Skip to main content

Túrainfó

A határon átnyúló túra a hatályos járványügyi helyzetnek megfelelően látogatható.

Egykor kerítéssel elzárt határövezetben, a korabeli műszaki határzár vonalán vezet ez a kerékpárút, amely Sopront Ausztria felől kerüli meg, valóságos időutazás ez a vasfüggöny korszakába.

Sopronból jó minőségű erdei kerékpárút vezet a Tómalomig, ahol strand és büfé is üzemel. Innen a Páneurópai Piknik Emlékhelyhez kerekezünk tovább. 1989. augusztus 19-én a piknik alatt több száz keletnémet állampolgár jutott át a zöldhatáron itt Ausztriába. A határáttörést bemutató emlékparkban áll egy eredeti határőrségi magasfigyelő is, de megéri betérni a Látogatóközpontba és hűsölni egyet az Akadémiai Emlékerdő fái alatt.

Ezután már osztrák oldalon, közvetlenül a határ mentén haladunk, majd Klingenbachnál (Kelénpatak), a Dudlesz-erdőn át futó kerékpárúton kanyarodunk vissza Sopron felé. Útközben jobb kéz felől találjuk a vadászok és erdészek védőszentjének nevét viselő Ó-Hubertus-kilátót, ahonnan az ausztriai Schnee­berg, a Fraknói vár, a Lajta-hegység vonulatában feltűnő Kismarton (Eisenstadt), a Soproni-hegység, Sopron városa és a Fertő tó is megcsodálható.

A kilátóhoz vezető út közelében áll egy vasfüggöny emlékoszlop: ez az a hely, ahol 1989 júniusában a magyar és az osztrák külügyminiszter egy sajtóesemény keretében szimbolikusan átvágta a vasfüggönyt.

Látnivalók

Bécsi domb – amfiteátrum maradványai

Visszaérkezve Sopronba, álljunk meg a Bécsi dombnál, a római kori Sopron (Scarbantia) körszínház arénájánál, pontosabban ennek maradványainál. A II. századból származó amfiteátrumban gladiátorjátékokat vívtak, állatviadalokat rendeztek, vélhetően legalább 15 ezer néző szórakozott itt. A korabeli építmény körvonalai még ma is jól kivehetők a felszínen. Érdemes elidőzni itt, nagyon szép a kilátás a városra és találunk egy játszóteret is.

Koronázódomb – emlékoszlop

A római kori amfiteátrum közelében áll egy a középkori királykoronázás emlékére épült oszlop a Koronázódombon. A hely arról híres, hogy e dombról lendítette kardját a négy égtáj felé Habsburg III. Ferdinánd, akit 1625. december 8-án Sopronban koronáztak meg.  Az amfiteátrum mellett balra tartó úton jutunk el ide, ahol a Soproni Városszépítő Egyesület által 1915-ben állított emlékoszlop áll.

+ Programtipp

Szent Mihály templom

A Koronázódombról guruljunk át a város legrégebbi templomához. Sopron védőszentjének, Szent Mihálynak a nevét viselő templom méretei és arányai okán a Budavári Mátyás-templom után az ország legjelentősebb gótikus alkotása. A templom kertjében két csodálatos látnivalót fedezhetünk fel: a  Szent Jakab kápolnát, amely egy középkori csontkamra, és a temetőkerten át vezető, 1892-ben készített gyönyörű neogótikus keresztutat.

Fertőrákos – Kőfejtő és Barlangszínház

A Fertő-táj természeti kincseivel három helyen is megismerkedhetünk útközben. Keressük fel Fertőrákoson a Kőfejtőt és a Barlangszínházat, ahol egy témaparkot és egy tanösvényt is bejárhatunk. Az őslénytani bemutató a lajtamészkő keletkezésének körülményeivel és az itt élt tengeri élőlényekkel foglalkozik, míg a tanösvény kilátópontjairól belátható a Fertő-táj.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 26 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Vonattal Sopron vasútállomás, vagy személygépkocsival Budapest vagy Bécs felől M85 gyorsforgalmin Sopron-Kelet lehajtó.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds