Skip to main content

Túrainfo

Útvonal: Lövér fürdő (Egyetem)–Sörház-dombi kilátó–Károly-kilátó–Hét-bükkfa–Várhely-kilátó–Szalamandra-tó–Fáber-rét–Gloriette-kilátó–Lövérek

Látványos túránk a Soproni-hegység legszebb kilátóit fűzi csokorba, nagyrészt a Ciklámen tanösvényen haladva.

A túra első szakaszán felmászunk a Sörház-dombi kilátóhoz. Közel van a városhoz, így kiváló a kilátás Sopronra. Tiszta időben a Fertő tó is feltűnik a távolban. Innen egy darabig lefelé ereszkedve, majd újra meredeken felfelé kaptatva érünk el a 23 méter magas Károly-kilátóhoz a zöld háromszög jelzésen. Csodálatos körpanoráma fogad minket a kilátó nyitott tetejéről, az egész város és környéke a lábaink alatt hever, jó időben az Alpok közelebbi csúcsai is jól kivehetők.

A következő szakasz a Soproni-hegység leghangulatosabb turistaútja. Nagyjából 400 méteres magasságban, gyönyörű fenyvesben, erdei, vörös, jegenyefenyők büszke serege között kanyarog a helyiek által csak Alpesi útnak nevezett ösvény. A kék jelzés áthalad egy kis fahídon, majd éles jobb kanyart véve érünk ki egy ligetesebb részre, ahol kora vaskori halomsírokat tártak fel.

Innen a Várhely-kilátó felé mutató táblát kövessük a Ciklámen tanösvény útvonalán. A fából készült kilátó 482 méterrel nyúlik a tengerszint fölé, így csodás kilátást biztosít. Nevét a nem messze található egykori kelta kővárról kapta.

Ezután a népszerű kirándulóhelyet, a Szalamandra-tavat vesszük célba. Ne hagyjuk ki a szépen felújított, friss, bő vizű forrást, a Természetbarát-forrást sem, amely a tó oldalában fakad. A tavat elhagyva szelídgesztenyék között sétálunk a Fáber-rétre, majd innen a Gloriette-kilátóhoz. Az utolsó kilátótól már csak rövid séta vár ránk kiindulópontunkig.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 15 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Sopron, Soproni Parkerdő, parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Ciklámen tanösvény:

A tanösvény a Hotel Lövértől indul, a soproni erdők jelképévé vált erdei ciklámen jelzése mutatja az utat a fákon. A Deák-kút érintésével érjük el a kalandpark előtti pihenőt. Innen balra fordulva felmászhatunk a Károly-kilátóba, vagy jobbra, a kis ciklámennel jelzett úton továbbhaladva megtaláljuk a Hét-bükkfát.

Itt el is hagyhatjuk egy kis időre a Ciklámen tanösvényt, hogy egy másik jelzett úton leereszkedjünk a Szalamandra-tóhoz, ahol friss forrásvízzel és a tó látványával töltekezhetünk fel. Ha a tanösvényre visszatérve haladunk tovább, hamar elérjük a Várhely-kilátót, ahonnan a legjobb kilátást élvezhetjük a környék kilátói közül, hiszen egyik sincsen ilyen magasan. Elénk tárul az egész Soproni-hegyvidék, a város, a Fertő tó és a Hanság, valamint az Alpokalja és a Kis-Kárpátok vonulatai.

Térkép

Várhely-kilátó:

A hegytetőn álló kilátó, illetve az ásatási helyszíneken kialakított archeológiai park miatt a Várhely kedvelt túracélpont. Gyalog több irányból is megközelíthető a jól kiépített, jelzett turistautakon. Az első kilátó 1885-ben közadakozásból épült a Várhelyen. Talán a legszebb kilátás innen nyílik a Sopront övező erdőségekre és településekre, valamint a szomszédos ausztriai tájakra. Látni nemcsak Sopront, Kismartont (Eisenstadt), a Fertő tavat, de még a közeli ausztriai hegyeket is (Rozália-hegység, Schneeberg, Hohe Wand).

Térkép

Szalamandra-tó:

A Szalamandra-tavat 1972-ben hozták létre az úgynevezett Tacsi-árokban egy völgyzáró gát megépítésével. Egy bő vizű forrás táplálja, amely messze földön híres tisztaságáról. A közelében a Természetbarát-forrás mellé hangulatos pihenőhely, fedett pavilon és tűzrakó helyek épültek.

Térkép

+ Programtipp

Taródi-vár:

A soproni Taródi-vár a magyarországi vizionális építészet legjelentősebb alkotása. Nevét építőjéről és tulajdonosáról, Taródi Istvánról kapta. A helybeliek Bolondvár néven emlegetik.

További információk

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Soproni Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds