Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

A borvidék nyitánya

By 2023.11.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Tokaj-Hegyalján, a legendák földjén szinte mindig egy-egy híres ember nyomát taposod. A monda szerint mostani túrád induló állomásának névadója éppen Árpád fejedelem volt, aki a Nagykopasz-hegy tetejéről így szólt: „Ma ád Isten szerencsét e tájon Ond és Tarcal vezéreknek!” Így született a „ma ád”-ból a Mád, „szerencsét”-ből a Szerencs, „tájon”-ból a Tállya helységnév. A történet bizonyítja, hogy – a ma már leginkább a csokoládéjáról híres – Szerencs is egyike a honfoglalás korától fennálló településeknek. A Tokaj-Hegyalja kapujának nevezett városban rendezték az 1605-ös országgyűlést, amelyen Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé választották; vára pedig generációkon át volt a Rákócziak tulajdonában.

Innen indul túrád, amely előbb szőlőterületeken, majd erdőben visz Monokig. A falu előtt a Kővágó-tető lehet, kicsit próbára tesz, de kárpótol majd a dombok által rejtett ékszerdoboz-település. Itt állj meg egy főhajtásra Kossuth szülőházánál, majd térj be a Andrássy-kastély apró, de annál gazdagabban díszített kápolnájába, végül látogasd meg a búcsúhelyként ismert kálváriadombot. A faluban őrzött Szent Orbán pápa-ereklye fontos szerepet tölt be Tokaj-Hegyalján, hiszen a fagyoktól és egyéb károktól óvja a borvidéket évszázadok óta. A főutcára visszatérve Golop felé galoppozva vár rád még egy kisebb emelkedő a Szőlős-hegyen. Az útvonal elvezet a kedves nevű falu mellett, de ha kulturális pihenőre vágysz, tegyél kitérőt a Címertárába. Goloptól már csak alig 3 kilométer Abaújszántó, ahonnan vasúton fél óra alatt visszaérsz Szerencsre.

Látnivalók

Rákóczi-vár, Szerencs

A hangulatos parkkal övezett, késő reneszánsz stílusú, impozáns Rákóczi-várban ma a Zempléni Múzeum működik, ahol a Rákóczi Zsigmond és kora c. állandó kiállítás mellett egy ex-libris- és egy közel egymillió darabból álló képeslapgyűjteményt tekinthetsz meg.

Kossuth szülőháza, Monok

Monok közepén áll Kossuth Lajos szülőháza. Régi, nehéz bolthajtásával, ódon padlózatával most is alkalmas arra, hogy az egykori hangulatból valamit felidézzen. A falu legismertebb épületét Andrássy István építtette a kastélyától nem messze a régi udvarházak mintájára, uradalmi tisztilaknak. A copf stílusú épületben ma emlékház és múzeum működik.

Andrássy-kastély kápolnája, Monok

A régi, lezárt Andrássy-kastélynak egyedül a kápolnája látogatható, ha jelzed szándékodat a Kossuth-házban. A szentély – amely egyben a Széchenyi család temetkezési helye is – sokáig őrizte a borászok védőszentjének, a 3. században élt Orbán pápának teljes csontereklyéjét. A földi maradványokat 1771-ben Andrássy István gróf kapta XIV. Benedek pápától, hogy így óvja a Tokaj-hegyaljai szőlőt a fagytól és jégtől. A kápolna freskóit ugyanaz a művész festette, mint az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyét.

+ Programtipp

Aranyosi-völgy

Abaújszántóból indul a 15 kilométer hosszan Erdőbényéig kanyargó völgykatlan, amely a kirándulók kedvelt helye. A festői szépségű út és az amellett futó patak mentén számos piknikhelyet alakítottak ki padokkal és tűzrakóhelyekkel.

Ősi Magyar Címertár, Golop

Golop klasszicista Vay-kastélyának Ősi Magyar Címertárában ötszáz régi magyar címert és történelmi zászlót ismerhetsz meg. A tárlaton látható darabok „Opus acu pictum”, azaz tűvel festett munkák, hiszen a hímzések festett kép hatását keltik. A 4-5. században gyökerező technikát te is kipróbálhatod a látogatóközpontban.

Interaktív csokiműhely, Szerencs

Ha nagyobb társasággal érkezel, érdemes előre bejelentkezni a csokoládé városában egy interaktív műhelyfoglalkozásra a Szerencsi Bonbonhoz. A másfél órás programon saját kezűleg készíthetsz csokoládét, miközben sok érdekességet tudhatsz meg a helyi csokoládégyártásról.

Szerencsi Turisztikai Központ

A volt Szerencsi Cukorgyár egykori raktárépületében működő turisztikai centrum tájékoztatást nyújt a környékbeli látnivalókról, programokról, Tokaj-hegyaljai túraútvonalakról, és kerékpárbérlésre is lehetőséget ad. Állandó kiállításai bemutatják a település hírnevét adó szerencsi csokoládégyártás történetét, meglévő tárgyi emlékeit. Egyik legkedveltebb látnivalói az 1950 és 1980 között gyártott játékrégiségek, valamint az itt kiállított világrekorder, Gombóc Artúr 470 kg tömegű csokoládészobra.

Széchenyi Kúria, Monok

Kossuth Lajos szülőfalujában a régi Csendőr-laktanya alakult át egy impozáns, minden igényt kielégítő vendégházzá. A patinás épület eredetileg a Széchenyi család birtokában állt, ma pedig 5 szoba és közösségi terek, a wellnessben infraszauna és pezsgőfürdő, a kinti teraszon 12 fős finn szauna, dézsafürdő és merülőmedence biztosítja a látogatók kikapcsolódását.

Városnéző audioguide, Szerencs

Szerencsről városnéző audioguide séta érhető el a térség turisztikai applikációjában, a GUIDE@HAND Tokaj-Zemplén-Abaúj elnevezésű alkalmazásban.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 18.5 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Szerencsi református templom, 3900 Szerencs, Kálvin köz 6.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Forró Kutya Barbeque, Abaújszántó

Barbeque ételbár, kézműves burgerekkel és grillételekkel Abaúj szívében!

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds