Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Őzzé vált fiú – 7. Alpannonia® light körtúra

By 2023.03.20.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Egy kényelmes, rövid emelkedőkkel tarkított túra vár Ólmod, az apró, határmenti zsákfalu körül, melynek lakói közül sokan máig használják a horvát nyelvet és őrzik nemzetiségi hagyományaikat. Érdemes legalább 3-4 órát szánnod a túrára! Utad előtt megismerheted a horvátság kulturális kincseit a Gyökerek – Koreni helytörténeti gyűjtemény, múzeum és galériában, ahonnan túrád indul. Ólmodot a hűség falujaként emlegetik, hiszen az 1920-as trianoni döntés után három évvel válhatott csak újra Magyarország részévé. A faluból erdei ösvényen juthatsz el a Belovich-kápolnáig. A fenyőerdőben rengeteg pirosló gombát, fehér pöttyös légyölő galócát láthatsz, a Belovich-kápolna környéke pedig páratlan tavaszi látványt nyújt, különösen repcevirágzás idején kiváló fotópont. Betonos úton és kis ösvényen, majd patakon átkelve érsz el az Őz-kúthoz. Az Őz-kút közelében megelevenedik a Grimm-mesékből ismert, az őznyomból vizet ivó, majd egy csettintésre őzzé változó fiúcska legendája. Később egy rövid szakaszon az Országos Kéktúra széles, erdei, murvás útvonalán haladsz, majd az egykori határőrlaktanyát elhagyva hamarosan visszaérsz Ólmodra. Érdemes átkelned az osztrák határon az alig egy kilométerre található, szomszédos Borsmonostorba (Klostermarienberg) is, mely nevét egykori kolostorának alapítójáról, Bors ispánról kapta. Mai cisztercita kolostora 1680-ban épült.

Fontos! Csapadékos időben nehezebben járható, sáros, agyagos, csúszós útszakaszokra számíthatsz.

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Látnivalók

Gyökerek – Koreni helytörténeti gyűjtemény és galéria

A helytörténeti kiállítás tárgyainak nagy részét Brigovich Lajos tanár, festőművész gyűjtötte össze. A 2005-ben felavatott ólmodi gyűjtemény nemcsak mindennapok tárgyait mutatja be, hanem helyet ad a közösség ünnepi alkalmaihoz kapcsolódó dokumentumoknak is. A galéria régi festményei Ólmod és térségének történetét mesélik el, többek között megidézik a régi ólmodi szőlőhegyet, illetve a Belovich-kápolnát. A kiállítás megtekintéséhez telefonos időpont-egyeztetés szükséges,

+ Programtipp

Dede Babe – Ólmodi farsangi népszokás

A Dede Babe tulajdonképpen egy kis busójárás, a népszokást a húshagyó kedd előtti hétfőn gyakorolják az ólmodiak. Hónapok, hetek készülődései után két férfi vastag, kitömött mennyasszonyi ruhát húz jelmezként. A falusiak és állataik, portájuk jó egészsége és termékenysége érdekében, jól megköszöntik mindazokat, akiket otthon érnek. A Dede Babe-járást horvát muzsika és ének kíséri, hagyományosan harmonikával. A portákra szalmát szórnak, az elkapottak pedig cuppanós, festékes, rúzsos pusziknak is ’örülhetnek’. A farsangjárás végére megtelik a hatalmas fonott kosár is – egykor tojással, szalonnával, süteménnyel és házi pálinkával, ma már inkább mindezek modern kori megfelelőivel.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6.3 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra az ólmodi Gyökerek – Koreni helytörténeti gyűjtemény és galériától indul.

Ólmod, Fő u. 23, 9733

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Gyökerek – Koreni helytörténeti gyűjtemény és galéria

Telefonos egyeztetés szükséges a kiállítás megtekintéséhez: 06 30/650-7121

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds