Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Naszály kerülés bringával

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A tekintélyes méretű Naszály-hegy egyik fele a Cserháthoz, másik fele a Dunakanyarhoz tartozik. Ezt a kétarcú vidéket járhatod körbe ezen a változatos, részben erdei utakon, részben közúton, részben pedig kiépített kerékpárutakon vezető túrán, miközben a bányákkal megsebzett nagy mészkőhegyet kerülöd meg.

Vácról vedd Kosd felé az irányt egy közúti szakaszon, majd vesd bele magad a sűrűjébe! Ez a szakasz nehéz erdei terep, ahol a kevésbé edzetteknek néhány részen biztosan tolni kell a bringát. Az út fáradalmait némiképp enyhíti a gurulásnál a Gyadai-rét hegyi kaszálóinak látványa. Pihenj egyet az Óriások pihenőjénél, mielőtt továbbindulsz! Ha idődbe belefér, járd körbe a Katalinpusztai Kirándulóközpont nevezetességeit, vagy fogyassz valamit a büfében.

Katalinpusztán áttekerve Verőcéig kellemes gurulás vár a Lósi-patak árnyas völgyében, közúton. A Duna-parton keresd meg a római kori erődítmények maradványait, vagy csak élvezd a kilátást a nagy folyó áttörésére a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között! Vácra, a Dunakanyar fővárosába már kiépített kerékpárúton tekerhetsz vissza. A városban is számos nevezetesség és szolgáltatópont közül válogathatsz.

Látnivalók

Naszály-hegy

A Dunakanyar látképéhez szervezesen hozzátartozó, 652 méter magas sasbérc közvetlenül Vác felett emelkedik. Az oldalán tátongó jellegzetes tájseb, a sejcei mészkőbánya messziről felismerhető. A hegyen száznál is több, kisebb-nagyobb barlangüreget fedeztek fel napjainkig. A hegycsúcs környékén sok látványos kilátópont található, melyek azonban csak gyalogosan közelíthetők meg.

Vác

A Dunakanyar fővárosának is nevezett Vác gazdag történelmének és jelenkori kulturális életének köszönhetően népszerű célpont a turisták körében. A püspöki székhely belvárosában a különböző történelmi korok épületeinek kavalkádjában sétálhatsz vagy biciklizhetsz. Érdemes megtekinteni a diadalívet, a székesegyházat, és a püspöki palotát is.

Verőce

A Dunakanyar kapujában, a Börzsöny lábánál elhelyezkedő Verőce környéke már a római korban lakott volt, erről tanúskodnak a római kori határvédelmi erődrendszer, a limes nyomai. Vácról kiépített, forgalom elől elzárt kerékpárúton lehet megközelíteni a települést.

Katalinpusztai kirándulóközpont

A kirándulóközpont és közvetlen környezete akár egész napra elegendő kikapcsolódást biztosít, elsősorban családok és gyerekcsoportok számára. Természetismereti foglalkozásokon, programokon vehettek részt, vagy akár a méhészet rejtélyes világába is bepillanthattok! Ha az erdei állatokat szeretnéd testközelből látni, látogass el a vadasparkba! A gyerekek a túra végeztével a hangyavasúton és a játszótéren pihenhetik ki a kirándulás fáradalmait.

+ Programtipp

Gyadai tanösvény

A díjnyertes tanösvény felfedezése a felnőttek és a legkisebbek számára egyaránt kalandokban gazdag élményt kínál. A 6 kilométeres, könnyű, de helyenként meredeken felszökő útvonalú körtúrát nagyjából 2-3 óra alatt járhatod végig. A hangulatos Lósi-patak völgye és a Gyadai-rét számos izgalmat tartogat, legyen szó a hintahídról, a patak árterében átvezető pallósorról, vagy az ország talán leglátványosabb erdei függőhídjáról. Piknikezésre pedig Katalinpuszta és az Óriások pihenője csábít.

Legyél te is Kiserdész! élményösvény és Madártani ösvény

A rövid, gyerekeknek szóló tanösvények akár rövidebb családi kirándulások alkalmával is izgalmas programot kínálnak. A legkisebbek is megismerkedhetnek az erdő világával, a természet összefüggéseivel, és odúlakó madarainkkal.

Látó-hegy

A Látó-hegy sokak szerint nevéhez méltó módon a Dunakanyar egyik legszebb kilátópontja. A Naszály oldalában, a csúcs és a kőfejtő között félúton, 534 méteres tengerszint feletti magasságig kell másznunk, hogy a csúcskereszttel díszített sziklaoromra jussunk. A panoráma megéri a fáradozást: Visegrádtól Budapestig kémlelhetjük a tájat a Duna mentén.

Kopasz-hegy

A Naszály csúcsára vezető fárasztó emelkedőn, félúton találjuk a Kopasz-hegy kilátópontját, ahonnan Észak-Északkelet felé, az Északi-középhegység és Szlovákia hegyei felé nyílik csodás panoráma. Remekül látszanak innen a Cserhát és a Mátra vonulatai.

Násznép-barlang

A kalandvágyóbb túrázók száraz, csapadékmentes időben egy rövid, de igen keskeny és meredek, kék omega jelzéssel jelölt ösvényen ereszkedhetnek le a Násznép-barlang bejáratáig. Ha a barlang meglepően tágas termeit szeretnéd felfedezni, vigyél magaddal világítóeszközt is! A barlanghoz több monda is fűződik, melyek a furcsa elnevezését magyarázzák meg: a legenda szerint a tatárok elől menekülő násznép rejtőzött el a tágas járatokban.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 33.1 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Vácot vasúton is megközelítheted Budapest irányából, autóval pedig akár a vasútállomáson, akár a belvárosban is számos parkolóhelyet találhatsz.

Váci Szent Kereszt ferences templom (Vártemplom / Barátok Temploma)

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Szepi fogadó, Szendehely

A Szendehely központjában található fogadó éttermében ételek széles választékából válogathatsz, a panzió pedig kitűnően alkalmas arra, hogy túráid során bázisként használd.

Honlap

Stég Street Food and Coffee, verőce

A verőcei Stégben kézműves street foodot és minőségi kávét fogyaszthatsz.

Facebook

Fa-ló büfé, Szendehely

Kirándulások, túrák után a kellemes környezetben kialakított büfében pótolhatod elégetett kalóriáid, megihatsz egy kávét vagy hideg italt, közben gyönyörködhetsz a táj szépségében.

Facebook

Útonálló Burger, Verőce

Útszéli büfé terasszal, ahol minőségi hamburgereket lehet fogyasztani.

Facebook

Stég Street Food and Coffee, verőce

A verőcei Stégben kézműves street foodot és minőségi kávét fogyaszthatsz.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds