Skip to main content

Túrainfó

Igazi erdei felfedezőútra hív a csendes Farkas-völgyön keresztülfutó zöld körút turistajelzés! A túra kiindulópontja a Gyermekvasút Széchenyihegy végállomása, amelyet legkönnyebben egy kellemes, 45 perces vonatúttal közelíthetsz meg Hűvösvölgyből, vagy érkezhetsz a Városmajorból 315 méteres szintkülönbséget leküzdő fogaskerekűvel is. A vonatról leszállva, a sínek mentén Normafa megállóig kell gyalogolnod, majd letérned balra az erdei útra, hogy megkezdd az ereszkedést a gyönyörű völgyben. A zöld háromszög jelzésnél balra kanyarodva elérsz a Széchenyi-hegyre vezető emelkedőhöz, de hamarosan megpihenhetsz a Farkasvölgyi-víznyelőnél. Ezután továbbra is felfelé kell haladnod, hamarosan elsétálsz a bájos Úti Madonna-kápolna mellett, ahonnan még folytatod utad a Széchenyi-hegy oldalában található szerpentines úton. Az erdőből kiérve virágos rétek váltják egymást, csodaszép panorámát tárva a kirándulók elé. A zöld körút jelzésen továbbhaladva, a réteken keresztül nemsokára visszaérsz kiindulópontodra. Mivel a Farkas-völgy legalacsonyabban fekvő részétől végig felfelé kell haladni, az alig egy óra alatt teljesíthető túra nehézsége közepes.

Látnivalók

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

A budapesti Gyermekvasút különlegessége nem csak abból fakad, hogy immár 75 éve köti össze Budapest legszebb erdei kirándulóhelyeit, hanem abból is, hogy 10-14 éves gyermekek irányítják a vasúti forgalmat, valamint ők árusítják és ellenőrzik a jegyeket. A Hűvösvölgy és Széchenyihegy között közlekedő vasút környezetében megannyi látványosság hív természetjárásra, amilyen például a János-hegyen álló Erzsébet-kilátó.

Farkasvölgyi-víznyelő

Nem csupán Budapest, hanem az egész Budai-hegység egyetlen víznyelőbarlangját a Széchenyi-hegyet és Csillebércet elválasztó Farkas-völgyben találod. A természetes geológiai képződmény mélysége 6 méter, és mivel nincs teljesen körülkerítve, ezért fokozott óvatossággal közelítsd meg. A zöld háromszög turistajelzésről letérve érheted el ezt a különleges látnivalót.

Normafa

Budapest első számú pihenő- és kirándulóhelye kétségkívül a természetbarátok által évszázadok óta látogatott Normafa, a Svábhegy legmagasabb pontja. Ha szívesen magad mögött hagynád a belvárosi nyüzsgést, fedezd fel te is a hatalmas zöld park izgalmas túraútvonalait, sportolási lehetőségeit, lenyűgöző természeti kincseit, és persze a legendás normafai rétest se hagyd ki!

+ Programtipp

Erzsébet-kilátó

Budapest leghíresebb kilátója az 528 méter magas János-hegy csúcsáról, a főváros legmagasabb pontjáról tör az ég felé már több mint 110 éve. Nevét Erzsébet királynéról, ismertebb nevén Sisiről kapta, aki előszeretettel gyönyörködött innen az alatta elterülő részletgazdag tájban. A látványosságot érdemes egy libegőzéssel egybekötött kirándulással felkeresni a Normafa irányából.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark Budapest határán, a budakeszi völgyben található. Szépjuhászné vasútállomástól a 22-es buszcsaláddal lehet eljutni. A park több mint háromszáz hektáros, körülzárt területen fekszik, ahol a nagyközönség számára mutatják be a Buda környéki erdők élővilágát, valamint a Magyarország más részein és Európában honos fajokat. A Budakeszi Vadasparkot 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekév alkalmából nyitották meg.

Budakeszi Kalandpark

A kalandpark a Budakeszi Vadaspark területén található. Gyönyörű erdei környezetben 6 különböző nehézségű pályával várja a magasságot, izgalmakat kedvelő kalandorokat.

Budakeszi Arborétum

Péntektől vasárnapig várja a természet szerelmeseit a Budakeszi Arborétum, melyet nemcsak a kellemes, erdei sétákért, hanem a változatos szervezett programokért is érdemes felkeresni. Figyeld meg a park gazdag élővilágát, miközben békés, zöld környezetben erdőfürdőzhetsz a várostól nem messze. Az erdei tónál mocsári teknősöket, a madárházban pedig gerléket és fürjeket is szemügyre vehetsz.

Zugligeti Libegő

1970 óta szállítja az utasokat a János-hegyre a 262 méteres szintkülönbséget leküzdő Zugligeti Libegő. A főváros egyik legnépszerűbb attrakciója egész évben, (a karbantartási napok kivételével) a hét minden napján közlekedik. 2600 méteres útja során gyönyörködhetsz a városra nyíló páratlan panorámában, különösen akkor, amikor a hegyről lefelé utazol.

Kardioösvény

A Szent Ferenc Kórház létrehozott egy Kardioösvényt a Normafán, amely kifejezetten a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők, illetve a cukorbetegek számára készült, de persze a család apraja-nagyja bátran nekiveselkedhet! A szív alakú jelzéssel ellátott tanösvényen három, különböző nehézségű túraútvonal közül választhatsz, és alkalmanként egészségügyi szakemberek által vezetett túrákhoz is csatlakozhatsz.

Normafa Park Látogatóközpont

A Normafán tett kirándulás legelején érdemes betérni a parkolóhoz és a buszmegállóhoz is közel található Normafa Park Látogatóközpontba, ahol egy információs pultnál segítenek neked eligazodni a Normafa ösvényei és programlehetőségei között. A látogatóközpontban emellett megtekintheted a sporttörténeti kiállítást, és akár öltözőszekrényt vagy csomagmegőrzőt is bérelhetsz itt.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 4.3 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Budapest, Gyermekvasút, Széchenyihegy végálllomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds