Skip to main content

Eredj a Vasi-Hegyhát kincseinek nyomába! – Bakancslista

Eredj a Vasi-Hegyhát kincseinek nyomába! – Bakancslista

Sokan úgy tartják, hogy a Vasi-Hegyhát az ezer apró csoda földje. Sokszínű természeti- és kulturális hagyaték köti össze a számtalan apró települést, ahol emlékek sokaságával ismerkedhetsz meg. A térségben megtalálható az aktív- és szelíd turizmus széles tárháza: túrázás gyalog, vízen, lovon és két keréken, fürdőzési lehetőségek a környék tavaiban és a termálfürdőiben, valamint szőlőhegyeinek műemlék értékkel bíró boronás présházai kiváló lehetőséget nyújtanak borkostolók és a helyi ételkülönlegességeket is felvonultató vacsorák elfogyasztásához. És hogy mitől igazán különleges ez a térség? Azt leírni nem lehet, a saját szemeddel kell látnod! Mi csupán annyit tehetünk, hogy adunk egy bakancslistát, amely iránytűként kísér majd végig utadon.

  1. Barangolás a varázslatos Jeli arborétumban
  2. Olaszfai felfedezőtúra
  3. Panoráma a Jeli lombkoronasétányról
  4. Bringatúra a Hegyhátszentpéteri Tájházhoz
  5. Fotó a vasvári Kígyókirály szobránál
  6. Barangolás a Dobogó-erdő tanösvényen
  7. Bringázás a Vasi-hegyhát szőlőhegyein
  8. Kastélytúra Körmenden
  9. Evezés a Rába hullámain

Ha betájoltad magad, akkor irány Vas megye déli része, az Őrség szomszédsága, ahol a következő 5 túratippen felül még ezer lehetőség vár rád:

1. A természet kincsei

A túra során felfedezheted a Vasi-Hegyhát Natúrpark legszebb természeti kincsét, az örökké zöldellő Jeli Varázskertet, ami minden évszakban elkápráztat. Ha tavasszal érkezel, nyílnak a hagymások, majd őket követik a szivárvány összes színében pompázó rhododendronok. Nyáron érdemes felkeresned a hortenziaültetvényt, és az őszi lombkorona is megér egy kirándulást. Ugyan az arborétumba csak gyalogosan mehetsz be, de onnan kerékpárra pattanva, néhány kilométer után Oszkó településére érkezel. A szőlőhegyről a falu felé indulva, a középkorban hadi és kereskedelmi célokat szolgáló Katonák útján keresztül jutsz vissza a Jeli Varázskerthez.

Adatok

Országrész:  Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 12.2 km

Időigény: 1.5 óra

2. Olaszfa felfedezése Sebastian Kneipp nyomán

A kirándulás során felfedezheted Olaszfát, az aprócska zsákfalut és annak természeti, kulturális értékeit. A körtúra a falu központjában található Kneipp Vizesháztól indul, ahol izgalmas, hideg- és melegvizes kezeléseket is kipróbálhatsz. Innen elindulva az út kanyarogva bevezet az erdőbe, majd aztán ki, a szőlőhegyre. A változatos táji adottságok, a hely nyugalma és hangulata elvarázsol. A szőlőhegy tetejére épített kilátónál érdemes megpihenned, és azt sem fogod megbánni, ha úgy döntesz, megvárod itt a naplementét, hiszen csodálatos színek, fények várnak rád!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: könnyű

Táv: 7.5 km

Időigény: 2 óra

3. Szőlőhegyi barangolások az ezer apró csoda földjén

A túra végigvezet Vasvár hangulatos középkori utcáin, majd megismerheted a közvetlen környezetében fekvő falvakat, paraszti világukat és az őshonos magyar állatokat. Gyönyörködj a Jeli Varázskert szépségeiben, később pedig szívd magadba az oszkói, az olaszfai és a pácsonyi szőlőhegy százéves fáinak és apró pincéinek, présházainak különleges hangulatát. A dombhátakról nyíló kilátás hamar elvarázsol. Utoljára a vasvári szőlőhegy fogad, melynek tetején megállva elidőzhetsz egy kicsit, hogy megcsodáld a két középkori templomot és a domboldalba épült városkát.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 50 km

Időigény: 4 óra

4. Hegyhát 30 gyalogtúra

Ez a gyalogos körtúra feltárja előtted a Vasi-Hegyhát természeti, építészeti, vallási és történelmi kincseit. Vasvárról a szőlőhegyen keresztül visz ki az út, majd a pácsonyi szőlőhegyen át elérkezel Győrvárra, ahol egy gyönyörű Makovecz-faluház köszönt. A 74-es utat keresztezve egy apró faluba érsz, ahol a népi építészet kiemelkedő értéke, a Hegyhátszentpéteri Tájház udvarán pihenhetsz meg. Ezután a takaros borospincékkel tarkított petőmihályfai szőlőhegyen bandukolhatsz tovább. A kismákfai szőlőhegyen keresztül visszajuthatsz Vasvárra, ám mielőtt a városközpontba érsz, nem szabad kihagynod a Szentkút-kápolnát és a Csónakázó-tó körüli sétányt.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 27 km

Időigény: 7 óra

5. A Rába hullámain

A kétnapos kenutúra során megismerheted a Rába folyó élővilágát, mesés ártereit és a folyóparti települések hangulatát. A Rába kanyargós, vadregényes mivolta miatt kedvelt úti cél a vízitúrázók körében. A gazdag növény- és állatvilág, valamint az ártéri ligetek könnyen ámulatba ejtenek. A túra kiindulópontja a csákánydoroszlói Vízi Vándor Látogatóközpont, ahol izgalmas interaktív kiállítással várnak. A helyi egyesület túravezetőt is tud biztosítani, ha inkább egy tapasztalt vízitúrázóval kelnél útra.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl

Időtartam: 2 nap

Túratípus: vízitúra

Túra besorolása: könnyű

Táv: 25 km

Időigény: 4 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds