Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Szent Márton hegyének meghódítása

By 2022.07.06.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Pannonhalma hegyének meghódítása az egész család számára igazi élmény lesz!

A túra kiinduló pontján ne hagyd ki a partoldalnak támaszkodó, nádfedeles tápi Hegysor tájházait–egyedülálló látványt nyújt a zsellérházak hosszú sora. A nagyrészt földúton haladó gyalogtúra átvezet a tápi szőlőn, ahol hangulatos, öreg, nádfedeles pincék húzódnak meg a szőlő aljában. Tovább haladva a túra úton, az egykori apátsági majornál egy istálló, egy szokatlanul nagyméretű kút és egy elhagyott, hosszú cselédház emlékeztet a múltra.

A Szent Imre-hegyen megbújó különleges erdei kápolnához árnyas fasoron, csemetekertek mellett, majd az Illaki-erdőn keresztül jutsz el. A Pannonhalmához tartozó Tóthegytől kezdve szelíden emelkedő út vezet el az Apátsági Gyógynövénykert és az Arborétum mellett, majd meredeken érsz fel a dombtető nyergébe. Dél felé szép kilátásban, északi irányba nézve pedig már a Pannonhalmi Főapátságban gyönyörködhetsz

Látnivalók

Tápi tájházak

A Hegysor utcai műemlékegyüttes megmenekült az 1881-es tűzvésztől, és élő múzeumként jelenleg is őrzi az egykori faluképet. Az 1970-ben védetté nyilvánított, 8 házból álló népi épületegyüttes azért egyedülálló országos szinten is, mert szinte egy egész házsor maradt fennszoros egységben, megőrizve a 18. századi zsellértelepítések emlékét. A házak döngölt falú nádtetős épületek.

Boldog Mór-kilátó és Lombkorona tanösvény, Pannonhalma

A Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Boldog Mór-kilátó és Lombkorona tanösvény az apátság épületegyüttesétől délre eső dombon található. A Sokorói-dombság tölgyfáiból épített 20 méter magas kilátóból ráláthatsz a dombságra, a Pannonhalmi medencére, de tiszta időben jól látni innen a Bakony északi vonulatait is. Az apátságtól sétaút vezet ide, a kilátó körül pedig a tanösvény Pannonhalma érdekességeit mutatja be. Ez a tanösvény 2018 tavaszán igazi látványossággal bővült: a fák lombkoronája fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú, hal formájú fa-sétányról gyönyörködhetsz az alattad elterülő táj szépségében.

Pannonhalma

Az eredeti nevén „Pannónia szent hegyén” (Mons Sacer Pannoniae) álló monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal. A hegy tetejére épült, és a tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese Magyarország 1000 éves történetét öleli fel. Látogasd meg a Bazilikát, a kerengőt, a könyvtárat, sétálj ki a Boldog Mór-kilátóhoz és a Lombkorona tanösvényhez, hűsölj az Arborétum árnyas fái alatt, vagy ismerkedj gyógynövényekkel az Illatmúzeumban!

Erdei kápolna, Szent-Imre-hegy

Művészeti egyetemi hallgatók kezdeményezésére 2018-ban, mindössze egyetlen hét alatt készült el ez a hegycsúcson álló szakrális emlékmű Pannonhalma Illak-erdejében, a Szent Imre-hegyen. A diákok szándéka az volt, hogy felekezethez nem köthető, szakrális építményt hozzanak létre, amely fölfelé nyitott, és finoman illeszkedik a környezetébe. Egy igazán különleges alkotás jött létre, amelyet bárki, bármikor használhat imádkozásra, elmélkedésre vagy rövid pihenőre túrázás közben.

+ Programtipp

Béla király kútja, Ravazd

Egy 1238-as oklevél szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király is ivott már a forrás vizéből, melynek gyógyító hatásáról számos feljegyzést őriz az apátság. A múltban tapasztalt hatásokat megerősítette a világhírű japán kutató, Masaru Emoto egyik utolsó munkája: az általa alkalmazott fagyott, kristályos vízvizsgálat is igazolta a „kút” víz kiváló minőségét.

Sólymos Szilveszter Kilátó, Szent Villebald templomrom, Ravazd

A falu legrégebbi látogatható történelmi emlékhelye a falu keleti határán, ma Bilebárdnak nevezett dombon áll: egy fakereszt és emléktábla, valamint a középkori Szent Villebald templom rekonstruált alapjai találhatókitt. Egykor ezen a dombon állt Villebald temploma, melyet először egy 1002. évi pápai oklevél említ. A közelében található a fából készült, helyi bencés tanárról elnevezett Sólymos Szilveszter kilátó, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik a környékre.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Autóval vagy autóbusszal Győrből Tápra, illetve Pannonhalmáról szintén autóval vagy busszal/vonattal vissza Győrbe.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Pausa Apátsági Kávéház, Pannonhalma

Különleges, apátsági gyógynövényekkel készült sütemények és fagylaltok, a teraszról csodáskilátással a Főapátságra.

Herold Pince, Pannonhalma–Gesztenyés horog

Borozás és harapnivalóka hangulatos pincében vagy a teraszon.

Honlap

Zümi Méhészet, Pannonhalma

Méz, lekvár, szörpök, aszalványok–vásárlási lehetőség, és a méhészet megtekintése.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds