Skip to main content

Túrainfó

Ezen a túraútvonalon a Káli-medence legszebb helyeit járha­tod végig, csodás panorámában gyönyörködve. A köveskáli mosóháztól indul az út. A falu építészete is figyelemre méltó, nem véletlenül mondják, hogy Köveskál a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme.  Innen felkapaszkodhatsz a közelben lévő három kialudt vulkán közül az egyik hullámos fennsíkjára, ahol tavacskák so­kasága fogad, melyek kialakulása a mai napig rejtély.

Az Eötvös Károly-kilátóból a Balaton-fel­vidék egyik legpazarabb kilátását csodálhatod meg.

Szentbékkállán egy különleges vulkáni sziklafal, Árpád-kori romok, például a Töttöskáli templomrom, és műemlék-parasztházak érintésével a híres káli-medencei kőtengerek leg­szebbikét járhatod be. Olyan, mintha egy óriás dobálta volna le a hatalmas kőtömböket, sziklákat a vidéken. A környék állat- és növényvilága is különleges, ha szerencséd van, találkozhatsz őzekkel, szarvasokkal, fácánokkal is.

Az útvonal erdőkön, köves utakon ve­zet keresztül, számíts arra, hogy bár a látvány gyönyörű, de a szokásosnál időnként nehezebb a terep. Visszaérve Köveskálra pihenj meg, számtalan jobbnál-jobb étterem, bisztró és borászat kínálatából választhatod ki a kedvedre valót.

Látnivalók

Kőtenger Szentbékkálla

A Káli-medence és talán a Balaton-felvidék leglátványosabb természeti képződménye a kőtenger. Ennek is legkülönlegesebb pontja az Ingókő, melyre fel is mászhatsz, sőt, meg is inogtathatod a több, mint 10 tonnás sziklát! Az Országos Kéktúra útvonala is áthalad itt, a Theodora-tanösvény tábláiról pedig részletes információkat kaphatsz a terület kialakulásáról. A Kőtengert családdal, akár kisgyermekekkel is bejárhatod.

Mosóház Köveskál

Európa több országában jellemzőek voltak egykor, Magyarországon azonban egyedül a Káli-medencében találkozhatsz úgynevezett mosóházakkal. Ezek jellemzően forrás közelében épültek, és egy-egy falut szolgáltak ki. Lakói itt mostak, itatták az állatokat, innen vitték a vizet. Közösségi helyszínek is voltak ezek az épületek, hiszen az asszonyok a hét meghatározott napján jártak mosni, így ez a helyszín fontos volt információcsere szempontjából is.

Eötvös-kilátó

A Káli-medence legteljesebb panorámája tárul innen eléd. Gyönyörködj az apró falvakban, a tanúhegyek lenyűgöző látványában és a Balatonban! A Fekete-hegy vulkanikus fennsíkjára először 1950-ben került egy kilátó, ekkor még bazaltból. A mai, fából készült épület egy villámcsapás következtében súlyosan megsérült, úgy tudták csak megmenteni, hogy egy emelettel kisebb lett.

Töttöskáli templomrom

A román stílusú templom a 12-13. században épült, majd a 16. században a törökök elpusztították a falut is és a templomot is. Később újjáépítették, a 19. század elején még tartottak itt misét, azonban a század végére már ismét romos állapotba került. Gyönyörű környezetben épült ez a templom, több művészt és alkotót is megihletetett a környezet, többek között az Állítsátok meg Terézanyut! című filmben is feltűnik rövid időre.

Velétei palotarom

A legtöbben Szentbékkállát a kőtengerről ismerik, azonban más látnivaló is akad itt. Ha erre jársz, ne hagyd ki a 14. században épület gótikus palotaromot. Az épületnek ma már csak néhány faldarabja látható, különlegessége, hogy a korból kevés nem közvetlen egyházi célt szolgáló épület (emléke) maradt fent.

+ Programtipp

Kopasz-hegy, Mindszentkálla

A 302 méter magas Kopasz-hegy az év bármelyik szakában izgalmas, mert a természet mindig más arcát mutatja itt. Érdemes úgy időpontot választanod, hogy a naplementét innen csodálhasd meg, egészen kivételes látvány. A falu temploma mellől indulva a Rákóczi utca végén találod az egykori Kisfalud község árpád-kori templomának romját, innen tudsz a hegyre felkapaszkodni. A legmeredekebb szakaszon 13 emeletnyi lépcső vezet a fennsíkra. Itt tényleg úgy érezheted, hogy a világ tetején vagy!

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 14.2 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

A túra Köveskálról, a mosóháztól indul. Megközelíthető gépjárművel (a parkolás az egész településen ingyenes), tömegközlekedéssel, a MÁV, VOLÁN járataival, vagy akár kerékpárral.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bringakali

Balatonakaliban vár ez a kerékpárkölcsönző, kerékpáros pihenő és szervizpont. Biztosítanak tisztálkodási lehetőséget, bisztróételeket, italokat is a fáradt túrázóknak és kerékpárosoknak, valamint a shopban az aktív élethez szükséges felszereléseket is beszerezheted, például kerékpáros alkatrészeket, napszemüvegeket, alapvető sportruházati termékeket is.

Balatonakali, Vasút utca – Balaton utca sarok

További információk

Kő fagyi?

Mindszentkállán, a főút mellett találod a Káli-medence legfinomabb fagyiját! A család olasz mestertől tanulta a fagyikészítés fortélyait, de kóstolhatsz itt finom üdítőket és kellemes környezetben kávézhatsz is.

További információk

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds