Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységBükk

Kaptár-túra ősemberbarlanggal

By 2022.02.25.No Comments

Túrainfó

Látnivalók sorát sűríti ez a könnyed, 12 kilométeres túra. Sorra veszi a Kisamerikának nevezett barlanglakásokat, a térség kaptárköveit, és az azokra emlékeztető Millennium kilátót, valamint az ősemberleletéről híres Suba-lyukat.

Mielőtt nekivágnál a környék felfedezésének, érdemes tájékozódnod a látnivalókról a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpontban, amitől az ősemberbarlang csak néhány száz méter. A Suba-lyuk néven ismert barlanghoz kissé meredek hegyoldalban kell felkapaszkodni. A mászást azonban a szikla lépcsőzetei és kihelyezett kapaszkodók is segítik.

Ezután a piros T-vel jelzett tanösvény egy szakaszán, a sárga jelzésre rátérve éred el a Mész- pataki szurdok bejáratát. Itt egy rövid kitérővel érdemes lemenni a patakmederhez, ahol romantikus, izgalmas világot mutat a szurdokvölgy, különleges kőzetformáival és falba vésett fülkéivel. Visszatérve a tanösvényre vedd célba a kaptárköveket. Egy rétet átszelve érsz be az Ördögcsúszdát és kistestvérét rejtő fák alá. A cukorsüvegre vagy manósapkára emlékeztető kaptárkő a felvezető út közepétől már jól látható.

Az Ördögcsúszda felé magasodó Mész-tető gyönyörű panorámájához több kitaposott ösvény is vezet. A Cserépi legelőn térj rá a sárga Kő-völgy tanösvényre, majd a falu közelében ismét a Török nyomában tanösvény sárga keresztjére. Ezen jutsz majd el „Kisamerikába”, a Berezd-alja dűlő barlanglakásaihoz.

Látnivalók

„Kisamerika” barlanglakások

A Berezdi sétány déli végén látható barlanglakások az 1920-as években készültek. A „Kisamerika” elnevezést az itt élők fanyar humorának köszönheti. A falut övező keleti lejtők tufafalának oldalába ásott barlanglakások ugyanis a gazdasági világválság idején – az Amerikába való kivándorlásokkal egy időben – lettek a legszegényebb családok lakóhelyévé.

Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont

A hór-völgyi Látogatóközpont a bükkaljai kőkultúra geológiai alapjait és a neander-völgyi ősember életmódját, a világhírű suba-lyuki ősemberbarlang leleit mutatja be.

Suba-lyuk

A neandervölgyi ősember lakta barlangot 1932-ben tárták fel. A régészek egy 60-70 ezer évvel ezelőtt élt 25-35 éves nő és egy 3 év körüli gyermek csontmaradványait találták meg nagyszámú állatcsont, több mint 5000 pattintott kőeszköz és tűz használatára utaló faszéndarabkák mellett.

Ördögcsúszda

A Mész-tető alatt, a kaptárkövekhez közeli pusztuló kőzetlejtőt a helyiek Ördögcsúszdának nevezik.  A mellette álló kaptárkő egy jellegzetes riolittufa kúp, amelyen három fülke is látható.

Mész-patak szurdoka

A helyiek által Kőporosnak is nevezett vadregényes kanyont a víz és a jég romboló munkája vájta a kőzetbe, mely a közte folyó patak nevével ellentétben nem mészkő, hanem puha riolittufa. A szurdok falai folyamatosan porladnak, omladoznak, ezért bejárásakor érdemes óvatosan haladni.

Kőpor-lyuk (Nóta aréna)

Kétszintes mesterséges tufabarlang. Az innen származó kőport a helyiek súrolóporként használták.

Milleniumi kilátó

A kaptárkőre emlékeztető formájú kilátó ablakai a kaptárfülkéket szimbolizálják. A dombtetőről a jellegzetes bükkaljai táj panorámájában gyönyörködhetünk.

+ Programtipp

Ódorvár

Az elpusztult vár Cserépfalutól kb. 5km-re található. A barlangos sziklakúp a Déli-Bükk egyik legszebb kilátását adja, remek panorámával a Hór-völgyre és a távolban magasodó Bükk-fennsíkra egyaránt.

Mangó-tető, Cserépvár

Cserépváralja legismertebb kaptárköveit, a Mangó-tető déli oldalából kimagasló Nagykúpot és a szomszédos Kiskúpot a lakosok Ördögtorony néven is emlegetik. A különleges földtani képződmény oldalán 25 db kaptárfülke található. A faluból érdemes felkapaszkodni Cserépvár eldugott romjaihoz is, ahol akár a középkori gabonatároló fülkékbe is bepillantást nyerhetsz.

Szomolya kaptárkövei

Kis magyar Kappadókiaként is szokták emlegetni különleges és látványos kaptárkövei miatt. A rejtélyes fülkék egyes elméletek szerint síremlékek voltak, melyekbe az elhunytak hamvait tartalmazó urnákat helyezték. Mások szerint a vakablakoknak bálványtartó, áldozat-bemutató szerepük volt. A rejtélyes sziklákat jól kiépített fém járóplatformokon járhatod körbe.

Felső-szoros szurdok

A Kő-völgyi tanösvényen megközelíthető Felső-szoros kemény vulkáni kőzeteiben a kanyargó patak szűk szurdokot tudott kialakítani. A hatalmas sziklatömbök között bolyongva olyan, mintha egy másik világba csöppenne az ember.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 3.5
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 12 km
Időigény:

Megközelítés

Az autóval érkezők a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont előtti parkolóban hagyhatják gépjárműveiket. Autóbusszal Cserépfalu központjából, vagy a Hór-völgyi elágazás megállóból közelítheted meg a túra kiindulópontját, ahová Eger, Mezőkövesd és Bükkzsérc irányából közlekednek buszjáratok.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hórvölgyi Remete Étterem
A Suba-lyuk látogatóközpont épületében üzemel a Hórvölgyi Remete Étterem, ahol a magyar konyha és a modern gasztronómia egyaránt képviselteti magát.

Honlap

Boldizsár Lovastanya
A Boldizsár Lovastanya Cserépfaluban a Bükkalja szívében található, szerdán, pénteken és szombaton lehetőség van lovasoktatásra, tereplovaglása és osztályban lovaglásra egyaránt.

Honlap

Roszkos Szőlőbirtok és Pincészet Borbolt + Berezdi Borterasz
A riolittufába vájt pince és az előtte egész évben várja a vendégeket , a borkóstolás közbeni gyönyörű panorámáról a falu és a hegyek gondoskodnak.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds