Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Hegymenet – 6. Alpannonia® hard körtúra

By 2023.03.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Hódítsd meg egy kihívásokkal teli körtúrán a Dunántúl legmagasabb csúcsát, az Írottkőt! Készülj fel, hogy masszív igénybevételt jelent majd a túra az izomzatodnak. Számos útvonal-lehetőség közül ez a legrövidebb, ekkora táv alatt ilyen nagy szintkülönbség leküzdése (különösen az egyórás szintidőt tartva) már igazán komoly teljesítmény. Az első etapban több mint 500 méter szintemelkedés vár rád kevesebb mint 6 kilométer megtétele alatt.

A túra kiinduló- és egyben végpontja a velemi autóbusz-forduló és az itt található alpannonia® információs tábla. Két-három nagy levegő és néhány bemelegítő mozdulat után indulhatsz is. A velemi Szerelem-sziget kilátópont és a csobogó patak hamar meghozza kedvedet a természetjáráshoz. A valamikori Avar Szálló mellett elhaladva máris az erdőbe érsz, és a Kultúrák hegye tanösvényen megkezded az emelkedést. Körülbelül negyedóra alatt eléred a Szent Vid-kápolnát, ahol már az újkőkorban is éltek emberek. Ma ideális pihenőhelyként szolgál a kirándulóknak, ahol többek között a Kéktúra emlékművét is megtalálod. Váltakozó faösszetételű erdőben túrázol tovább, majd a Kőszegi-hegység legmagasabban eredő forrásához, a Hörmann-forráshoz érsz. Az Írottkő tanösvény mentén megkezded a csúcstámadást a kilátóhoz. Figyelj jól, hiszen az Írottkő körüli fenyvesekben szinte mindig mozognak hegyvidéki fajok, például keresztcsőrűek és királykák. Célodhoz érve, az Írottkő-kilátónál festői erdei tájak és gyönyörű kilátás kárpótol fáradozásaidért. Az épület alsó termeiben Trianonról olvashatsz, a torony tetején pedig távcsővel elnézhetsz Ausztria magasabb hegyei felé.

Visszafelé utad az Írottkőtől a turisták által ritkábban használt ösvényen, konkrétan a határvonalon vezet Velembe. Lent, a Sötét-völgyben csobogó erdei patak vize mellett kirándulsz, időt hagyva magadnak rácsodálkozni egy-egy fára, madárra.

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Látnivalók

Korona Galéria, Képtár és Novákfalva Üdülőfalu, Velem

Szép, színvonalas kiállításon csodálhatod meg a magyar korona másolatát a falu központjában lévő Korona Galériában. Novákfalva üdülőfaluban a Képtár történelmi festményekkel és harangjátékkal várja az érdeklődőket. Nyitvatartás: májustól október végéig, keddtől vasárnapig, 10-18 óra között. Telefonszám: 30/304-7232

Szent Vid-kápolna

A kápolnát a Szent Vid-hegy legmagasabb pontján találod. A kápolna melletti lépcsősoron egy terasszal lejjebb ereszkedhetsz, ahonnan jól látható az egykori teraszrendszer. Később kelta központ volt, a Római Birodalom idejében innen védhették azt a vízvezetékrendszert, amely az egykori Savariát, a mai Szombathelyt látta el vízzel. A 9. században építették itt az első keresztény templomot Szent Vitus tiszteletére. Az Árpád-korban sánccal körülvett vár állt itt templommal, a vártorony romjait ma is láthatod a mai Szent Vid-kápolna előtt. A 18. századtól a környékbeliek búcsújáróhelyként is látogatják.

Írottkő-kilátó

A 884 méteren található Írottkő, vagy régi nevén Szálkő, a Kőszegi-hegység, valamint a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja. A hegytetőn 1913-ban épült kilátó egyszerre két ország területén fekszik. Tiszta időben elláthatsz a Balatonig, a Budai-hegyekig, vagy akár az ausztriai Schneeberg és Rax hegyekig. A csúcs a közelben található valamikori határkőről, azaz írott kőről kapta nevét. A híres sziklaalakzat a kilátótól mintegy 40 méterre, osztrák területen található, ma is kivehetők rajta a bevésett C B E betűk, amelyek feltételezhetően a Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölték (Confinia Batthyányana Esterhazyana). A 14. században Fenyőhegyként hivatkoztak rá, a környék jellemző jegenyefenyvesei miatt. 1909-ig az Árpád-kilátó állt itt, leomlása óta, 1913-tól pedig az Írottkő-kilátó magasodik a hegy csúcsán. 1990-től szabadon látogatható.

Stirling-villa

A Stirling-villát népművészeti alkotóteleppé alakították a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület tagjainak kezdeményezésére, a népi kézműves hagyományok felelevenítésének és átörökítésének céljából. A villát a skót nemesi Stirling család sarjai építtették 1938-ban. A Dél-Skócia ősi Stirling-várának kapuját megidéző modern villát 1944-ben lefoglalták a nyilasok, magának Szálasinak és a nyilas kormánynak tartották fenn a háború végéig. Udvarán őrizték a magyar Szent Koronát. Később évtizedekig Vas vármegye kézműveseinek otthonaként, alkotóházaként szolgált, udvarán pedig színpad, kovács- és fafaragóműhelyek épültek. A frissen felújított, kulturális rendezvényeknek és kiállításoknak is otthont ad az épület.

+ Programtipp

Kultúrák hegye tanösvény

A Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye az 589 méteres Szent Vid-hegy tetején található kápolna és környéke. A hegyet Közép-Európa egyik legismertebb régészeti lelőhelyeként tartják számon. A tanösvény a hegyen élt különböző népek kultúráit mutatja be az újkőkortól az újkorig, a különböző régészeti korszakokban.

Írottkő tanösvény

Az Írottkő Natúrpark 16 települését, valamint a Kőszegi-hegység különleges kirándulóhelyeit bemutató tanösvény táblái a Hörmann-forrás parkolójánál kezdődnek és felvezetnek egészen az Írottkő-kilátóig, illetve az odáig vezető gyalogutat szegélyezik.

Kőszegi Kisvonat – erdei kirándulás a Kőszegi-hegységben és Kőszeghegyalján

Látogasd meg a Szabó hegyet, Borha forrást, Szent Vid Kápolnát, illetve a Cáki pincesort a Kőszegi Kisvonattal!

A Kőszegen hamar közkedveltté vált kisvonat új élményeket tartogat, melyen könnyen utazva juthatsz el a Kőszegi-hegység legszebb helyeire.

Velemi Gesztenyenapok

A Kőszegi-hegység legjellegzetesebb növénye, a szelídgesztenye vonzó és értékes helyi termék. A Velem falu apraját–nagyját megmozgató, ugyanakkor sok ezer látogatót is vonzó kétnapos Velemi Gesztenyenapok szabadtéri rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés: az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak és illatoznak a barna szemek. Gesztenyés finomságokat, mézes és kürtőskalácsot, langallót, házi rétest, pecsenyét, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók. A gazdag kulturális kínálat népművészek és népi iparművészek kézműves bemutatóival, interaktív foglalkozásokkal kiegészülve minden korosztály számára változatos programot nyújt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A túra a velemi autóbusz-fordulótól indul.

Velem, autóbusz-forduló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Novákfalva Üdülőfalu, Csárda és Emlékpark és Korona Galéria, Képtár

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Burgenland-Trails – hegyikerékpáros pályák a Kőszegi-hegység osztrák oldalán

Honlap

Geschriebenstein Naturpark

Honlap

Kőszegi Kisvonat

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds