Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Erdei kerékpárúton a Nyugat-Mecsekben

By 2022.07.08.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Pécs belvárosából indul, első szakasza a rendkívül látványos Orfűi kerékpárúton halad, Remeterétig folyamatosan emelkedve, majd Orfűig hosszas gurulással. Állj meg egy frissítőre a malmoknál, ahol három különböző malomtípussal ismerkedhetsz meg. Orfűn rengeteg látnivaló és program vár: a barlangászattól elkezdve a Sárkányhajózáson át a SUP-ig mindent kipróbálhatsz. Innen tekerj át Abaligetre egy nagyon szép, látványos úton, csodálatos kilátással előbb a Pécsi-tóra, majd a túloldalon a völgyben megbúvó festői Abaligetre. Miután leértél a faluba, ne hagyd ki a cseppkőbarlangot, és a Denevérmúzeumot sem! A barlang 466 méteres főága gyalogosan kényelmesen bejárható, óránként induló barlangi túravezetés keretében. A barlangtól a Nyugat-Mecsek szép erdei útjain először a Pécs fénykorához hozzájáruló uránbánya elhagyott üzemeihez, majd a Petőcz-puszta kis haranglábához vezet az út. Innen először Kővágószőlősre, majd Cserkútra érkezel, ahol egy freskóíról is híres Árpád-kori templomot láthatsz. A Mecsek zöldút vonalát követve jutsz vissza Pécsre. Ezt a túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park e-bike-jaival is megteheted, túravezetővel szervezett körülmények között.

Látnivalók

Orfűi malmok

Az idelátogató turisták három különböző malomtípussal ismerkedhetnek meg. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom ma ismét őröl gabonát. A múzeum új látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol papírmerítő foglalkozáson is részt vehetsz. A molnár kemencéjében ropogós cipók és egyéb finomságok is gyakran sülnek, amelyeket a múzeum kávézójában, sok más helyi termékkel együtt megvásárolhatsz.

Medvehagyma Ház, Orfű

Az ökoturisztikai fejlesztés eredményeként felépült Medvehagyma Házban a Nyugat-Mecsek érdekességeit, a természettel harmóniában fejlődő üdülőterületet, Orfűt és a négy tóból álló tórendszer ökológiai értékeit is megismerheted.

Abaligeti cseppkőbarlang és Denevérmúzeum

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója a különleges formakincséről, cseppköveiről híres Abaligeti-barlang, mely a járat teljes hosszában folyó pataknak köszönhetően ma is fejlődik, változik. A barlang 466 méteres főágát gyalogosan kényelmesen bejárhatod, óránként induló barlangi túravezetés keretében. A barlang szomszédságában található hazánk egyetlen Denevérmúzeuma. A múzeumban nagy felbontású képek, makettek, preparált denevérek és interaktív bemutatók segítségével ismerkedhetsz meg a veszélyeztetett fajok közé tartozó denevérek világával.

Cserkút Árpád-kori templom

Az egyhajós Árpád-kori templom román stílusban épült a 12. században. Tornyát a 14. században építették hozzá. Ugyanebben az időben készültek a freskók, melyek ma töredékként láthatóak. A hajó északi falán felül az apostolok, alul a szenvedő Krisztus és Szent Mihály, mellette Szent Miklós tekinthető meg, a 13. század második feléből.

+ Programtipp

Barlangásztúra Orfűn

Kalandos overálos barlangtúra a Trió-barlangban. A barlang a Mecsek-hegység egyik legjelentősebb víznyelőbarlangja. Hatodik leghosszabb (240 m), és harmadik legmélyebb (55 m) barlang a térségben. A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága. Szűk kúszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők megannyi variációja fellelhető benne.

Cserkúti Macsek Malom és Műhelyház

Az országban talán egyedüliként eredeti helyén megmaradt kukoricamalom, amely a legkisebb malom is egyben. Napjainkban múzeumként üzemel, illetve kézműves foglalkozásokat, bábelőadásokat is szerveznek itt. A malmot 1889-ben építették, és az 1960-as évekig működött. Mind a malomszerkezet, mind az épület az eredeti állapotának megfelelően lett helyreállítva 2021-ben. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 58 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

Személygépkocsival Budapestről az M6-os autópályán, vagy a 6-os számú főközlekedési úton. Vonattal és autóbusszal ugyancsak könnyen elérhető: a pécsi főpályaudvarról a 33-as helyi járat visz fel a Tettyére.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Garat erdei kávézó pékség és helyi termék bolt, Malommúzeum

A Garatban ihatsz egy jó kávét, teát, kézműves söröket, kóstolhatsz finom helyben sült pékárut, és egészséges helyi termékeket is vásárolhatsz.

honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds