Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

A természet ölelésében Vasváron

By 2023.06.27.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Fedezd fel, milyen sokszínű a hét dombra épült történelmi kisvárost övező természeti környezet! Erdők, mezők, rétek és állatok mellett visz az út a Kismákfa nevű városrészhez, majd egy kedves erdészház, madárcsicsergés, színek és illatok követnek, míg elérsz a petőmihályfai kereszteződéshez. Ha kedved tartja, csodáld meg a kilátást a szőlőhegyről, vagy haladj a kijelölt úton a Vasvári Sánc irányába. A középkori Katonák útja átvezet a Vaskapu alatt, mely a X-XI. századi hatérvédelmi építmény rekonstruált szakasza, ahol hajdanán Árpád-kori királyaink is jártak. A Vaskapu Parkerdőn áthaladva történelmi tanösvényt járhatsz végig, megismerheted a gyepvasércfejtés, a kohászat rejtelmeit, illetve láthatsz egy középkori mintájú földkunyhót is. Hamarosan visszaérsz Vasvár belterületére, ahol az Árok-hegy és a Kisköves-hegy hangulatos épületei szegélyezik utadat egészen a belvárosig. Érdemes elsétálnod a Csónakázó-tóhoz, ahol megismerheted Vasvár egyik legrégebbi és egyben legismertebb legendáját, a Feneketlen-tó történetét, illetve a félszigeten magasló Kígyókirály szobrát is megnézheted. A Csónakázó-tavat elhagyva sétálj egyet a Szentkútnál, ami egy ősi búcsújáróhely.

Látnivalók

Domonkos kolostor

A vasvári domonkos kolostor a rend legrégebbi, ma is álló háza Magyarországon. A kolostor alapításának ideje ugyan nem ismert, de a rendi hagyomány szerint IV. Béla alapította a rendházat 1241-ben vagy 1244-ben. Az első hiteles adat ennek ellenére csak 1254-ből származik, ekkor azonban már biztosan állt a templom- és a kolostoregyüttes, mely országos jelentőségű műemlék. Az épületegyüttesben található múzeum ad otthont a domonkos rend, illetve Vas vármegye történetét bemutató kiállításnak, továbbá a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászművész hagyatékának.

Vasvári Szentkút

A Szentkút csodaszép természeti környezetben, kápolnával, úgynevezett lourdes-i barlanggal és kristálytiszta forrásvízzel várja a látógatókat. Augusztusban a Nagyboldogasszony-búcsú, szeptember elején pedig a Mária-napi búcsú alkalmából zarándokok ezrei keresik fel a kegyhelyet. A Mária-kegyhelyhez vezető úton 2011-ben felszentelték a 15 stációból álló keresztutat. Az egyes stációkat a vasvári fafaragótábor résztvevői, öt nemzet tizenkét művésze készítette el egy hét alatt.

+ Programtipp

Jeli Arborétum

A szemkápráztató rododendronjairól híres varázskert immár lombkorona-tanösvénnyel is várja látogatóit. Legszebb pompájában májusban, pünkösd környékén láthatod, amikor a rododendronok virágba borulnak. Az igazi növénykülönlegességek mellett gazdag állatvilággal is találkozhatsz a kertben. A Koponyás-patak völgyében, az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látogatók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, ahol számos mamutfenyő is található.

Hegyhátszentpéteri Tájház

A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült lakóház, amely a környéken korábban elterjedt festett, faragott, faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A ház vályogból és téglából épült, legértékesebb része a már említett szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzat. Az udvaron gémeskút és kovácsműhely is áll, ahol gyakran bemutatót is tartanak.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 14 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Megközelítés:

A 8-as számú főútról vagy Zalaegerszeg irányából a 74-es főúton közelíthető meg a kiindulási pontként szolgáló vasvári piactér.
Autóbusszal Zalaegerszeg és Szombathely, illetve Körmend irányából közlekedő járatokkal érheted el.
Vasúton is megközelíthető Vasvár, a Szombathely-Zalaszentiván vonalon közlekedő szerelvényekkel.

Kiindulási pont: 9800 Vasvár, Március 15. tér 6.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vaskapu Fogadó

Honlap

Vindő Étterem

Honlap

Nagymákfai erdei iskola és turistaház

Honlap

Vasvári Termelői Piac

Vasváron minden szerda reggel termelői piac várja a látogatókat, ahol a környék kistermelői különféle kézműves portékákat, élelmiszereket és dekorációs termékeket kínálnak a vásárlóknak.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds