Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVértes-Gerecse

Pes-kőre fel, Bundschuh-kúthoz le!

By 2022.08.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ezen a körtúrán Vértestolnáról indulva, a kék jelzést követve kirándulhatsz a vadregényes Gerecse erdeiben. Igen hangulatos sziklakibúvásokkal színezett útvonalon, enyhe emelkedő vezet körülbelül egy órás sétával az út bal oldalán álló tölgy matuzsálemhez. Itt térj le jobbra, majd – mintegy száz méterre – eléd tárulnak a Pes-kő függőleges sziklafalai. A túra izgalmas kihívása a Pes-kő barlang meghódítása. A szintemelkedés 160 méter, és a terep sem egyszerű, esős időben inkább ne is próbálj kalandozni! Keresd meg a legenyhébb emelkedőt, és itt vágj neki a hegyoldalnak. Az erdős fennsíkra érve balra tartva meglátod a barlang jelzését, majd a sziklák között leereszkedve egyszer csak kinyílik előtted a barlang szája. Teraszáról pazar kilátás nyílik a Gerecsére. Visszatérve a jelzett útra, nagyon hangulatos az Öreg-erdőben leérni a Tarjáni-malomárok patakvölgyébe, ahol tavasszal illatos odvas keltike-szőnyeg kápráztat el. A turistajelzés itt sárgára vált. Kis kitérővel megpihenhetsz a koldusszállási vadászlak tavacskája mellett, majd rövid pihenő után az úgynevezett Bundschuh-kút forrásánál felfrissülve, a kék jelzést követve, kissé nehéz, köves terepen haladsz tovább. A bukdácsolásért azonban kárpótol a messze elnyúló sziklás hegyoldalak idilli látványa, mely egészen Vértestolnáig kíséri utadat.

Látnivalók

Pes-kő

A Tatabánya-Tarján autóúton már messziről észreveheted a Pes-kő hegy oldalában magasodó sziklafalat, mely egy barlangot rejt. A sziklahasadék hosszúsága 26 méter, legnagyobb belmagassága pedig 9 méter. A barlang védett, járataiban denevérek telelnek át.

Koldusszállási Vadászház

A vadászházat Tatabánya határában, az M1-es autópályától pár percre, gyönyörű, csendes erdei környezetben találod, hangulatos kis tó partján. A házikót több gerecsei túra útvonala érinti, mely során kiváló lehetőség a tó partján szusszanni egyet. Tatabánya és Tata nevezetességei innen indulva is megközelíthetők.

Bundschuh-kút

Az 1967-ben felfedezett forrásnál hűs vízre lelhetsz a rekkenő hőségben, és árnyas fák alatt pihenhetsz meg a túrád közben.

Turulmadár, Szelim-barlang

A Gerecse legismertebb barlangja a tatabányai Szelim-lyuk, melynek 18 méteres, nyitott csarnokából lenyűgöző panoráma nyílik a városra. Az egykori forrásbarlangot a víz oldotta a mészkőbe, majd a fiatal szerkezeti mozgások ilyen látványosan kiemelték. A kutatások során előkerült eszközök és csontmaradványok alapján – a mára fokozottan védett barlangot – 70-80 ezer évvel ezelőtt vette birtokba a neandervölgyi ősember. A barlangot megcélozva pedig szem elől téveszthetetlen a környék jellegzetessége, a 8 méter magas, impozáns Turulmadár.

+ Programtipp

Malom-völgyi tanösvény és Tardosi lombkorona tanösvény

A több évszázados kőbányászatáról, „vörösmárványáról” híres Tardos mellett fekszik a mesébe illő Malomvölgyi-tó, melyet a Gerecse legmagasabb hegycsúcsai vesznek körül. A tó közvetlen közelében 1,5 kilométeres tanösvény vár rád. Az ösvényen kirándulva csodálatos panorámapontokról fotózhatsz, ahonnan belátod a Gerecse hullámzó hegyvonulatát. Ha pedig más szemszögből is érdekel az erdő, mindössze négy kilométerre, a fák lombkoronái között is tehetsz egy sétát. A Tardosi lombkorona tanösvény a völgypart két oldaláról indul, és átível egy időszakos vízfolyás felett.

Agostyáni Arborétum

A Gerecse Tájvédelmi körzet gyöngyszeme a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre fekszik. A 31 hektáros kertben az 1950-es, 1960-as években telepített fák mára jelentős méreteket értek el és impozáns látványt nyújtanak. Az arborétum különleges mikroklímájának köszönhetően több,  a területen egyébként nem őshonos fenyőféle  is megél itt az erdőben. A völgy hatásának köszönhetően az arborétumban a legnagyobb nyári kánikulában is kellemesen hűvös a hőmérséklet.

Tata nevezetességei

Tata gazdag történelmi múlttal rendelkező, nyüzsgő kisváros a Gerecse lábánál. A város egészét átszövik a patakok, források, az Öreg-tó pedig az ország legrégebbi halastava. Novemberben mindenképpen érdemes ellátogatnod ide: egész Európában egyedülálló természeti jelenségre épülő esemény, a Vadlúdsokadalom vár színes programokkal. Magyarország egyik legrégebbi és legépebben fennmaradt angolkertjét, egy romantikus várat, egy Esterházy kastélyt, egy impozáns Kálvária-dombot, sőt még egy kilátót is találsz itt, kristálytiszta vizek szomszédságában.

Fényes tanösvény – Tata

Az ország egyik leglátványosabb tansövénye, ahol karsztforrások és láperdők egy különleges világot hoztak létre, amelyen egy 18 információs pontból álló, másfél kilométeres cölöpsétány vezet keresztül. Az élmény garantált: szemed láttára „zajlik az élet”! Az egyedi hangulatú „úszó” láperdei útvonal a vízből kikandikáló égerfák között pallókon, festői hidakon kanyarog. Találkozhatsz teknősökkel, békákkal, vízimadarakkal és hódokkal is, körülnézhetsz a fa kilátó tetejéről, vagy át is húzhatod magad csónakkal a túlpartra.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 13.5 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds