Skip to main content

Evezés a Tisza-tavon: nézz a (víz)felszín alá!

Evezés a Tisza-tavon: nézz a (víz)felszín alá!

Egy tavat úgy ismerhetsz meg a legjobban, ha a lakóinak bőrébe bújsz. Legyél hal, vagy válj vízimadárrá! Na jó, az is elég, ha vízre szállsz kenuval, így is számtalan olyan titok vár, amit amúgy csak képeken láthatsz. A Tisza-tavon egy hód hív ki evezőversenyre. Vagy a tiszavirág tekint téged gardróbjának, hogy átöltözzön ünneplőbe. Ha nagyon lassan evezel, lehet, hogy fészket rak a csónak orrában egy üstökös gém. Na jó, talán mégsem. De ha bármelyikükkel is találkozol, biztosan gondosan elraktározod emlékeid közé.

Útvesztő a vízen

Itt ne várj hatalmas nyílt vízfelületet, cserébe kapsz egy vízkomplexumot, amely öt medencéből áll, és csatornák labirintusa köti össze őket. És pont ez teszi olyan egyedivé. Nem az Amazonas mangrovefái között siklasz el, hanem a Tisza-tó fűzes, nyaras ligeterdeinek útvesztőjében. Egy kidőlt fa vagy belógó ág csak még kalandosabbá teszi az utat. Ha sokat szeretnél látni, olvadj bele a környezetbe! Ha nem csapsz nagy zajt egy motorcsónakkal, sokkal több esélyed van közel férkőznöd állatbarátainkhoz. A motorcsónak emellett nagy hullámokat is csap, ami nem csak zavaró a halaknak, de a harcsaikráknak könnyen a végítéletet is jelenthetik. Sose felejtsd el: vendég vagy ebben az ember által épített, mégis ízig-vérig vad világban.

Állati paradicsom

Ha a csodálatos természeti környezet nem volna elég elvarázsoló, nádirigók, fülemülék, énekes nádiposzáták komponálják az aláfestő zenét. A bakcsó vagy a bölömbika azért más műfajban indul, de ők is gyakran „megzavarják” a csendet. Nem tudjuk, ki találta ki a természet csendje kifejezést, de biztos nem a Tisza-tó nyüzsgő világában evezve jutott eszébe. Több mint kétszáz madárfaj tölti életét (vagy annak egy részét) itt, szóval van mit meglesni. Bár szájukkal csak némán tátognak, íváskor a pontyok nagyon váratlan csobbanásokkal ijeszthetnek meg. Minden állat hangja közül a legbosszantóbb valószínűleg a szúnyogé. De ők is része ennek az ökoszisztémának, nélkülük sok madárnak koplalnia kéne.

Ha igazán ki szeretnéd maxolni a madárnézést, madármegfigyelő túrákra is benevezhetsz. A benfenntes túravezető megmutatja a titkos zugokat és a rejtőzködő lakókat. Pro tipp: a hajnali madárles az igazi, ahogy a sötétet felváltja a napfény világossága. Ilyenkor a legaktívabbak a madarak. Erről egy nagyszerű filmet is készítettünk, amelyet ezen a linken megnézhetsz.

Evezz fel a kilátóba!

A Tisza-tavat sok szögből megcsodálhatod. A Lábasház kilátóból vagy a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum tetejéről még a madarak szemszögéből is szétnézhetsz. A vízitúrázoknak azonban van egy, azaz három privilégiuma, névszerint a Fattyúszerkő kilátó, a Küszvágó csér kilátó és a Bölömbika kilátó. Ezek panorámáját csak odaevezve élvezheted, nem tudod sem autóval, sem kerékpárral, de még gyalog sem megközelíteni. Szállj csónakba, kajakba, kenuba, vagy pattanj SUP-ra! Bármelyik kikötőben vagy akár strandon tudsz bérelni vízi eszközt, de akár vezetett túrára is befizethetsz. Evezz egy kicsit, élvezd a természetet, és ha elérted bármelyik megcélzott vízi kilátót, a közel tíz méter magas tornyokból zavartalanul kémlelheted a tó különleges élővilágát. A Bölömbika kilátó elnyerte az Év Kilátója címet 2021-ben, nem csak a panorámája miatt, hanem zegzugos nádas környezete és az állandó madárcsicsergés miatt is.

Hamarosan pedig egy negyedik vízi kilátóval gazdagodik a Tisza-tó. Augusztus 19-én kerül átadásra a Tiszavalk közelében épült közel 13 méter magas építmény, mely a Nagy Lilik kilátó nevet kapja. Szintén kizárólag vízi úton közelíthető meg a Szivárvány kikötőből és tágas vízikiszállóhely tartozik hozzá.

Filmen a Tisza-tó

Bárhány vízitúrát is tennél, biztosan marad, amit még nem sikerült meglesned. Hogy semmi lényegesről ne maradj le, készült egy film, ami a (víz)felszín alá néz. Ami számodra szinte láthatatlan, vízikamerák, légifelvételek mutatják meg. A Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom egész estés természetfilm másfél órában tárja eléd a tó kincseit, melyeket Ljasuk Dimitry mutat be. Szendőfi Balázs csodás rendezése mellett mind a négy évszakban filmezett a csapat, hogy teljes képet kaphass a Tisza-tóról. Ha nem bírod kivárni a szeptembert, látogass el egyik premier előtti vetítésünkre!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds