsi busójárást, és farsangolj busókkal februárban! A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokásának idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, ami általában februárra esik. Az év ezen időszakában Mohács városát elözönlik a faálarcos szörnyalakok, és kezdetét veszi a busójárás. Búcsúztasd te is a telet farsangi felvonulással, álarcfaragással, mohácsi ízekkel és persze máglyagyújtással! A mohácsi busójárás szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján, 2012 óta pedig hungarikumnak számít.

Selyemgyár Kulturális Negyed

Éveken át várta jobb sorsát Mohács egyik legszebb épülete, a még elhagyatottságában is impozáns Selyemgyár. A páratlan dunai panorámát kínáló ingatlan az eredeti építészeti koncepciót tiszteletben tartó felújítást követően a város kulturális negyedének, sőt Mohács egészének egyik ékköve lett. Fedezd fel te is!

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 19.3 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Megközelítés: Selyemgyár Kulturális Negyed, 7700 Mohács, Szent János u. 5.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Busóudvar Étterem

Kóstold meg az agyagedényben készített híres köcsögös babot a Busóudvar Étteremben, melynek munkáját 2021-ben az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend által adományozott lovagi címmel ismerték el.

Honlap

Selyemgyár Kulturális Negyed

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds