Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Rákócziak nyomában

By 2022.06.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Fontos! Mivel a túra részben szlovák területen halad, mindenképpen legyen nálad érvényes, személyazonosításra alkalmas igazolvány!

 

A Rákóczi családhoz kötődő környékbeli helyszíneket járja körül ez a vadregényes, kihívásokat sem nélkülöző túra. Sárospatak, vonzerői külön-külön is csábítóak, összeadódva pedig igazán különlegessé teszik ezt, a „Bodrog-parti Athénnak” is nevezett várost. A Rákócziak örökségeként ránk hagyott vár, a Szent Erzsébet Bazilika, a Megyer-hegyi Tengerszem, a Bodrog vadregényes kanyarulatai, az UNESCO világörökségéhez tartozó Tokaj-Hegyalja borai és a termálfürdő csak néhány olyan mágnes, ami vonzza az aktív kikapcsolódást kedvelőket.

A sárospataki vártól Vajdácska felé kell tekerned. A település két temploma a Megyer-hegyi Tengerszem kilátójából is tökéletesen látszik, a domboldalon álló épületek magasba nyújtózkodnak. A zsarói elágazás és Karos közötti 2 kilométeres szakasz alacsony forgalmú autóúton vezet. A község honfoglalás korban jelentős szereppel bírt, a terület kiemelkedő régészeti lelőhely. A határon áttekerve már Bodrogszerdahelyre érkezel. Továbbhaladva, Borsiban a felújított Rákóczi-kastély méltón emlékezik meg Rákóczi fejedelem születéséről és a családjáról. A túra ezután ismét Magyarország felé, Sátoraljaújhely irányába folytatódik.

Az út a Zempléni Kalandpark mellett is elhalad, amely önmagában is egy egész napra biztosíthatja az aktív kikapcsolódást. Innentől az erdő csendessége és a Fehér-patak csobogása teszi varázslatossá a túrát Rudabányácskáig. A falu szélén található Smaragdvölgyből festői kép tárul eléd a Magas-hegyre. Az alig 3 kilométeren át tartó, enyhe 5-8 %-os emelkedő megdolgoztatja lábaidat. Miután azonban sikerült legyőzni a kacskaringós szakaszt, 4 kilométer hosszú gurulás vár rád, egészen Károlyfalváig. A falu határában a kerékpárútra csatlakozva egyenes út vezet vissza Sárospatakig.

Látnivalók

Magyar Kálvária és Turulszobor, Sátoraljaújhely

A sátoraljaújhelyi Szár-hegyre érdemes felsétálnod, hiszen önmagában is fantasztikus Zempléni Kalandparkon túl is bőven akad itt látnivaló. Magyar Kálvária történelmi emlékhely, 100. Országzászló emlékhely, egy turul szobor a maga szimbolikus 896 centis magasságával – mindezek után pedig a pihenőparkban egy pompás kilátóteraszról gyönyörködhetsz a környező hegyekben.

Ungvári pincesor és Zsólyomkai pincesor, Sátoraljaújhely

Az 1200-as években a pálos rendi szerzetesek kezdték a munkákat az Ungvári pincéknél, jelenleg városi rendezvényeknek nyújt megfelelő helyszínt. A Zsólyomkai pincesort a Magas-hegy és a Szár-hegy közötti völgyben találod. A hegyen megtermelt szőlők feldolgozása és annak tárolása a hagyományos borospincék feladata volt.

Rákóczi-kastély, Borsi

A felújított kastélyban betekintést nyerhetsz a Rákóczi család történelmébe, és megtekintheted a Zempléni-hegység nevezetességeit is.

Rákóczi vár, Sárospatak

A késő reneszánsz műemlék hűen őrzi a Rákócziak ránk hagyott értékeit. A különleges, úgynevezett Sub-Rosa terem boltozatát festett rózsa díszíti. A hagyomány szerint itt találkoztak titokban a Wesselényi-féle főúri összeesküvés vezetői 1669-ben. 1708-ban pedig ide hívatta össze az országgyűlést II. Rákóczi Ferenc.

+ Programtipp

Megyer-hegyi Tengerszem, Sárospatak

A Megyer-hegy szívében található Tengerszem sziklafalán próbára teheted az erődet és a kitartásodat, különböző nehézségű via ferrata pályákon. Az itt bányászott malomköveket gabonaőrlésre, érczúzásra használták, amelyek külföldön is keresettek voltak. A 18 méter magas kilátóból csodás 360 fokos panoráma nyílik a Zempléni-hegységre és a Bodrogközre.

A Magyar Nyelv Múzeuma, Sátoraljaújhely-Széphalom

Nagy nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc szorosan kapcsolódott Széphalomhoz. Az ő emlékére épített múzeumban interaktív kiállításon ismerkedhetsz meg a alaposabban magyar nyelvvel.

Hercegkút

195 pincéjével Hercegkút az UNESCO Világörökségi Listáján méltó helyet foglal el. A Rákóczi-szabadságharc után Trautson herceg német telepeseket hozatott, akik szőlőműveléssel foglalkoztak. Az itteni szőlő-borkultúrát gyorsan elsajátították és hamarosan keresett vincellérekké váltak.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 48.7 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Autóval: Sárospatak autóval a 37-es számú főútról közelíthető meg.

Vonattal: Naponta többször is közlekednek IC vonatok a Budapest-Sátoraljaújhely vonalon.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Zemplén Kalandpark

A park igazi adneralinbomba: téli-nyári bobpálya, átcsúszó pálya, mászófalkomplexum, kanyargós hófánk pályák, izgalmas kalandtúra pályák és Magyarország leghosszabb libegője vár.

Honlap

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds