Skip to main content

Túrainfó

Ezen az országúti túrán több várat is megnézhetsz. Oké, nem lóháton vágtatsz át a várárkon, de azért mégiscsak a kézzel fogható történelembe „gurulsz bele”. Az útvonal a Mátra déli lábánál halad, időnként ízelítőt ad a hegyekből, kaptatókból és a hangulatos mátraaljai települések kincseiből. Abasár nagy múltú pincéi mellett Aba Sámuel királyi és nemzetségfői központjának maradványait is megnézheted. Kis kitérővel útba ejtheted a markazi várromot, de Markazon a patkolt tojás készítésébe is bepillanthatsz és megcsodálhatod az elkészült darabokat. Kihagyhatatlan a kisnánai vár, a késő középkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke, ahol kronoszkóppal repülhetsz vissza az időben! Több legenda is kapcsolódik a várhoz, aminek részleteit megismerheted a helyszínen: Móré kincse, alvó sárkány, Mátyás király és az oroszlán. Hazánk egyetlen barlangvárát, a siroki várat pedig már messziről meglátod. Ide feltekerni igazi kihívás, mivel a Sirok központjától északra, légvonalban 900 méterre lévő várig a szintkülönbség 100 méter. A csodás panoráma és a remek kiállítás kedvéért azonban mindenképp megéri!

Látnivalók

Abasári Kapásház

A ház a XVIII. század végén épült, így több mint kétszáz éves. Falai vályogból készültek, nyeregteteje náddal fedett. A házban kiállítás látható, a XX. század első negyedében használt tárgyakkal rendezték be: a bemutatott tárgyi világ a szőlőművelő kapás és summás család életmódját tükrözi. Abasár fontos település a Mátra borvidéken, a Sár-hegy Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermesztő vidéke.

Míves Tojásgyűjtemény

László Gyula tojáspatkoló művész zsűrizett termékei igazi remekművek. Markazon, a saját házában kialakított állandó kiállításon mutatja be patkolt és más technikával készült tojásait és régi használati tárgyait. Érdemes megnézni bemutatóit, mert ha valaki igazán érti ezt a régi mesterséget, az ő: több száz különféle tojást – tyúk mellett fürj, japán tyúk, pulyka stb. – megpatkol egy évben.

Kisnánai vár

A Mátra egyik legérdekesebb épített látványossága a 15. században elkészült kisnánai vár. A magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb, késő középkori emléke. A vár nevéhez számos legenda fűződik, melyek egy része a kronoszkóp segítségével életre kel: a távcsőhöz hasonlító eszközzel visszapillanthatsz a múltba és korhű állapotában nézheted meg a várat. A megújult romok közt csodás panorámát kínáló toronyterasz és rengeteg program vár.

Siroki vár

A Bükk és a Mátra határán, a Tarna-patak mellett, a 296 méter magas Várhegyen áll a siroki vár, az ország egyetlen barlangvára. Azért ilyen izgalmasan ívelő, barlangszerűek a terei, mert a 13. századi várépítők a hegy belsejét is felhasználva alagutakat és kisebb-nagyobb helyiségeket véstek a vulkáni tufába. Innen nemcsak elképesztő panoráma tárul eléd a hegyvonulatokra, de még a török hódoltságot bemutató kiállítást is megnézheted.

+ Programtipp

Verpeléti Vár-hegy

A néhai várnak ma már nyoma sincs, de a hegyen folyó kőkitermelés során feltárták hazánk egyetlen, csaknem eredeti épségben megmaradt vulkáni kúpját. A Vár-hegy valójában egy járulékos kráter, amelyhez hasonlóak napjainkban a szicíliai Etna oldalain láthatók. A hegy nem csak földtani, hanem botanikai jelentőséggel is bír, így 1975 óta védett. A csúcsra tanösvény vezet fel, remek kilátás nyílik innen a Mátra vonulatára és a Tarnavölgyére is.

Tarnaszentmária

Látogass el az ország legrégebbi, ma is működő templomába! A tarnaszentmáriai templom a X-XI. század fordulóján épülhetett, szorosan köthető az Aba nemzetséghez. Nincs állandó nyitva tartása, ám ha felhívod a templomajtón lévő telefonszámok egyikét, a barátságos helybéliek kinyitják a templomot, ha arra jársz!

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Gyöngyös megközelíthető Budapestről személyautóval vagy busszal az M3-as autópályán

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Tourinform Gyöngyös

Turistainformációk, programok, térképek, mátrai borok, szálláshelyek a térségben

Gyöngyös, Fő tér 10.

Tel: +36 37 311 155

Honlap

Mátravasút

Gyöngyös, Dobó u. 1.

Tel: +36 37 312 447

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds