Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Szőlőhegyi barangolások az ezer apró csoda földjén (VHR 1 túra)

By 2021.08.31.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra során felfedezhetjük Vasvár városát, a hangulatos középkori kisvárost, valamint a közvetlen környezetében fekvő falvakat, az ott fellelhető paraszti világot, megismerjük az őshonos magyar állatfajokat és az itt oly népszerű szőlőhegyek világát és a műemlék présházakat. Az útvonal jelölt, erdei úton halad, így a természet közelségében elfeledhetjük a hétköznapok gondjait, átadhatjuk magunkat a madárdalnak, a fények és árnyékok játékának. A Vasi-Hegyhát domborzatából adódóan dombos, így a táj változatossága, a dombhátakról nyíló kilátás könnyen elvarázsolja a látogatót.

A vasvári indulást követően földes erdei, mezei utakon Alsóújlakra, majd az ország elhíresült varázskertjéhez, a Jeli Arborétumhoz jutunk. Május-június környékén százával virágoznak az illatos rhododendronok, amit vétek lenne kihagyni. Miután megcsodáltuk a Jeli Varázskert szépségeit, az oszkói, az olaszfai, a pácsonyi és a petőmihályfai szőlőhegy százéves fái és apró pincécskéi/présházai várnak ránk. Útközben a kora középkori határvédelem egyik fontos emlékét a Vasvári Sáncot is megmászhatjuk, ahol a Vaskapu alatt hajdan a kereskedők és a magyar haderők is áthaladtak. Vasvárra visszaérve a középkori Vas vármegye történelmi emlékeit ismerhetjük meg vagy csobbanhatunk a kisváros termálfürdőjének hűsítő vizében is.

Látnivalók

Vasvár középkori történelme

A Vas megyei kisváros történetéről számos emléket őriznek a Vasvári Múzeum gyűjteményei. Itt található a hazai Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, amelynek helyszíne nem véletlen, hiszen a múzeum a legrégebbi ma is álló kolduló rendi kolostorépületben áll. Vasvár középkori emlékeit a város lakott területein kívül is érdemes keresni, hiszen néhány kilométerre a belvárostól egy rekonstruált középkori sánc részlet is megtalálható.

Szőlőhegyek világa

A térségre jellemző kisparcellás szőlőhegyek egykor a lakosság legfőbb életterei voltak. A szőlőművelés, a gyümölcsészet és a népi építészet emlékeit ma is őrzik a Vasi-Hegyhát szőlőhegyei. Sok helyen ma is aktív gazdálkodás folyik, van ahol új funkciót kaptak a többszáz éves pincék, így a kalandorok akár meg is szállhatnak egy ilyen pinceapartmanban. A szőlőhegyekhez tartozó kilátás (pl Olaszfa) és a hangulatos kis kápolnák (pl. Petőmihályfa) könnyen maradásra bírják az utazót.

Hegypásztor Pincék

A helyiek még emlékeznek a hegypásztorokra, akik a falvakhoz tartozó szőlőhegyek bölcs vezetői, tanítói és a közösség szervezői voltak. A szőlőhegyek értékeinek megőrzését – kifejezetten az oszkói szőlőhegyen – a hegypásztorok helyett egy civil szervezet, a Hegypásztor Kör látja el, akik a régi pincék helyreállításával és bemutatásával, valamint az oszkói szőlőhegy Pincetájházával mutatják be a Vasi-Hegyhát hagyományos jegyeit.

Jeli Varázskert

Az „örökké zöldellő kert”-et Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította, akinek törekvését ma a Szombathelyi Erdészeti Zrt. folytatja. A rhododendronok virágzásáról elhíresült arborétumot nem csak ebben az időszakban érdemes felkeresni, hiszen áprilistól egészen szeptemberig várják a látogatókat a szezonálisan nyíló virágok és az örökzöld erdők. A kert különlegessége az óriások erdejében található lombkorona-sétány, ahol testközelből ismerhetjük meg a fenyőritkaságokat.

Őshonos Állatpark

Az őshonos állatok megismerése különleges program lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Alsóújlak határában lévő gazdaságban a mangalicától a bivalyon át a szürkemarháig minden megtalálható. A gazda a saját gazdaságból vágott és készített árut kóstoló formájában is kínálja, sőt a termékek meg is vásárolhatók.

+ Programtipp

Mindszenty bíboros szülőfaluja

1892-ben Csehimindszenten született Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása. Szülői házát emlékházzá alakították, ma a Terror Háza Múzeum „A magyarok lelkiismerete – Mindszenty József” című kiállításnak ad otthont. A településen Mindszenty bíboros keresztelő és újmisés temploma is megtekinthető, valamint egy keresztút, amelyen Mindszenty kálváriája is látható.

Hegyhátszentpéteri Tájház

A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült lakóház, amely a környéken korábban elterjedt festett, faragott, faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A ház vályogból és téglából épült, legértékesebb része a már említett szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzata. Az udvaron gépeskút és kovácsműhely is áll, ahol gyakran bemutatót is tartanak.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Vasi Hegyhát - Rábamente

Vasvári Termelői Piac

Vasváron minden szerdán reggel termelői piac várja a látogatókat, ahol a környék kistermelői különféle kézműves terméket, élelmiszereket és dekorációs termékeket kínálnak a vásárlóknak.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 50 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Vasvár személyautóval a 8-as főúton vagy a 74-es úton közelíthető meg, emellett vonattal, akár Szombathely, akár Zalaegerszeg irányából könnyel elérhető.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds