Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlVelencei-tó és Völgyvidék

Bodza-völgyi barangolás – a Velencei-hegység legjava

By 2021.12.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Velencei-hegység legszebb része a Bodza-völgy és Hurka-völgy: égig érő sziklafalak, tavaszi időszakban csobogó patak, keskeny gyalogjáró a völgy oldalában és dámszarvasok. Sukoróról indulva úgy tűnhet, az emelkedő sosem ér véget, de a Likas-kő környéke kárpótol a fáradozásért. A mélységi magmatizmus tevékenységből származó gránitfalak különleges hangulatot nyújtanak kirándulásodon. Az Angelika-forrás a hegység központi helye, itt megpihenve különleges élményben lehet részed. Több forrás is fakad a közelben, ezek összefolyva egész kis patakot alkotnak, amely tovacsörgedezik a Bodza-völgyben. A völgy egyre szűkebb lesz, a 300 millió éves sziklák szinte föléd tornyosulnak, óriási tölgyek, gyertyánok és öreg fehér nyárfák kísérnek. Tovább haladva felfelé egyszer csak kinyílik a táj a Velencei-tó felé.

Látnivalók

Likas-kő

Nem csak Pákozd közelében találhatsz ingóköveket: a túra leglátványosabb természeti eleme a Likas-kő. Nevét egyből megérted, hogy honnan kapta. A méretes szikla közepén egy jókora lyuk tátong. Egy 1295-ös írott emlék határkőként hivatkozik erre a természeti alkotásra.

Református templom, Sukoró:

A Velencei-tóra kitűnő kilátást nyújtó Fő utcában találjuk a falu leghíresebb látnivalóját, a klasszicista stílusban épült református templomot, amely arról nevezetes, hogy az 1848. szeptember 29-i pákozdi csata előtt itt tartottak haditanácsot Batthyány Lajos miniszterelnök vezetésével.

+ Programtipp

Néprajzi Ház – Sukoró

A tájház 1863-ban épült, és azóta nem sok változott rajta és benne. De mi pont ezt szeretjük benne: a korabeli épületben egy tiszta szoba, egy konyha és egy lakószoba berendezését ismerheted meg. A ház falai döngölt sárból vannak. A kemence és a tűzhely kézzel lett tapasztva, akárcsak a padló. A konyhában külön érdekesség, hogy milyen eszközökkel készültek a finomságok régen.

Bence-hegyi kilátó

A Velencei-tótól északra fekvő Bence-hegyre a 2018-ban megnyitott egyedi megjelenésű kilátó. 1988-ig egy olajfúrótoronyból lehetett körülnézni itt, ez azonban nem volt elég biztonságos. A kőből és színezett betonból készült építmény belesimul a tájba: készítői egy szélfútta fát vagy egy virágsziromra gondolhattak. A majdnem 20 méter magas építmény körpanorámáján nem csak a tó tűnik fel, de tiszta időben a Bakony és a Budai-hegység egy része is megszemlélhető.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 11.5 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Sukoró elérhető az M7-es autópályán

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Gárdony Tourinform

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds